論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

成日見菲工人話因為not enough food所以轉工,佢地食好野嗎?

大宅

catherine2011 發表於 20-8-27 20:53
成日見菲工人話因為not enough food所以轉工,佢地食好野嗎?

我最近in過d現成,又係咁講,原來佢哋要食fresh food, 唔要隔夜餸,如果提供唔到,food allowance 唔該!

男爵府

catherine2011 發表於 20-8-27 20:53

因為想要food allowance。

男爵府

請菲,你預佢唔會食隔夜餸,差唔多係定理。
我之前位公主,喺我屋企重咗15 kg, 都係同人講我無俾enough food佢。
工人講嘢,聽完就算。

別墅

回覆樓主:

我都覺得佢地好揀擇,明明有麵,米粉,烏冬,拉麵,餃子,腸,蛋,都要話always noodles ,自己又唔留飯餸,我老公返工都係帶飯,都係食隔夜餸。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好聽D, 唔通話佢自己衰格, 比人炒咩。
仲有 公公婆婆死咗, 小朋友曳, 太太針對佢, 先生性騷擾佢, 工作時間長無得訓。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

我都係食隔夜餸咋!我姐姐又係唔肯食,攪到我個凍箱有好多凍肉位比咗佢。

珊瑚宮

有亞菲要食遊水魚 新鮮肉

吾食凍肉凍魚 話無益

仲叫僱主吾好買吾好食 無益

Frozen food is no good 喎
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 20-8-28 01:53

吾食凍肉凍魚 話無益

咁叫佢每日出海自己釣魚囉

男爵府

kwclau 發表於 20-8-28 07:13
咁叫佢每日出海自己釣魚囉

呢個精

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

工人乜都性賴架啦,唔寫僱主衰 唔通寫自己衰咩

男爵府

好懷疑呢啲多多要求嘅工人有冇人請?
僱主就算急需要人用都要有底線未請已經咁多無理要求,返到屋企會點?

別墅

吾食凍肉凍魚 話無益

真係好難頂,我果個又係話唔食隔夜餸,講到我好似虐待佢咁。俾$500佢自己買嘢食(晚餐同我地食),又話只夠買午餐,早餐無野食。早餐叫佢食雞蛋,又話唔食。大佬,佢以為自己黎渡假!自己獨立冷氣房,bb又唔洗佢湊,只係做家務煮飯,一d都唔會感恩。

男爵府

暫時遇到幾個菲都肯食隔夜同急凍食物。我有朋友俾food allowance..個工人兩個禮拜唔夠用晒d錢又問佢拎,一樣話唔夠食,又係煩。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我炒個件肥廢人cornellia 在我度時, 星期六, 日費事煑, 因佢同佢細佬andy 每次輪流放星期六,日。 叫外賣。 個日細佬andy放假, 廢人大模屍樣同我講 Mamm, I like to eat fried rice, you order for me.

I said andy last night cooked philippine food for you, in refrigrator.

I don't know.

You don't know? you know andy cook last night philippine food?

Yes.

She cook for you to eat. If you don't eat, call andy back and take it away.

黑面, 死死氣整熱, 特登煑燶。 唔關我事。

Pa死後 5 Aug 2014 炒佢。8月尾 andy話佢 find another job in Tsuen Wan.

10月廿幾號, andy 同我講 mamm, can I take half day holiday tomorrow, I need help nelly(cornellia) take luggage to airport.

Nelly go back philippine?

Yes, she leave.
Why? (我知佢D衰野, 又比人掃把)

Not enough food to eat.

Not enough food to eat? 梗係啦, 要食外賣, 仲要唔貴唔食。 做野又唔掂, 唔比人炒至怪。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Bubeau 發表於 20-8-28 11:51
暫時遇到幾個菲都肯食隔夜同急凍食物。我有朋友俾food allowance..個工人兩個禮拜唔夠用晒d錢又問佢拎,一 ...

急凍野都唔肯食,咁佢哋想食乜!

伯爵府

想生BB熱投

無野畀佢食就假
係吾岩食姐

珊瑚宮

最好係拿你食物津貼千幾
再食你D野

玩具萬歲!

珊瑚宮

如拿了食津
可以袋袋平安

跟住辣椒醬送白飯飲清水又一餐
食餸尾又一餐
有靚食物偷D食又一餐
玩具萬歲!

公爵府

吾食凍肉凍魚 話無益

我之前個菲工主,話要食游水魚,一天兩餐唔可以食同一種肉,又話要鮮奶要Organic 生果,我話符合唔到你要求,唔鍾意可以轉工,當然佢冇出聲繼續留低,有一次俾我發現佢將我包有機雞肉掉包,留返自己午餐食,佢買咗一啲好cheap嘅雞肉for 晚餐大家食,味道完全唔同所以比我發現咗,我暗示佢再係咁我就有行動。

菲律賓工人特別麻煩,佢哋好多以為自己喺HK嘆世界

首頁

尾頁

跳至