想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我和先生兩個都是甲型地中海貧血隱性基因者,有1/4 機會有重型地貧bb ,生存唔到。
有想過ivf + pgd 但心大心細,結果試左4個月在見ivf 醫生前有咗。到12週抽絨毛先知道bb是重型要引產。😢

現在坐小月希望重新出發。
家人vs 朋友想法也不同
朋友建議我們再試
但這次經歷令我痛不欲生。。。

我今年33歲
下次又唔知道要l 用多久先懷孕有咗又要驚3個月先抽絨毛
但ivf 又好似好難

唔知點好。。。

大宅

直接排政府公家隊,唔好浪費時間,排住隊再諗
下次覆診既時候請醫生開甲型地貧證明就可轉介

子爵府

回覆 Smileyblue 的帖子

我唔會用自己身體去試,每一次小產或引產都對個女人係一個打擊

大宅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

我諗我都係傾向ivf 既不過好多朋友都叫我自然
話兩次重重型機會是1/16

但因為在政府引產完私家醫生照超陰話未清又要食嘢令子宫收縮睇吓排唔排唔得再吸宮
d 藥又痛又肚痾令我身心又一次受創

我應該唔可以再博

大宅

回覆 joey1515 的帖子

多謝你的suggestion~
您也是ivf 嗎?

男爵府

Smileyblue 發表於 20-9-15 13:00

我諗我都係傾向ivf 既不過好多朋友都叫我自然

1/16?1/10000 都唔應該用自己身體試啦?IVF 有咩咁差?完全唔明。

子爵府

朋友咁講,係因為佢哋唔明白當中傷痛,IVF係會辛苦一啲,因為要打針要食藥,你要加油,好多JM包括我都係經歷過IVF先有自己的小朋友,當你見住小朋友健康成長,當初的辛苦你會覺得係好少事

大宅

Smileyblue 發表於 20-9-15 11:49
我和先生兩個都是甲型地中海貧血隱性基因者,有1/4 機會有重型地貧bb ,生存唔到。
有想過ivf + pgd 但心大 ...

相同遭遇,都係坐緊小月。我個case 係乙型。prefer 之後做IVF + PGD 先。
引産令身心受創,自然都要過一段時間先再考慮了。

複式洋房

明知有機率造成小朋友有遺傳問題
就算機率再低都應該避免
如果唔係將來只會遺憾
祝你IVF順利

男爵府

Ivf需要錢~也耍時間。十多年前由最頂尖 clement ho也要廿萬每 cycle。朋友日夜連 iui也連繼做到港姐家欣的孩子也出世那年

洋房

我同太太都排左QM IVF今日收到電話 11月見醫生
我同太太同你地一樣都係地貧A形 覺得4份1都係博吾過 吾想太太再有機會傷心 加油啊同路人

別墅

我都係IVF 媽媽
我覺得要考慮除咗再試自然有機會再身心受創外,其實每次懷孕,腹中嘅係一條非常寶貴嘅生命,喺可以預知嘅情況下,應該盡可能避免再次引產嘅風險
我同先生結婚近10年做IVF 先生到而家個囡,非常珍惜,我好幸運喺台灣做IVF,抽卵一次,放胎兩次就成功
如果你問我IVF 係咪好難,喺我身上其實唔難,因為我哋好想好想有BB,一路向目標前進,好甘心去付出,肉體上係唔辛苦(我唔怕打針)
我當初比較著重關心BB嘅健康,知道有PGS/PGD,就放心咗啲
如果IVF 喺你哋身上可以更保証BB健康,避免失去生命,可能係一個更好嘅選擇

大宅

回覆 Lim-yuet 的帖子

多謝你的分享我想我只是一時被朋友動搖,但他們未有仔女可能唔明白
但我知自己內心其實不能再承受一次1/4既機會
所以想多啲人認同我比信心我做ivf
會休養好再出發

別墅

你仲後生應該快D IVF+PGD
唔係老左戈時卵無咁多 你會仲難搵到無帶因的胚胎

大宅

你朋友根本計錯咗,因為每次都係獨立咁計,所以仍然係1/4咁大機會會中地貧...如果你朋友咁計都啱,六合彩愈買愈易中啦!但無得咁累積,每次都係獨立咁計算機率。你先養好身子吧!身心都辛苦了💪🏻

複式洋房

ivf唔會好難,但個人覺得始終有得自然最好... 雖然我自己都係做ivf,anyway,保重身體先

大宅

momochan1104 發表於 20-9-17 13:13
你仲後生應該快D IVF+PGD
唔係老左戈時卵無咁多 你會仲難搵到無帶因的胚胎

多謝你哋嘅意見
比左好多信心我
我自己唔怕痛引產都冇用止痛
不過怕ivf 都未必成功
因為自己太想要小朋友
希望大失望大

希望今年有機會可以開到針

大宅

Yan_manli 發表於 20-9-17 14:16

你朋友根本計錯咗,因為每次都係獨立咁計,所以仍然係1/4咁大機會會中地貧...如果 ...

每次1/4 其實機會真係唔細
我自己比較黑仔
所以唔考慮自然了
不想小朋友咁無辜

別墅

我覺得都系趁後生,做ivf+pgd好過吾好用自己身體黎試

別墅

我同你一樣,雙方都有隱性,排qm會優先到你。pm me
ads

首頁

尾頁

跳至