自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

更新
我睇晒咁多位JM和自己的朋友分享後,
結果我上個月尾已買咗份高端醫療保險啦,買個心安,多謝晒各位俾意見
———————————————
我考慮中究竟買唔買醫療/危疾好,講講自己睇法...

想買嘅原因係覺得而家啲人上咗年紀就自然大咗機會有各種病痛,買咗到時自然有個基本保障,唔太需郁到自己其他資金;
而唔想買原因係自己認識嘅人都比較少病少痛,一發現就可能大病多(所以買咗危疾嘅親朋比醫療多),佢哋結果都係睇私家少,睇公立嘅多,另外供款長期計亦不便宜,如果錢在自己袋亦會作投資用或最保本做定期

我好十五十六,趁現在後生要好好決定,大家點睇?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nonono29 發表於 20-10-2 11:25
我考慮中究竟買唔買醫療/危疾好,講講自己睇法...

想買嘅原因係覺得而家啲人上咗年紀就自然大咗機會有各種 ...

個人覺得如果負擔得起,醫療有實際须要最好買,因為你唔會知幾時有須要用,襯自己身體健康時唔買,到你有病痛後想買都未必受保。當然好多人會話香港有乜事都係返政府啫, 政府醫療係好,但因為太多人,有事要排就要等好耐好耐, 如果有事有保險你可以去私家檢查完, 再轉政府就會快好多, 慢慢排政府隨時小病變大病,買咗就比多個選擇自己。除非你好有錢隨時可以攞到一筆資金作為醫療費用,否則我會強烈建議要買。

男爵府

住院同危疾要買,雖則大病話政府,但你要等排政府唔知要排幾耐,住院同危疾可以比你喺發現初期做曬啲檢查以及需要嘅手術先,然後再去政府跟進。
否則你去政府排到擴散都未有得睇。
如果你有充裕嘅流動資金去做到上述嘅野,咁其實買唔買都無所謂,你可以另外儲蓄一筆醫療用嘅金額。

水晶宮

回覆樓主:

如果你隨時攞到廿萬出嚟做檢查同手術,咁唔買都ok 嘅。
我諗過,大部份小手術/檢查(例如胃腸鏡,刮宮)都係幾萬,而中/大型手術(例如切子宮/肌瘤/盲腸/膽/息肉等等)廿萬樓下通常都做到。呢D 公家可能要等n 個月,攞廿萬私家已可做到。
如果係cancer 的,私家做晒檢查,其實都建議返政府醫。

子爵府

富豪如何生,唔買保險,使一億都濕濕碎!窮人連basic都未攪得掂,買乜鬼保險!買唔買,買幾多只睇兩樣嘢,1. 買咗唔影響生活(即係有冇鬆動錢)2. 唔買萬一有事可否負擔。例如車保唔買全保,total loss 對你有影響嗎?屋企唔買火險,燒咗有損失嗎?

大宅

Nbs 發表於 20-10-2 12:01
如果你隨時攞到廿萬出嚟做檢查同手術,咁唔買都ok 嘅。
我諗過,大部份小手術/檢查(例如胃腸鏡,刮宮)都 ...

你完全講到我心聲,我就係心大心細覺得一般檢查/小手術,呢啲小數目只要自己都肯將原本供款額留嚟自己做保本/儲蓄,兼嚴格執行,咁我當每月二千蚊嘅保險供款自己儲大概八年都已有廿萬做醫療儲備

不過當然保險公司個摃杆再大額啲,保險亦有保險好......

大宅

LuciaC 發表於 20-10-2 12:04
富豪如何生,唔買保險,使一億都濕濕碎!窮人連basic都未攪得掂,買乜鬼保險!買唔買,買幾多只睇兩樣嘢,1 ...

明白多謝你分享
經你講一講好似你簡化咗我嘅矛盾..
家居險果啲萬一有事發生個代價太大所以我好早已買,人壽亦係因為父母養到我咁大萬一我有咩點對得住佢地所以我一出嚟做嘢就買咗

至於醫療/危疾對我嚟講好似相對次一等因為揾錢唔係超多多到二千蚊係閒錢,而且仲要fulfill 其他人生目標...

咁暫時好似傾向唔買

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nonono29 發表於 20-10-2 12:12
你完全講到我心聲,我就係心大心細覺得一般檢查/小手術,呢啲小數目只要自己都肯將原本供款額留嚟自己做保 ...

我唔知你幾歲或者買咩保險,其實保險都有平有貴,二千蚊一個月買醫療我覺得勁多

我買嗰啲唔駛 Agent 跟嘅少咗佣金部分其實可以平好多, 一年都係幾千蚊

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-2 12:26
我唔知你幾歲或者買咩保險,其實保險都有平有貴,二千蚊一個月買醫療我覺得勁多

我買嗰啲唔駛 ...

Jm可否分享邊間?我想自己再揾揾資料比較

珍珠宮

nonono29 發表於 20-10-2 12:37
Jm可否分享邊間?我想自己再揾揾資料比較

如果住院我同C6每人一年都係4千幾,十年都係幾萬,我仔4千幾已經買緊二等房,我 pm 你。 當然仲有其他都唔算太貴,你自己揾下比較下。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-2 12:26

我買嗰啲唔駛 ...

可否PM資料我,謝謝!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-10-2 13:56

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

我果個都好平下,係供十年保廿年,廿年入面冇claim過比返哂錢你,claim左5成就照比例比返5成錢你。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-2 12:46
如果住院我同C6每人一年都係4千幾,十年都係幾萬,我仔4千幾已經買緊二等房,我 pm 你。 當然仲有其他都唔 ...

可否PM埋我,謝謝

洋蔥頭媽咪    發表於 20-10-2 17:08

大宅

如果住院我同C6每人一年都係4千幾,十年都係幾萬,我仔4千幾已經買緊二等房,我 pm 你。 當然仲有其他都唔 ...

可否pm埋我邊只保險啊?近期都想買醫療保,謝謝你先

洋蔥頭媽咪    發表於 20-10-2 17:08

男爵府

如果你隨便都可以拎三幾百萬出嚟醫病,咁當然唔駛買。否則,一定買!

伯爵府

不如將預計用來供保險嘅錢獨立存入一個銀行戶口,萬一有病痛/緊急檢查等唔切政府醫院的話,可以攞呢筆錢來用,當係買左保險嘅賠償。

我自己傾向大病返政府醫。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

可以pm俾我嗎?thx

洋蔥頭媽咪    發表於 20-10-2 17:10

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

住院我3千一年,入一次院,3, 4, 5萬無走雞。

大宅

Fishqqma 發表於 20-10-2 16:57
住院我3千一年,入一次院,3, 4, 5萬無走雞。

住院3千一年又好平喎,可否pm我係邊間?

首頁

尾頁

跳至