自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,小女現時17歲,己有脫髪問題數年(時好時差),加上本人單親工作太忙未有時間跟進,見近數月更加嚴重,非常心痛,已帶她睇過一個皮膚專科西醫,她說無野可做,只是新陳代謝問題,無需醫治理,不是頭油,不是情緒等健康問題,但我女頭已非常稀疏,跪求大家有什麼方法?
謝謝,感激不盡

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

valuel 發表於 20-10-7 23:58
大家好,小女現時17歲,己有脫髪問題數年(時好時差),加上本人單親工作太忙未有時間跟進,見近數月更加嚴重,非 ...

我加咗3m 濾水器在花灑出水口,就甩少咗。有冇試過??

大宅

大家好,小女現時17歲,己有脫髪問題數年(時好時差),加上本人單親工作太忙未有時間跟進,見近數月更加嚴重,非 ...

可以試下睇中醫,我女之前又係甩頭髮同生暗瘡,佢頭油都唔多架!中醫話食甜野太多,攪到油脂塞住毛孔,所以甩頭髮同生暗瘡,食咗兩劑中藥,佢頭髮明顯甩少咗。

珍珠宮

真係無壓力?有無貧血?經期正常嗎?會吾會過多或有血塊。其實甩頭髮有好多因素,要盡快搵出原因。
要多方面進行補救,首從洗頭開始,你可以先下呂字防脫髮洗頭水同護髮膜(直接搽頭皮供營養比頭皮從而減少脫髮增加髮量)。
每星期做Hair Treatment castor oil 蓖麻油 (youtube有好多教學)。
再從食療入手,針對補腎食物黑豆、黑芝麻....
當頭皮毛囊萎縮咗就好難救活,要盡快拯救

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

peaceaa1122 發表於 20-10-8 00:04

係咪乜嘢花灑頭都用得?

珍珠宮

angelfan07 發表於 20-10-8 08:20
係咪乜嘢花灑頭都用得?

佢唔係裝在花灑頭,係裝在水龍頭花灑出水口,在網上搵咗條片,你睇睇。

https://www.facebook.com/276008552415132/posts/3873911175958167/?vh=e&extid=0

珍珠宮

peaceaa1122 發表於 20-10-8 08:28
佢唔係裝在花灑頭,係裝在水龍頭花灑出水口,在網上搵咗條片,你睇睇。

https://www.facebook.com/276008 ...

脫髮好多因素,樣樣都試吓。另外搵咗消委會測試洗頭水d 資料,參考吓。

Szemingsze    發表於 20-10-9 01:17

水晶宮

peaceaa1122 發表於 20-10-8 08:33
脫髮好多因素,樣樣都試吓。另外搵咗消委會測試洗頭水d 資料,參考吓。

好有用的資料

男爵府

可以試下睇中醫, 我 teenage 時都試過脫髮, 當時可能身體比較差, 睇一段時間調理下身體, 好返了。

大宅

peaceaa1122 發表於 20-10-8 08:33

資料好有用,多謝你
我就係用過日本造Dove,甩勁多頭髮,個頭皮仲好痕有少少痛,用左1星期我就掉左,原來有致敏防腐劑

wcpcelia    發表於 20-10-9 10:45

大宅

可以嘗試一些專業級既防脫洗護產品及精華

別墅

peaceaa1122 發表於 20-10-8 00:04

我也是,由年頭開始頭皮嚴重敏感加脱頭髮,後來看到新聞因疫情調高食水氯含量,於是加濾水器後無事

侯爵府

會唔會係壓力大? 17歲考咗DSE未?
以前有同學會考壓力太大甩晒D頭髮, 光頭, 要戴頭巾返學
後來考完放咗假幾個月, 開學見佢又出番晒頭髮了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我用緊五十惠幾好,唔打kick得黎甩少左,價錢亦合理
另外我個脫髮朋友介紹我食呢隻supplement,在iberbs買,都係果句價錢合理(我早晚一粒),你可參考下
壓力有影響的,不過公開試期間係咁。我朋有做過針灸,不過長期做都會貴
另外,洗完頭唔好包住up,盡快用低溫風筒吹乾,頭皮乾爽至會健康的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ifefe 發表於 20-10-8 09:34
我也是,由年頭開始頭皮嚴重敏感加脱頭髮,後來看到新聞因疫情調高食水氯含量,於是加濾水器後無事
...

我屋企都裝左,唔知係咪真係有用,但起碼有心理作用(個filter係真係會越黎越黑的)

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

peaceaa1122 發表於 20-10-8 08:28

https://www.facebook.com/276008 ...

請問邊啲地方有得賣?

珍珠宮

angelfan07 發表於 20-10-8 11:02
請問邊啲地方有得賣?

其實見條link 都有寫,好多地方都有得賣。 不過買前最好check多幾間價錢,發覺有時分別都幾大,有d pack 貴dd,但多一個芯,即差不多平一半。

禁止訪問

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-10-8 10:07
我用緊五十惠幾好,唔打kick得黎甩少左,價錢亦合理
另外我個脫髮朋友介紹我食呢隻supplement,在iberbs買 ...

講得啱,洗完唔好用塊毛巾up 住,同埋要即刻吹乾佢。識人咁做要睇醫生,醫生話佢個頭皮發mo.

五十惠我都試過,黃橙色樽果隻,但潤得滯,頭殼keep 住生瘡,用咗幾次冇再用就冇事。聽朋友講要買就買藍色樽果款,會爽d. 你係未用呢款?

珍珠宮

ifefe 發表於 20-10-8 09:34
...

我都唔知,但屋企人唔同住,幾家分別都有脫髮現象,我仲幾嚴重,連我囡都甩頭髮。 e+全部都加晒濾水器,大家情況都有好轉。

首頁

尾頁

跳至