1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

個女一歲半,我覺得佢係天生好跩,馬騮精托世!唔聽教!唔聽話!
一日2餐奶 2餐粥/飯 1餐3點3
每次食佢嘅正餐都食成個鐘 ,頭3啖好快食落肚,第4啖開始含住食!坐姿極惡劣,食食下晾高隻腳,一係就坐到無腰骨,一時玩腳一時玩櫈!佢聽得明坐好,食正餐叫佢坐好 佢會扁嘴,如果夾硬擺番好佢坐姿佢就會喊,然後唔食!

我知佢聽得明咩叫多手!咩叫唔好搞
例如屋企啲風扇,每日佢都會搞一搞,我叫佢唔好搞佢都會繼續搞!打佢手仔佢都仲會搞,完全唔怕你打佢~
每日剩係講唔好搞 唔好手多都講到口臭!!佢搞任何野之前都唔會望下你,直接就遞手摸,叫佢唔好搞,依然會繼續搞,即使拉開佢,佢都一樣係會行翻埋去繼續搞!!!!唯有強行捉實佢,佢喊先會唔搞,但隔一陣又會搞。

有時候帶佢去玩公園或者樓下散步,佢係果個地方玩得興起佢就會完全唔聽你講!完全唔聽話!叫佢過嚟,唔會過嚟!
我跟住佢後面,佢玩興左,唔肯拖亦都唔洗你拖,自己行樓梯,唔要你隻手!會搶其他小朋友嘅野!
叫極NO!NO!NO! 佢都完全無反應,連叫佢個名,佢都唔會理你~
有時候鬧佢,佢會唔理你繼續做佢自己想做嘅野,連眼都唔會望下你!
或者鬧完佢,隔左一陣諗住同佢玩,叫佢過嚟叫佢名,佢都完全唔畀反應你!

佢係喊包佢成日喊!!唔理三七廿一佢都會喊左先。
- 茶點時間,準備緊零食(例如:啲餅搣開緊一半)、攞緊畀佢,佢已經係到喊~
- 沖奶,佢望住我沖緊,已經係度喊~
- 大人食嘅野,太油太多味精唔畀佢食,佢就會賴地喊!
- 出街我地行緊前,佢見到佢想行去嘅地方,佢會自己行過去,我地唔同佢行過去,佢又會賴地喺度喊!
- 佢想食零食,佢指住個櫃想叫我畀,我唔畀(因為食太多),佢又會喊!
- 佢好鍾意企係腳同腳嘅中間,有時我坐係櫈 橋住腳,佢就會行埋嚟整開你隻腳,如果唔畀佢整開,佢又會喊同大叫!!甚至乎你抱起佢,佢都唔畀,佢會係都要整開你企中間,喊到你畀佢整開為止!
- 有時佢會捉住你隻手,佢要放係佢想放嘅位置,但可能你整緊野,隻手忙緊,你唔畀佢整,佢又會喊!
- 我鬧完佢,諗住抱住佢同佢解釋翻,氹翻佢,佢一樣會推開你,你捉住佢,佢都會喊!!
總然之一切嘅嘢唔如佢意就會喊到佢如意先會肯停!

我其實有時候真係好唔開心,湊住佢~
每一日起身、手機都唔多撳下,日日陪佢望住佢餵佢食野,但每一日都要我不停重複重複講坐好坐好坐好、唔好搞唔好搞唔好搞、No!No!No! 搞到我個人好炆好炆好唔開心!
佢好鍾意黐住我、佢邊個都唔鐘意跟、剩係跟我,同爸爸一齊出街都唔畀爸爸抱唔畀爸爸拖,剩係畀我抱畀我拖,但佢咁唔聽話搞到我都唔知自己想點。
有時真係連鬧佢都唔再想。

到底係咪我感覺錯誤?
其實一歲多嘅小朋友係唔係都係咁樣樣?
係咪真係會叫極唔聽,一路叫唔好搞、明明聽到都仲繼續搞?
係咪真係咩都喊左先?

心好攰了⋯

大宅

回覆 fungyeebabee 的帖子

我個仔15個月, 全部行為同你個女係一模一樣, 其實每一個小朋友都係咁, 或者係因為佢地未識表達, 所以乜都係喊左先.
久而久之, 就算佢喊我都唔會點理佢, 由佢喊, 如果想佢停, 都唔會再晒氣鬧佢, 因為無用, 而係心平氣和同佢講, 等佢慢慢冷靜

呢個年紀係比較麻煩, 因為對所有野充滿好奇, 但又未表達到出黎

媽媽盡量調節下自己心情, 咁樣反而好過D...

加油

洋房

回覆 Bearbearsharon 的帖子

壓力好大好大 因為中秋果陣落過樓下 見到好多同佢差唔多年紀嘅小朋友,發現佢同其他小朋友差太遠,好明顯見到佢係眾多小朋友入面最大膽最調皮最跩果個,搶人野~唔聽叫~
一枝箭跑到好遠,叫佢唔好自己上樓梯,佢扶都唔扶住任何野自己上咗樓梯!!完全叫唔停

大宅

回覆 fungyeebabee 的帖子

我開始果時都好似癲左咁鬧,但鬧完完全無幫助, 個小朋友更加大反應, 所以都盡量自己冷靜左先,
如果唔係危險, 可以試下放手由得佢玩, 係旁邊睇住就好

放鬆D啦, 呢個年紀既小朋友係咁咖, 個個都係咁"曳", 你並不孤單

洋房

回覆 Bearbearsharon 的帖子

不過貿貿然話放鬆係放鬆唔到..平時管太多 忽然之間話管少啲有啲難度。
我成日見佢一多手 好自然就講唔好搞...

最鐘意就係佢瞓覺唔郁果陣...唔洗頭痛

水晶宮

回覆樓主:

我個女細個都係咁, 唔聽大人講,一放手就奔跑,或者會見你一拎轉身就相反方向跑。試過喺舖頭突然跑出商場,又試過商場跑跑下突然閃入D舖頭搞到我搵唔到佢....
佢係充滿好奇,大膽,鍾意探索,有自己idea... 唯一唔同係,我女唔會成日喊.
而家佢4歲,好好多喇,講得明,定D 唔會奔跑。不過都係好有計仔,好有主見,乜都要自己explore.
老實講,鬧無用嘅,無謂自己發癲。
(BTW, 我女都係坐唔定食飯,佢係可以練仙,食物對佢嚟講係毫無吸引力。)

男爵府

fungyeebabee 發表於 20-10-8 14:02
個女一歲半,我覺得佢係天生好跩,馬騮精托世!唔聽教!唔聽話!
一日2餐奶 2餐粥/飯 1餐3點3
每次食佢 ...

其實一歲幾既小朋友充滿好奇,把風扇喺佢面前等於有一箱一百萬美金既現金喺你面前一樣,你都會想睇吓一百萬美金到底係點。與其不斷地NO 佢,NO 得多NO 到大人細路都冇感覺,不如將佢能力範圍觸及到既野做保護咪由佢搞吓。好似我屋企風扇包晒保護網,淘寶十蚊個。咪由佢篤咯。篤到佢冇興趣篤。一歲既小朋友專注力好有限,坐到喺餐椅半餐我都由佢,另外半餐落地食咯。大大吓專注時間會愈黎愈高。阿女入廚房我主動攞佢隻手指掂吓熱既煲。咁佢以後就明「熱」就唔可以掂,如果唔係會痛。你不斷講NO 但又冇原因久而久之真係當你唱歌。共勉之。

洋房

回覆 Nbs 的帖子

聽到你地咁講 我心都好啲,我真係以為佢係比其他細路仔跩十倍,有時候會懷疑自己教錯曬!...
我有諗過 試下餓下佢睇下 下一餐會唔會好啲,但我唔想佢忽然少食左一餐 怕影響胃口...又唔想佢變瘦...最後決定餵少啲煮少啲!

洋房

回覆 honeybid2 的帖子

唯有由得佢喇.... 最近都真係想由得佢了...
係咁鬧佢係咁叫no 叫到我頭痛喉嚨痛😭😭

子爵府

係咁講唔好,佢哋唔會明
例如佢想摸熱野,我會捉佢隻手摸下,等佢熱下,佢就以後唔敢
安全情況下,我會由佢
真係危險就直接抱走
所以我仔都聽我講,我同佢講會跌,會受傷佢就會知

水晶宮

fungyeebabee 發表於 20-10-8 17:45
回覆 Nbs 的帖子

聽到你地咁講 我心都好啲,我真係以為佢係比其他細路仔跩十倍,有時候會懷疑自己教錯曬 ...

有時間可以睇下呢個 https://www.youtube.com/playlist?list=PL2uxix3wOQXlv1jWLuScpGJm4ATPvhZ4A

(或youtube search "hidden gem schema")
佢嘅意思都係樓上咁講,小朋友好奇,喺安全可以的情況下照由佢,佢哋探索完就會停的了。

食呢,我到今時今日仲struggle 緊。不過我就唔緊張嘅,唔食就唔食,佢放得電多肚餓就會食(多少少)的了。佢無乜病痛就算了。

男爵府

fungyeebabee 發表於 20-10-8 17:49
回覆 honeybid2 的帖子

唯有由得佢喇.... 最近都真係想由得佢了...

唔係唔理佢,只係嘗試代入吓你囡囡既世界,佢得一歲咋! 個世界同你好唔同...

大宅

一歲幾開始至三歲都係充滿好奇
就算係大人,見到好吸引既事物,有自制能力既大人都好想摸下感受下
更何況係細路
我見你篇文章入面好多句唔俾,no,
係小朋友眼中,佢地唔會明,只會見到大人掂得佢點解唔掂得,你用言語解釋幾詳盡都好,佢地都聽唔入耳,個感覺就好似你遇到一個好鍾意既人,你父母阻止你,講幾多道理你都唔會聽

呢個階段佢地係靠模仿,觀察、觸摸去學習,例如見你用餐具,佢未學識點控制,但又想學,結果成為大人眼中係度玩餐具唔食飯。我個仔都係咁,我就由佢自己玩,玩到夠為止,其他大人眼中怕佢危險既嘢,就盡量整到安全情況下都俾佢掂,掂夠佢地就會停。

洋房

回覆 Daisywong313 的帖子

但係我no得嚟都會講熱熱呀 會跌跌呀,佢每次熱完佢會繼續摸....跌完都係繼續唔拖你行樓梯。 放膽畀佢搞 ,其實我都試過。

洋房

fafaryry 發表於 20-10-9 00:30
一歲幾開始至三歲都係充滿好奇
就算係大人,見到好吸引既事物,有自制能力既大人都好想摸下感受下
更何況係 ...
佢好鐘意我但點解唔聽我話

Btw忽然之間要少講no 少講唔好 真係好鬼難 慢慢讓我習慣下吧
可能真係我咩都太在意

男爵府

honeybid2 發表於 20-10-8 16:15
其實一歲幾既小朋友充滿好奇,把風扇喺佢面前等於有一箱一百萬美金既現金喺你面前一樣,你都會想睇吓一百 ...

Jm你講的方法同做法我好同意,我阿仔15個月乜都搞同乜都放入口,玩嘢我盡量俾佢搞,但乜都放口真係no no no唔食得,唔食得,講到口臭,呢個問題請問點做好?

男爵府

maymaysheep 發表於 20-10-9 09:02
Jm你講的方法同做法我好同意,我阿仔15個月乜都搞同乜都放入口,玩嘢我盡量俾佢搞,但乜都放口真係no no n ...

我孖女都係乜鬼都食呀。不過我大致上都由佢。老實講,佢地實識分咩係食物咩唔係,佢地咬玩具老實講真係牙痕。屋企有老人家係咁唔俾佢地咬玩具結果家姐就咬阿妹。佢地真係持續出牙好慘。你可以俾牙膠但都一樣,佢見到舊玩具又好似見到一百萬美金咁想咬。屋企野安全既我都由佢咬(咬較剪梗係唔得)。出街我帶牙膠同自己玩具,如果佢想咬街外野我俾返屋企野佢咬算。我覺得小朋友要學吓與細菌共存先有抵抗力。大人冇出牙真係好難明嗰種牙痕... 過左就唔會再咬我覺得。

男爵府

honeybid2 發表於 20-10-9 09:12
我孖女都係乜鬼都食呀。不過我大致上都由佢。老實講,佢地實識分咩係食物咩唔係,佢地咬玩具老實講真係牙 ...

我其實都任佢咬左好多個月,直到有次佢流牙血,我先驚覺佢咬到流牙血,先開始唔俾佢咬,開始講唔食得,唉,食又唔係,唔比食又嘈

大宅

我個仔16個月大..1模1樣呀
每日都好攰..又成日掉野..大叫

男爵府

媽媽冷靜啲先,一歲幾嘅小朋友真係咁㗎喎,你嗌破喉嚨都冇用,冇危險嘅嘢就由得佢摸,風扇危險就擺佢掂唔到嘅地方,而唔需要講九百次no no no,佢根本唔知咩係危險。佢只肯跟你就證明佢最愛嘅係媽媽,你付出嘅愛佢係知道的。

首頁

尾頁

跳至