自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

家父近排身體不適入醫院,已經安復,但行動能力比以前差,家中通常由母親照顧,所以醫院建議入住老人院,下星期將要安排出院,但現時老人院唔俾探訪,本人與母親亦不想現時疫情下推家父入老人院。

請教有關上門洗澡服務收費和聯絡電話,另請教日常洗澡和衞生清潔經驗!

感謝(emoji)(emoji)

伯爵府

wang88 發表於 20-11-27 17:20
家父近排身體不適入醫院,已經安復,但行動能力比以前差,家中通常由母親照顧,所以醫院建議入住老人院,下 ...
有冇考慮請工人?

大宅

叮噹2000 發表於 20-11-27 17:27
有冇考慮請工人?

屋企細,工人姐姐可能要瞓廳,同埋請工人都要幾個月時間。但我家父下星期就要出院,所以只要搵到唔好太貴上門服務幫手沖涼,或者都解決到問題。

大宅

wang88 發表於 20-11-27 17:30
屋企細,工人姐姐可能要瞓廳,同埋請工人都要幾個月時間。但我家父下星期就要出院,所以只要搵到唔好太貴 ...

住觀塘區

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

wang88 發表於 20-11-27 17:30
屋企細,工人姐姐可能要瞓廳,同埋請工人都要幾個月時間。但我家父下星期就要出院,所以只要搵到唔好太貴 ...
你可以去"樂活一站"請人登記,有做過老人院姐姐做,但通常做幾個鐘。可以要求幫沖涼。你去網站揾下。

伯爵府

回覆樓主:

如未出院,找醫院的醫務社工安排「離院支援服務」

侯爵府

2023年兔年勳章

未清楚你家人身體狀況及家居環境,建議你先考慮:
1)屋內沖涼地方空間是否足夠,行動不便就要用輪椅推入,再轉坐在膠椅或便椅上,一個人未必夠力扶長者
2)保暖設備是否齊全,添置浴室寶或暖風機,長者體弱易冷親引發其他併發症
3)如長者有尿滲或失禁需要穿尿片,每次更換都用脫脂棉片清潔,太污糟就要冲身

以上是我家長者住老人院期間自己的觀察分享!

醫院有駐院醫務社工,可以查詢你居住地區的支援服務,有機構名稱、地址、電話號碼......
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

Strawberrys 發表於 20-11-27 17:55
未清楚你家人身體狀況及家居環境,建議你先考慮:
1)屋內沖涼地方空間是否足夠,行動不便就要用輪椅推入, ...

謝謝各位幫忙

侯爵府

妳快點去找社工問問先。

or快點去請工人,希望醫院可協助調去康復大樓?(以前可以的。最多個多月)

有醫院proof,請工人快好多。但現在 situations 十分難搞。好慘。以前最快,3 個星期批了。

祝福!

*妳們一定要想到辦法改裝間屋,才是長遠計。找社工問問。。。。

*最窄的大便椅,好像40cm? ( 不知有沒有記錯。照道理,可入門口的。)
*屋內的東西,掉的就要掉啦!如果老人家有醫療卷未用,去問問真善X買張電床。十分有用的。
*浴室要有扶手。也要有暖氣。
*老人順手排埋安老院(有排排,不用擔心,作個保險。醫院社工好好架。)
日常大小便,在廳也可(在便椅)。

子爵府

牛年勳章

家父近排身體不適入醫院,已經安復,但行動能力比以前差,家中通常由母親照顧,所以醫院建議入住老人院,下 ...
有一個 離院支援服務,
可同姑娘講需要這服務,
就會有醫院社工聯絡你,
有轉介會快D同平D。

男爵府

牛年勳章

試吓頤.在家
係聖雅各福群會
但收費都唔平

大宅

hker 發表於 20-11-27 19:26
妳快點去找社工問問先。

or快點去請工人,希望醫院可協助調去康復大樓?(以前可以的。最多個多月)

謝謝回覆,醫生之前都有講過康復大樓,上星期家父行到,醫生都有話可以安排去,但這星期行得麻麻,姑娘打電話俾我和媽媽就見議搵醫院社工和入老人院,因為覺得康復可以行路機會較低。

大宅

觀塘悅安心

侯爵府

wang88 發表於 20-11-27 19:47
謝謝回覆,醫生之前都有講過康復大樓,上星期家父行到,醫生都有話可以安排去,但這星期行得麻麻,姑娘打 ...

行路,當然難啦(我估)。但行幾步,我樂觀架!(醫院什麼環境,大家心照,我入去住,我也行不到

====
回家,堅持要做運動。腳踏單車/電動etc。。。taobao也可看看。(看看ideas) 。

====
以前BK有照顧父母corner ( 巳被關)。我們時時在那兒傾計的。

=====
安老院,一定要照排,兩手準備。(有排排!難得在醫院有人搞,出左院?麻煩到c )

但會不會立即送入去,要看妳們家的support 了。。。。

聖公會,也好像有中風訓練院舍(當然十分貴,好像$20000-30000 a month! )

====

近來covid 19 咁勁,我估醫院要"清人"。。。因為,人手也十分緊。

妳們去找找醫院社工,也希望跟職業治療師傾傾間屋。

=====
出院一段時間,有醫務離院支援的。可以送飯。沖涼不知包不包,我爸生前是under 嚴重傷殘的plan 。每日期3 日,每次來2 hours, 沖涼做運動。($50 / hour? forgot)

但嚴重傷殘的定義嚴格很多吧?一般傷殘也好像有沖涼的。

醫務社工,是最熟的。

子爵府

回覆 wang88 的帖子

你可以網揾(家居照顧員)但收費唔平

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

天生購物狂 發表於 20-11-27 19:49
觀塘悅安心

唔好意思,想請問深水埗有沒有, 幫朋友爸爸問
http://lilypie.com/Fifth_Birthday_code.php
驕傲(Pride).貪婪(Greed).迷色(Lust).忿怒(Wrath).嫉妒(Envy).貪食(Gluttony).、及懶惰(Sloth).

大宅

chiandjoyce 發表於 20-11-27 21:57
唔好意思,想請問深水埗有沒有, 幫朋友爸爸問

可試下問這間,收費一樣

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

天生購物狂 發表於 20-11-27 22:58
可試下問這間,收費一樣

好的,麻煩你
http://lilypie.com/Fifth_Birthday_code.php
驕傲(Pride).貪婪(Greed).迷色(Lust).忿怒(Wrath).嫉妒(Envy).貪食(Gluttony).、及懶惰(Sloth).

男爵府

趁未出院快啲去搵醫院社工呀,佢會幫到你。

男爵府

東華三院樂群

靈實全護通

兩間都用過,東華三院好服務又收費便宜但限制多,靈實服務也好但收費貴。

首頁

尾頁

跳至