婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

同99一齊住左7年幾、因為bb出世多左磨擦、忍唔住要求老公搬出去住,到上個月妹妹出世、我開完刀出院個日6299要求我哋即日要上99到帶孫俾佢睇、我唔肯、後來6299嬲左。依家疫情嚴重、確診數字過百、99要求出席佢既生日飯局、我唔肯帶2個bb去、老公及99再3催促。99係個唔衛生既人、連洗手都要再3要求先去做。我想保護自己孩子係咪有錯?我覺得好辛苦,老公係媽寶,6299要求乜都盡量配合、每次都因為咁同老公嘈、可能有日都會因為6299而離婚,到底係我過分緊張我有問題定咩問題?

珍珠宮

你奶奶殘廢嫁?生完B唔識去探你地要一個產婦去?初生bb都不宜出街啦~你老公仲廢,知道佢媽係咩料,咁都唔識得保護你地

生日飯老人家真係會比較重視,如果只係同兩個老人家係屋企食飯可以讓步,搭的士來回咁。夠鐘先出門食完就走。

大宅

回覆樓主:

呢幾日cases 越來越多,屋企有個初生,緊張當然正常。如果係我,除咗必要的覆診,我完全唔會帶bb 出街,完全唔會俾佢見屋企人以外的人。

不過最大問題係你嗰位唔識保護老婆同bb 的老公。
如果係類似的要求,或者係其他我老公覺得no 的(其實可能唔過份,例如我大肚嘔唔舒服但99 問去唔去食飯,而老公知我唔會想去),根本唔會傳到去我耳,老公一早會幫我拒絕咗。

大宅

mangofluffy 發表於 20-11-29 17:35
呢幾日cases 越來越多,屋企有個初生,緊張當然正常。如果係我,除咗必要的覆診,我完全唔會帶bb 出街,完 ...

我老公一向覺得自己無問題、覺得老人家想睇孫好正常,平時6299想上黎我會叫老公出聲叫佢地帶外套黎換、但老公竟然叫我開口、成日都要我做醜人。所以99依家好唔鐘意我、老公話佢媽講極都唔聽同講左好多次唔想再講

大宅

mcs74 發表於 20-11-29 17:21
你奶奶殘廢嫁?生完B唔識去探你地要一個產婦去?初生bb都不宜出街啦~你老公仲廢,知道佢媽係咩料,咁都唔 ...

有大伯一家、老公呀妹同佢男友、有99啲fd, 一共十幾人

珍珠宮

Yup88 發表於 20-11-29 17:58

咁多人,咪玩啦~你老公真係好……無能,唔識得保護自己老婆仔女,媽寶到爆,怪唔知得你6299咁唔比面你

水晶宮

Yup88 發表於 20-11-29 17:58

你仲坐緊月喎, 又咁多人一齊飯局, 成班人唔怕染疫呀?
明白老人家生日想見孫, 你不如在佢生日前找個時間帶对仔女去 99 屋企, 人少少同佢講聲生日快樂, 坐一陣就走。

仲有, 你想6299 上你家睇 bb 時帶外套来換, 其實令你老公難做及令佢覺得你唔歡迎佢父母。不如你自備兩件外套俾兩老換, 著一次洗一次, 大家好。

大宅

唔好去啊,都未滿月唔好帶周圍去啦⋯⋯小朋友發燒嘅話好大獲㗎⋯⋯你都唔想個仔變低能㗎啦⋯⋯

仲有話有咩唔好聽嘅說話梗係個仔講㗎啦⋯⋯所謂親生仔冇隔夜手呀嘛,你老公正縮頭烏龜。

水晶宮

回覆樓主:

我家某屋企人都有個剛滿月的bb,我到而家都未見過
幾想見幾親都好,錫bb 的話就要忍一忍
Bb 咁細,萬一中covid 真係係咁先㗎

男爵府

Yup88 發表於 20-11-29 15:26
同99一齊住左7年幾、因為bb出世多左磨擦、忍唔住要求老公搬出去住,到上個月妹妹出世、我開完刀出院個日629 ...

冇兩個人既衞生標準會一樣,總會有人高啲有人低啲,呢啲都唔係問題,問題係你同你先生做唔到每事一致對「外」,呢個先係大問題。因為6299 而離婚實在唔係冇可能。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

同99一齊住左7年幾、因為bb出世多左磨擦、忍唔住要求老公搬出去住,到上個月妹妹出世、我開完刀出院個日629 ...

你個隊友好唔掂

我老爺奶奶今年生日聚會
當時疫情嚴重,我話好驚中招唔去
到冇左本地確診幾日,我先有露面
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

開完刀出院佢都夠膽死要你上佢屋企睇B?我都係開刀,我龜速左右有人扶先懶到去的士站上車直返屋企就訓落床。有冇人性呀佢........
我99當日上我屋企睇B,都俾老公鬧阻我休息。你果件好變態

伯爵府

回覆樓主:

楼主99变態,C6無能!唔系有限聚令嗎?点解可以咁多人一齊慶祝?一陣整個生日群组上埋A1頭條,就no eyes see la!

大宅

JFL 發表於 20-11-30 06:20
楼主99变態,C6無能!唔系有限聚令嗎?点解可以咁多人一齊慶祝?一陣整個生日群组上埋A1頭條,就no eyes se ...

BB及家人條名重要些
生日年年有, 命仔得一條

另99D朋友信唔信得過, 是否喜歡唱歌跳舞?現在堅要小心這些富貴親友

大宅

回覆樓主:

樓主你無做錯,你6299真係離哂譜,就算佢地真係殘廢既,都唔應該要你一出院就帶bb比佢地睇,而家疫情嚴重千祈唔好帶bb出街,至於你老公,佢做媽寶係佢既事,呢件事上你亦都睇清楚你老公原來係個咁無膊頭既人,你比心機湊好2個小朋友,將來佢地就係你依靠

大宅

你係6299,下月係我太6299生日,我唔會去

大宅

Crazy , 疫情 and 健康重要

大宅

你老公係咪乜都聽晒佢阿媽話? 依家咁嘅時勢仲聽佢阿媽講叫你同BB出去

大宅

同埋我好明白開刀嗰一個星期有幾痛,直頭行路都係細步行都痛,究竟你老公有冇諗過你㗎

大宅

Byyan 發表於 20-11-30 22:22

同埋我好明白開刀嗰一個星期有幾痛,直頭行路都係細步行都痛 ...

我痛到要扶住架bb車先行到。上一胎坐月都俾99搞到差啲抑鬱、每次坐月都唔開心

首頁

尾頁

跳至