自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

因為要返工...通常一次買定幾日餸...好難去買新鮮野, 食黎食去都係急凍雞翼, 雞扒, 豬扒呢D..再搭個菜....但覺得成日食紅肉好肥好唔健康....
仲有咩急凍野係會健康D??

有時都會煮蛋類..e.g. 蒸水蛋, 蕃茄炒蛋...或者海鮮, 蝦, 帶子咁...

急凍魚我只係識整魚柳同鯖魚....如果成條急凍果D係要點整?? 係咪只可以煎??

大家分享下集思廣益...thanks.

禁止訪問

侯爵府

你估我唔到 發表於 20-12-3 14:09
因為要返工...通常一次買定幾日餸...好難去買新鮮野, 食黎食去都係急凍雞翼, 雞扒, 豬扒呢D..再搭個菜.... ...

炆餸,蒸排骨/肉餅,蒸雞

侯爵府

食下意粉沙律得唔得?
又快又好味

大宅

因為要返工...通常一次買定幾日餸...好難去買新鮮野, 食黎食去都係急凍雞翼, 雞扒, 豬扒呢D..再搭個菜.... ...

有時斬料 ,今日放工買咗個羊腩煲(emoji)

子爵府

急凍魚除咗鯖魚、魚柳,仲有三文魚

另外其他魚都可以買返黎急凍,解凍咗可以煮魚湯

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

如果去街市買魷魚,唔好洗,放冰箱,食之前一日先解凍,可以整XO醬或蝦醬炒鮮魷西蘭花

超市買急凍青口,可以整忌廉白酒煮青口

雞胸肉:tuscan chicken, 呢個係西式,youtube有教學,配意粉好好味

三文魚塊用西京燒方法醃咗放雪櫃第二日食,或者三文魚頭蕃茄豆腐湯

豬柳:芥末蜜糖豬柳,醃一晚第二日食

男爵府

yoyo33342 發表於 20-12-11 20:42
肉餅,炒下瓜都OK,有時會整糖醋排骨送飯一流
我都想試下整糖醋排骨, 想問排骨係咪要買新鮮?? Thanks.

男爵府

VickiC 發表於 20-12-11 20:58
食下意粉沙律得唔得?
又快又好味

意粉有時都會, 但我次次都係橄欖油清炒...想試下整有醬既, 但除左買現成意粉醬仲有冇咩好建議?
Thanks.

男爵府

karenlyk 發表於 20-12-11 21:59
如果去街市買魷魚,唔好洗,放冰箱,食之前一日先解凍,可以整XO醬或蝦醬炒鮮魷西蘭花

超市買急凍青口, ...
多謝你比咁多idea我, 我會試下~
另唔知點解次次買急凍豬扒都覺得整完好大陣豬味 (或者叫蘇味?), 有冇咩方法可以去除或者邊度買會靚D少D呢個問題呢...

男爵府

kayen 發表於 20-12-11 20:45
炆餸,蒸排骨/肉餅,蒸雞
肉餅我自己都好鐘意食, 好想試下整, 但我好怕唔識剁/剁唔好..
出去買肉碎食落又唔係果種感覺....

珍珠宮

魚嘅話,我會買一整條冰鮮海斑,去骨起柳,分開一份份放入雪櫃冷藏,之後解凍煎返嚟食。
素食我會用葡汁、咖哩或蕃茄醬炆啲豆、薯仔、洋蔥、甘筍,一份份入放入雪櫃,之後煮返滾,再加新鮮菜(露筍、西蘭花、三色椒之類),咁就有蛋白質,有菜又好送飯。
平嘅話,都係煎豆腐,蒸蛋。

男爵府

Ononluk 發表於 20-12-12 11:41
魚嘅話,我會買一整條冰鮮海斑,去骨起柳,分開一份份放入雪櫃冷藏,之後解凍煎返嚟食。
素食我會用葡汁、 ...
想問下你係邊度買冰鮮魚? 我都諗緊去hktvmall買冰鮮魚好冇...

珍珠宮

你估我唔到 發表於 20-12-12 11:42
想問下你係邊度買冰鮮魚? 我都諗緊去hktvmall買冰鮮魚好冇...

我有時去Aeon 嘅鮮魚檔,如果唔係咪一般街市嘅新鮮死魚,你唔怕貴,買游水嘅都得,可以叫魚販幫你起柳。
Online shop 一般只有急凍魚賣,我覺得自己買新鮮再急凍幾日都好味過原裝急凍。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你估我唔到 發表於 20-12-12 11:31
多謝你比咁多idea我, 我會試下~
另唔知點解次次買急凍豬扒都覺得整完好大陣豬味 (或者叫蘇味?), 有冇咩方法 ...

急凍豬梅頭我在惠X超市買澳洲的,特價$70/2包,我覺得好食過豬扒,煮之前一日放下格解凍,可以當豬扒或叉燒醃,去search紅日媽媽豬扒食譜,佢個食譜易整又好味。

百Ⅹ超市澳洲都ok,邊度平買邊度。

丹麥都唔錯。

惠X有泰國已解凍冰鮮豬柳,30幾蚊,整芥末蜜糖唔錯。

侯爵府

你估我唔到 發表於 20-12-12 11:27
意粉有時都會, 但我次次都係橄欖油清炒...想試下整有醬既, 但除左買現成意粉醬仲有冇咩好建議?
Thanks.
...

我早兩日整過蕃茄茸+紅蝦肉
上星期整過紅酒牛肋條再淋意粉面
兩樣都算簡單

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

最簡單快捷一煲過,有菜有肉
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

禁止訪問

子爵府

你估我唔到 發表於 20-12-12 11:34
肉餅我自己都好鐘意食, 好想試下整, 但我好怕唔識剁/剁唔好..
出去買肉碎食落又唔係果種感覺....
...

可以買部細細地電動絞肉機

子爵府

你估我唔到 發表於 20-12-12 11:23
我都想試下整糖醋排骨, 想問排骨係咪要買新鮮?? Thanks.

糖醋排骨唔一定用排骨,用梅頭肉切一粒粒攞去炸都可以

首頁

尾頁

跳至