自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近請左位私補大學姐姐上門補中二,$170/hr,每次1.5hrs,一星期2堂,但次次都超時補,有時2小時,可能小朋友開始上堂時咪咪摸摸又要攞書又剩,上堂時又講D無謂野,可能會同姐姐傾下D提外話。
佢每次補成2個鐘,請問大家會否計番超時既錢呢?其實請私補上黎我預算都係二百幾/堂,呢家佢補成2個幾鐘起碼三百幾/堂

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會,一定會,不拖不欠!

珍珠宮

butterMM 發表於 20-12-25 07:05
最近請左位私補大學y2姐姐上門補中二,$170/hr,每次1.5hrs,一星期2堂,佢上左7、8堂到,但次次都超時補,有 ...

我仔試過超1小時(操卷用多了時間),我直接問老師要否補返,老師說不用

大宅

爸爸豬 發表於 20-12-25 07:09

我仔試過超1小時(操卷用多了時間),我直接問老師要否補返 ...

所以唔知點好,我試過有一堂就係叫姐姐教佢做一份功課,吩咐姐姐要(emoji)住佢做完為止,果堂我有比夠錢佢,比個2個鐘,比佢時我話比多少少你,佢話唔使,但都收左。所以其它時間係佢自己超時補,暫時我照比1個半小時錢,但又好似唔係幾好,所以問問有經驗私補開既家長比D議見

子爵府

咁你比足佢而又對你冇咩壓力的話,我會比,咁始終hourly rate .

大宅

maymycheung 發表於 20-12-25 07:26
咁你比足佢而又對你冇咩壓力的話,我會比,咁始終hourly rate .

其實唔係冇,因為原本想之後一個星期加多一堂即上3堂,如果3堂一星期,一個月學費就起碼4千幾

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己mark 時數,根本唔會問對方要唔要!

子爵府

butterMM 發表於 20-12-25 07:31
其實唔係冇,因為原本想之後一個星期加多一堂即上3堂,如果3堂一星期,一個月學費就起碼4千幾
...

咁你留意下係咩問題引致成日延長

琥珀宮

唔想超時失預算,就同姐姐講打後時間小朋友會有咩野做,唔能夠超時太多!

大宅

cy101 發表於 20-12-25 07:36
唔想超時失預算,就同姐姐講打後時間小朋友會有咩野做,唔能夠超時太多! ...

因為補全科,所以每堂都係姐姐同佢溫書形式,試過有3堂都係教佢做功課,因為就考試,可能姐姐自己住得近又得一個學生,我D時間又可以就到佢,咁佢可能想每堂教多D又唔介意,所以超時講多D教多D

公爵府

絕對會比返, 不拖不欠

侯爵府

我仔個私補會控制好時間,最多超5至10分鐘

超咁多,我會留意下老師的教學方法。

珍珠宮

butterMM 發表於 20-12-25 07:45
因為補全科,所以每堂都係姐姐同佢溫書形式,試過有3堂都係教佢做功課,因為就考試,可能姐姐自己住得近又 ...

咁就值得加啦

子爵府

補習姐姐人品係點你多多少少都會感覺到,如果出自為你仔仔好,我一定補足錢。如果係故意拖延時間,我會補足錢之後再客氣提議下次唔好再加時了....

男爵府

回覆 butterMM 的帖子

中學好少補全科, 有成8科, 點3個鐘温晒加上中學的功課量好多, 有時又要做閱讀報告, 又要跟功課, 又要温書, 時間一定唔夠

子爵府

回覆樓主:

我仔果個補習老師,補多10 分鐘之後我都會計番錢比佢,無謂要人蝕底。如果樓主有顧慮,可以考慮每堂開始前先比錢,咁個老師自己補長左,就閣下自理啦

侯爵府

butterMM 發表於 20-12-25 07:45
因為補全科,所以每堂都係姐姐同佢溫書形式,試過有3堂都係教佢做功課,因為就考試,可能姐姐自己住得近又 ...

補全科每次用1.5小時?

唔怪得要超時咁耐!

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

最近請左位私補大學y2姐姐上門補中二,$170/hr,每次1.5hrs,一星期2堂,佢上左7、8堂到,但次次都超時補,有 ...

較鬧鐘,一響就收工

男爵府

講真個半鐘冇乜可能補到全科,如超時半小時或以上,我會俾返錢。

水晶宮

畀面勳章

我仔係慢細魔王
所以補習多數會2小時起跳
因為慢真係改唔到,
連做題都會慢,
所以我請補習多數係2個鐘
連專科都會2個鐘以上

你下次都係補返2個鐘比佢,
不過要同佢講準時走
因為人地都要揾食,
時間真係預左比小朋友

你要幫小朋友拿定書同功課比姐姐

如果唔係有排都補唔到