自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有個朋友,我們孩子好friend 常WA 傾計,我朋友堅持佢一家delete fb WA, 大家要聯絡佢或佢孩子,必須裝其他程式⋯
佢一向喜歡網購TB, 其實擔心私隱,不用FB WA 用其他apps 就安全?⋯

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔用app唔上網唔用ATM機唔用online banking唔用八達咭。。。都未必100%安全
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

clyeu 發表於 21-1-10 14:32
有個朋友,我們孩子好friend 常WA 傾計,我朋友堅持佢一家delete fb WA, 大家要聯絡佢或佢孩子,必須裝其他程式⋯
佢一向喜歡網購TB, 其實擔心私隱,不用FB WA 用其他apps 就安全?

咁, 改用wechat啦

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

有個朋友,我們孩子好friend 常WA 傾計,我朋友堅持佢一家delete fb WA, 大家要聯絡佢或佢孩子,必須裝其他 ...

用另一部電話囉,淨係裝通信軟件
公司好多人用舊電話做野

珍珠宮

emt1314 發表於 21-1-10 14:57
咁, 改用wechat啦

高手,你去咗三樓

大宅

回覆樓主:

即使唔用wechat, line都可以?
不過line係咪好易俾人hack?

琥珀宮

有個朋友,我們孩子好friend 常WA 傾計,我朋友堅持佢一家delete fb WA, 大家要聯絡佢或佢孩子,必須裝其他 ...

佢有佢理由,你都可以唔改,大家唔用app聯絡,改番打電話

大宅

木土土 發表於 21-1-10 15:05
佢有佢理由,你都可以唔改,大家唔用app聯絡,改番打電話

係我也這樣想;只是孩子沒法聯絡,對方孩子只有data card 不含電話號碼,我又唔想為佢裝其他apps

公爵府

牛年勳章

rose-mag 發表於 21-1-10 14:52
唔用app唔上網唔用ATM機唔用online banking唔用八達咭。。。都未必100%安全

會唔會要進入寄信用訊鴿嘅年代?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

琥珀宮

clyeu 發表於 21-1-10 15:08
係我也這樣想;只是孩子沒法聯絡,對方孩子只有data card 不含電話號碼,我又唔想為佢裝其他apps
...

孩子點解一定要聯絡?

有需要咪打屋企電話或email law

對方要改,應該由對方煩惱去解決,唔係麻煩其他人,佢地覺得唔聯絡都得咪由得佢law。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

強制孩子都唔同FB WhatsApp 又太尊制吧!

伯爵府

好媽媽勳章

孩子幾大?青少年以上,手機裝左乜apps, 父母都無必知,點會叫亞媽支笛去用邊個通訊軟件。

大宅

我大部份朋友都唔用WeChat,我自己用WeChat黎做乜?

侯爵府

我有個contact係黃屍,叫我轉用 Signal
釆佢都傻叫佢用 wechat

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

用信用卡都有風險,驚得幾多?
用tg囉 都好好用

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

仲有咩 apps(emoji)

子爵府

人係有選擇自由,我自己就不會del,因為如果真係要del,我認為應該用返non smart phones。

珍珠宮

回覆樓主:

你地小朋友幾大?我估佢係家長朋友?如果佢係重視小朋友的朋友仔唔會做到咁極端,無理由 expect 全世界圍住自己一家轉。佢係咁諗嘅唔玩就算,我好驚呢 d 家長

大宅

zitzai 發表於 21-1-10 17:09
你地小朋友幾大?我估佢係家長朋友?如果佢係重視小朋友的朋友仔唔會做到咁極端,無理由 expect 全世界圍住 ...

說得對!小朋友四年班,由K1識到而家,兩個小朋友好老友的

大宅

HKITMan 發表於 21-1-10 15:39
我有個contact係黃屍,叫我轉用 Signal
釆佢都傻叫佢用 wechat

X2!
我爸爸生前的WA 都成日翻睇,我唔會離開WA 了

首頁

尾頁

跳至