自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

我個女9歲3個月就開始嚟初經
嚟咗11日後停咗3日之後又再嚟過
請問我現在可以怎樣做幫她呢?
我非常煩惱因為佢自理能力非常差。

agnes178    發表於 21-1-16 20:46

大宅

是否應該睇婦科,會來11日嗎?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

9歲就來咁快?我都擔心唔知第日個女初經點樣處理。宜家佢十歲,胸部開始漲,未來月經。應該呢一兩年都會來。樓主女兒宜家九歲幾高啊?我個女十歲先135㎝,有些擔心佢來了月經就高得慢。

子爵府

回覆 rebeccalin 的帖子

我女140cm 但好瘦

男爵府

帶佢睇醫生,過早黎m,可以延遲m到

公爵府

牛年勳章

CHUCHUALICE 發表於 21-1-15 23:26

我女140cm 但好瘦

我個女唔瘦,算有點肉地。希望佢呢兩年可以高返少少啦。

公爵府

回覆樓主:

9歲來月經, 平時食激素食材?
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

雞蛋半數含類雌激素,兒童日吃2隻已超標,8款安全雞蛋清單
https://topick.hket.com/article/2059150/
水中銀(國際)生物科技於2017年8月至10月,從一田、百佳、City' Super、網上平台HKTV mall及本地農場雞蛋直送商店,選購了12個雞蛋品牌,共21款雞蛋樣本,當中包括嘉道理農場、滋味、CP、Freds、德青源,陽光等品牌,再利用城市大學教授研發的小魚親測平台作魚胚胎毒性檢測,從而篩選出安全的
8款樣本顯示為「綠魚」(品質卓越)【不含類雌激素】=
CHEER 滋味 新鮮泰國雞蛋(珍寶)
CP 正大泰國精選新鮮雞蛋(M)
CHEER 滋味 日本櫻花雞蛋
FREDS 新紀元蛋 10粒裝 日本山口縣產
CHEW’S EG-PRO 周氏 新加坡鮮雞蛋
DQY ECOLOGICAL德青源 新鮮雞蛋8隻精選特大裝 (中國)
KFBG 嘉道理農場 鮮雞蛋 (香港)
SUNNY QUEEN FARMS 陽光放養雞蛋6粒裝(大) 澳洲農場出產品牌

子爵府

回覆 Mrs.Chan 的帖子

間中有食冰鮮雞

子爵府

虎到金來勳章

唔好食鸡亦,麥記,kfc..唔好饮维他奶果d

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女9歲時似有嚟經先兆,我叫佢戒食雞,最後12歳先初經。

珍珠宮

好媽媽勳章

CHUCHUALICE 發表於 21-1-15 23:26

我女140cm 但好瘦

仲有冇其他發育徵狀?

男爵府

CHUCHUALICE 發表於 21-1-15 23:14

唔駛緊張,9歲仍屬正常,我兩個女同我一樣10歲。

細女第一次只係少少地,一連十幾日,停幾日,又DD十幾日,停個零星期,又黎DD咁,跟住又隔2個月先第二次,大約要4-6個月後先正常月月黎。

問過我姨甥女(醫生),又搭單問過其他醫生,都話無問題,話細佬女,初初唔穩定,有d人係咁架。除非突然量多唔停,或有其他唔舒服先需要見醫生,否則,你只需要教去廁所佢點樣處理更換,及清潔等知識便ok啦。

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

9 歲感覺好似早左d

大宅

我都是九歲來經。同學中最早的一、兩個。
應同飲食有關。我細果好鍾意食嘢,尤其是雞胸,又成日食外賣。

伯爵府

回覆樓主:

唔算特別早,我本身都係 9 歲嚟 m,大女8歲 10 個月,細女遲 d 10歲8個月就嚟。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

試吓 用M巾褲,第時如果我女來經,都諗住俾佢用呢種,方便不怕漏,安全感大d

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

kyk 發表於 21-1-16 02:00
唔算特別早,我本身都係 9 歲嚟 m,大女8歲 10 個月,細女遲 d 10歲8個月就嚟。
...

請問來經後,有冇影響身高!?

男爵府

CHUCHUALICE 發表於 21-1-15 23:14

記得提亞女定時換M巾, 因為佢哋啱啱黎唔習慣好易唔記得換, 而且頭幾次要睇住佢換, 我仲記得我個女初初唔識黐黐到走曬位, 跟住仲要黐住啲毛痛死佢 再唔係去天貓超市買定M褲,另外download返啲apps記低幾時嚟,我女第一次嚟完跟住隔咗兩個月先嚟,半年之後就開始穩定~ 遲啲要返學記得袋定幾條M巾~

男爵府

唔洗太擔心,我果時都係9歲快10歲來第一次。 係突然來左一日,再停左半年先真真正正固定咁來。 你教佢用M 巾,講定俾佢知用時開頭係會唔舒服,有可能會有M痛,同佢傾下計問下佢有乜野關於來M想知~等佢有更好既心理準備。

首頁
12345...6

尾頁

跳至