自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

因胰臟有少少問題,政府醫院安排了做以上檢查,話同照胃鏡差不多,在喉嚨噴麻醉藥,但比照胃時間會久一點,即不是全麻醉 所以好驚會否頂不住,非常擔心諗起都恐怖。
諗緊去去私家做,因可能私家可揀全麻醉,但問過幾個肝膽胰專科醫生都冇得做或唔做,做的一個索價最少5萬
其實我想在政府做,因為免費又是大醫院個期都OK,但怕冇全麻醉會否痛C、嚇C、有冇人或識人做過呢?是否好恐怖 唔明白點解私家可全麻,政府唔全麻

複式洋房

sabun 發表於 21-1-30 08:14
因胰臟有少少問題,政府醫院安排了做以上檢查,話同照胃鏡差不多,在喉嚨噴麻醉藥,但比照胃時間會久一點, ...

我囡5歲做過,政府全麻,我在現場睇,覺得好恐怖,因為情况同做手術差唔多。但去私家做,先唔講錢,要考慮醫生經驗未必及政府。

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝jm回覆,希望照當日我向醫生提出可否全麻,因我怕自己末做已嚇C。亦有諗過唔做因醫生冇迫我做的,說一般是良性,他說可以用其他方法監察住如mri,但他也給了我日期照,諗緊做唔做,又怕但又想做可以知清楚裹面有冇事 。

珍珠宮

sabun 發表於 21-1-30 09:50
謝謝jm回覆,希望照當日我向醫生提出可否全麻,因我怕自己末做已嚇C。亦有諗過唔做因醫生冇迫我做的,說一般 ...

做CT 會唔會平啲又全面啲?
私家抗疫價$3xxx
祝早日康復

珍珠宮

回覆樓主:

全麻有風險,私家站係病人意願同埋可收錢,所以一個檢查都全麻唔理風險。
政府企係病人安全上,但唔理病人感受,無必要麻醉就唔要病人冒風險。
而且政府醫院一出事就係死罪,仲要非必要而同個病人做,有事比人鬧死。
病人要考慮舒服定安全,還有金錢同時間上的選擇

珍珠宮

sabun 發表於 21-1-30 09:50
謝謝jm回覆,希望照當日我向醫生提出可否全麻,因我怕自己末做已嚇C。亦有諗過唔做因醫生冇迫我做的,說一般 ...

政府醫院有程序,唔會即時可以要求醫生做無預備嘅野,比啲類似瞓覺藥令個人放鬆都可以,麻醉一定唔可以。
真正全麻要插喉,你又願唔願意?插喉都有機會傷到喉嚨㗎!
照MRI係睇得最清楚,如果可以,比我選擇照MRI,無幅射又安全

大宅

可先做MRI?問多幾個私家醫生攞意見

珍珠宮

wan_sosin 發表於 21-1-30 10:24

政府醫院有程序,唔會即時可以要求醫生做無預備嘅野,比 ...

明白,但醫生話mri只看到大概,內窺鏡就更清楚,不過我睇其他專科話粒嘢,就算抽都抽唔到,可以用mri觀察住先。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 21-1-30 10:18
全麻有風險,私家站係病人意願同埋可收錢,所以一個檢查都全麻唔理風險。
政府企係病人安全上,但唔理病人 ...

其實麻醉多會否有後遗症?我見私家連照腸都可全麻醉

珍珠宮

wan_sosin 發表於 21-1-30 10:24

政府醫院有程序,唔會即時可以要求醫生做無預備嘅野,比 ...

jm妳意思是如醫生話可用其他方式檢查觀察住先,會選擇這種方法先嗎?
另外,jm妳一向積極樂觀,可否教吓我如果真的耍在政府做呢種咁恐怖痛苦的檢查,如何正面心態和勇敢去面對呢?

水晶宮

回覆樓主:

政府医院都會做全麻的,現在只做胃也全麻了,何況胰臟更隱蔽,check清楚較好,因胰臟很難發現,有問題要及早處理的。

象牙宮

sabun 發表於 21-1-30 11:33

係打鎮靜劑,唔係落麻醉藥,落麻醉藥要有麻醉師做。

你諗下日日都咁多人做呢d檢查,
人地更老或身體更差都做到,你都應該得,
唔好成日向壞方便諗。

伯爵府

HLDMaMa 發表於 21-1-30 11:51
政府医院都會做全麻的,現在只做胃也全麻了,何況胰臟更隱蔽,check清楚較好,因胰臟很難發現,有問題要及 ...

全麻插曬喉喎,係咪搞錯咗
多數打鎮靜药令病人睡著

珍珠宮

mercurycc 發表於 21-1-30 11:55
係打鎮靜劑,唔係落麻醉藥,落麻醉茶要有麻醉師做。

你諗下日日都咁多人做呢d檢查,

知道,多謝jm。
同埋好快做完,同不用住院的。

珍珠宮

HLDMaMa 發表於 21-1-30 11:51
政府医院都會做全麻的,現在只做胃也全麻了,何況胰臟更隱蔽,check清楚較好,因胰臟很難發現,有問題要及 ...

是嗎?胃也可全麻?會否年老才可?

珍珠宮

sabun 發表於 21-1-30 11:32
明白,但醫生話mri只看到大概,內窺鏡就更清楚,不過我睇其他專科話粒嘢,就算抽都抽唔到,可以用mri觀察 ...

唔好意思,我所講在X-ray,CT,超聲波等非入侵性檢查項目中,最清楚係MRI, 當然還有pet scan, 但係未到必要都唔會照pet scan啦。
內窺鏡係入侵性核查,差不多等於親眼入去睇入面嘅情況,當然很清楚,但唔好處真係要入侵囉,入侵性檢查多少令人有不安感,甚至會有傷口。
如果粒野唔高風險,可以考慮下唔做內窺鏡,但如果粒野令你好不安,為解決不安問題,比啲勇氣做一次囉

珍珠宮

sabun 發表於 21-1-30 11:33

有人話全麻會影響記憶力,我昏迷過亦長時間全麻過3次,嚴重嘅問題唔太覺得,但多咗有啲野講極講唔出,唔記得個名,唔記得點形容,但影響又唔算大,我老公有時提返我囉,我有時問佢,嗰啲野叫咩話?
我朋友係心臟科醫生,當初佢驚我醒返會唔認得人,(佢咁啱係我住間醫院做),佢專登仲走嚟我床邊問我,記唔記得佢係邊個,好在我記得

男爵府

sabun 發表於 21-1-30 08:14
因胰臟有少少問題,政府醫院安排了做以上檢查,話同照胃鏡差不多,在喉嚨噴麻醉藥,但比照胃時間會久一點, ...

我一月中係政府做氣管內窺鏡,過程真係好難頂,我有打鎮定劑同係喉嚨局部麻醉,不過作用好似唔大,叫我做多次我唸我唔肯做

侯爵府

wan_sosin 發表於 21-1-30 14:50
有人話全麻會影響記憶力,我昏迷過亦長時間全麻過3次,嚴重嘅問題唔太覺得,但多咗有啲野講極講唔出,唔記 ...

終於解開我個謎團, 原來因為麻醉
我呢幾年記性差咗, 有時D嘢呢頭諗住做, 比人岔開咗, 嗰頭已唔記得自己原先想做乜
可能關全事...呢幾年全麻過兩次

珍珠宮

sabun 發表於 21-1-30 11:39
jm妳意思是如醫生話可用其他方式檢查觀察住先,會選擇這種方法先嗎?
另外,jm妳一向積極樂觀,可否教吓我 ...

我上面有講,如果醫生未話係緊急,你又有啲驚個檢查,睇定啲先囉,但如果你擔心就做咗先啦,實在未必會太痛苦,如果由喉嚨入,係入個一下唔舒服,高咗喉嚨就感覺唔太大,我胃鏡,氣管鏡,鼻胃喉,都做過多次,係頭一下唔舒服囉,但唔痛嘅,最辛苦係氣管鏡,氣管一向對外物好敏感。但食道慣咗吞野落去,條喉落咗去感覺就唔大,鼻胃喉長放都唔覺得有啲咩感覺。
所以又唔需要驚得咁緊要,唔用麻醉即是唔會有好痛嘅情況,只會比較唔舒服

首頁

尾頁

跳至