自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

返0930收1730,份工話就話5.5日,但原來收工後返到屋企都要做野,放假紅日都要做野,即係年中無休,仲要ot冇錢 萬零蚊嘅普通文員仔好似以前賣身嗰d奴婢,嚇到我見唔對路即quit

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔知而家仲有冇... 響街度成日俾人撞, 叫我去做model, 有次上去八下, 原來係sell 美容套餐.

大宅

bosch 發表於 21-1-31 21:35
唔知而家仲有冇... 響街度成日俾人撞, 叫我去做model, 有次上去八下, 原來係sell 美容套餐. ...

咁樣係騙案

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔知而家仲有冇... 響街度成日俾人撞, 叫我去做model, 有次上去八下, 原來係sell 美容套餐. ...

試過一次係尖沙咀,俾人呃左上樓,fitting model

珊瑚宮

回覆樓主:

主動俾我要求的人工多10%,都預左辛苦
唔只辛苦, 原來公司俾稅局查緊
試過所有部門主管俾稅局叫晒去飲咖啡,之後有人即刻quit左份工。
知道左, 免麻煩, 我都講大話話舊上司搵我, 我都走人。

alice0606    發表於 21-2-1 13:26

男爵府

牛年勳章

回覆 難離難捨 的帖子

平日番1500收返0100,人工唔係高只有35一個鐘。假日番0800放1900,多客既時候,經理會講曬粗口叫啲員工做野,喝狗咁喝員工做野。明明佢自己都係打份工。
有時會係客面前鬧。
無客既時候會叫啲員工早啲收工,
就算你岩岩番工,佢見到唔忙,會叫你過幾個鐘先番。
垃圾工一份好彩走得快。

alice0606    發表於 21-2-1 13:26

侯爵府

Chloe199401 發表於 21-1-31 21:53
回覆 難離難捨 的帖子

平日番1500收返0100,人工唔係高只有35一個鐘。假日番0800放1900,多客既時候,經理 ...

痴痴地,返到去因為少客叫人遲d再返嚟,我會話好呀,不過照支薪囉

男爵府

回覆 難離難捨 的帖子

平日番1500收返0100,人工唔係高只有35一個鐘。假日番0800放1900,多客既時候,經理 ...

咩行業咁變態?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

試過顧主叫我下星期一返工,星期一返咗一日,放工同我講今日係唔計薪,因為你係來學嘢,但事實只係上手交待佢D嘢比我,教下我用佢哋個system generate reports, 我無學過D乜嘢,一聽到佢話今日唔計糧,我即刻同老細講我唔做,跟住即走,佢後來call我叫我留番係到做,我都唔肯,上手果個人就話咁佢唔走得住,要等下個人返工再交帶D嘢比佢先走得!個老細都痴線㗎,呢日唔計$早響啦,要我浪費一日時間比佢!叫得人返工又唔比錢,真係好cheap!

珍珠宮

好媽媽勳章

明明見文員,返左半日叫我落鋪頭幫手學野,賣文具可以知道貨品品種方便落單,冇咩客時叫我抹野做清潔,收工後我打電話話唔做

男爵府

牛年勳章

回覆 honeydeer 的帖子

餐飲業

男爵府

牛年勳章

前台阿姐見到你蠢蠢地會屈左買野食請成間公司人食,成日借啲意問你今個月出糧幾多錢。
痴痴地又唔見你話我知你幾多錢。

子爵府

這個post真係要多D人知

男爵府

牛年勳章

回覆 Chloe199401 的帖子

到我走咗之後,發生左好多唔開心嘅事,
果七日人工都唔要走。
都找到另一份新工。
有日前經理WhatsApp 綠音嘅,
最近係得你一走,唔係你係邊個,
唔好再玩嘢。我報警架啦。
(每日打去佢鋪頭唔講野)
我話:我無做過。(我真係無做過)
連通話紀錄都開比佢睇。
佢話:你問吓會唔會係你家姐,你呀媽做。
我知我家姐唔會做啲禁無聊嘅野。
真係太過份,我忍唔住鬧番佢。
你未問清楚一口咬定我做,痴痴地。

公爵府

C6好多年前做一份倉務員,公司規定唔准出去食lunch,咁佢其中一項工作就係幫同事叫外賣,公司喺一個公共地方放一個紙盒同一張form,邊個同事叫外賣就寫名同食物名,錢就靠同事自律咁放喺一個公開嘅盒內,外賣送到時我C6就要拎盒裡面啲錢找數,公司規定如果唔夠錢就要C6填數

我叫C6即刻辭職!

男爵府

ewater 發表於 21-2-1 07:00
試過顧主叫我下星期一返工,星期一返咗一日,放工同我講今日係唔計薪,因為你係來學嘢,但事實只係上手交待 ...

哩d老闆cheap爆,樣樣計到盡

翡翠宮

回覆 難離難捨 的帖子

sales?

翡翠宮

yipsiumee 發表於 21-2-1 08:52
C6好多年前做一份倉務員,公司規定唔准出去食lunch,咁佢其中一項工作就係幫同事叫外賣,公司喺一個公共地 ...

痴Q線!

男爵府

牛年勳章

回覆 ngwong2 的帖子

餐飲業

瑪瑙宮

試過

首頁

尾頁

跳至