夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

我有個姑奶,佢無仔女,自我仔女識行後,佢每逢節日都約我仔女1至3日,陪佢去見佢啲朋友(佢朋友有仔女)。
以前後生比較“聽話”,唔識拒絕。
持續咗好多年,開始覺得困擾,因為佢約我仔女,就變咗節日我係自己一個人過(老公服務業,節日通常要返工)。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

暗示明示都經老公轉達過,回覆係話會減少吓,但一到節日都係要約我仔女

早兩年已經好坦白咁同佢講咗我感受,因為真係令我好困擾,同佢算係反咗面,因為我真係講到好白&佢話就算我哋離咗婚都會照約我仔女。

老爺奶奶已過身,諗住今年疫情大家都會停一停聚會,點知佢年28又約我仔女同佢食晚飯,今日初一又約(叫我老公攞假,帶仔女去)。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BeAhappyC9 發表於 21-2-12 18:14
我有個姑奶,佢無仔女,自我仔女識行後,佢每逢節日都約我仔女1至3日,陪佢去見佢啲朋友(佢朋友有仔女)。
...

但係咪你d仔女都想見佢?
如佢地自己都想見,你難阻止
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

BeAhappyC9 發表於 21-2-12 18:14
...

你仔女宜家幾多歲?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

佢約姐, 你可以SAY NO 架, 佢要做節,你都要做。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

牛年勳章

crystal媽咪 發表於 21-2-12 18:31
但係咪你d仔女都想見佢?
如佢地自己都想見,你難阻止

唔係,好似今日咁,佢哋一知要去姑媽度,就話“吓?又去?啱啱先食完飯咋喎”

子爵府

牛年勳章

sasaki_peach 發表於 21-2-12 18:57
你仔女宜家幾多歲?

一個幼稚園,一個高小

男爵府

牛年勳章

回覆 BeAhappyC9 的帖子

佢自己無仔女寂寞,找你啲仔女去陪佢?但點解你唔可以跟埋去?
佢係咪想用你啲仔女係佢朋友面前攞威咋。

子爵府

牛年勳章

kwhkwh 發表於 21-2-12 19:50
佢約姐, 你可以SAY NO 架, 佢要做節,你都要做。

佢叫埋我老公攞假,我say no就係我唔去,老公聽命帶去。
我老公曾欠債2次,都要問佢家姐幫還,再分期還返俾佢家姐,我唔知係咪咁樣幫過我哋,佢就要我聽命於佢?其實係我老公唔生性,點解要我俾咗自己仔女俾人用咁?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

BeAhappyC9 發表於 21-2-12 20:02
我老公曾欠債2次,都要問佢家姐幫還,再分期還返 ...

呢D 人情債最難還, 還哂, 都要繼續還人情。
你C6又係既, 欠一次不夠仲要欠2次。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

BeAhappyC9 發表於 21-2-12 20:02
我老公曾欠債2次,都要問佢家姐幫還,再分期還返 ...

你係佢地呀媽,你有權唔比佢哋去,點解好似咁無奈咁,係咪你老公一定要佢哋去?

水晶宮

回覆樓主:

姑媽應該好錫姪仔姪女,既然係咁你仔女可以拒絕姑媽好過由你出聲

子爵府

回覆樓主:

同情你 識人單身成日攬住親戚個b當自己生係fb曬 我外人都睇唔過眼

子爵府

牛年勳章

Chloe199401 發表於 21-2-12 19:59
回覆 BeAhappyC9 的帖子

佢自己無仔女寂寞,找你啲仔女去陪佢?但點解你唔可以跟埋去?

佢&佢啲朋友大我十幾年,我跟埋去傻更更。
佢其實有老公陪,點解要埋我仔女去陪佢?完全無視我感受。

子爵府

牛年勳章

幸福花海 發表於 21-2-12 20:07
你係佢地呀媽,你有權唔比佢哋去,點解好似咁無奈咁,係咪你老公一定要佢哋去?
...

姑奶係老公嘅家姐,又幫過佢,點都唔會say no. 呢個我明白,所以只係我一個受影響,受困擾,上嚟呻吓

子爵府

牛年勳章

Fion710 發表於 21-2-12 20:12
姑媽應該好錫姪仔姪女,既然係咁你仔女可以拒絕姑媽好過由你出聲

姑奶係錫,生第二個時,我大嗰個話如果生雙胞胎三胞胎就好,我講笑話我會無命,姑奶講笑話唔要可以俾佢,我諗佢真係好想有仔女。

子爵府

牛年勳章

Fion710 發表於 21-2-12 20:12

同埋,我無理由叫仔女直接同姑媽講唔想去。
老公聽到細路話唔想去,就同仔女講係去食個湯圓坐一陣。

子爵府

牛年勳章

bobo88hk 發表於 21-2-12 20:17
同情你 識人單身成日攬住親戚個b當自己生係fb曬 我外人都睇唔過眼

我姑奶真係類似,佢WhatsApp頭像係用同我小朋友嘅合照,直到反咗面先無用我小朋友相。

大宅

BeAhappyC9 發表於 21-2-12 21:20
姑奶係老公嘅家姐,又幫過佢,點都唔會say no. 呢個我明白,所以只係我一個受影響,受困擾,上嚟呻吓 :nau ...

其實可以試吓正面啲諗,你老公家姐又幫過你老公還錢,又錫你地啲仔女,應該好感激佢,如果有時真係唔想去,可以同佢講,約咗同學仔和家長聚會,或者一齊去,當識下其他朋友囉!
兄弟姊妹有今生冇來世啊!

子爵府

牛年勳章

hkvcar 發表於 21-2-12 21:34
其實可以試吓正面啲諗,你老公家姐又幫過你老公還錢,又錫你地啲仔女,應該好感激佢,如果有時真係唔想去 ...

你明白嗎?當仔女有6天假期,佢約咗2天,剩4天,我要快快脆同佢哋做完功課,快則仲有2天我可以約我朋友同見婆婆,慢則只剩1天時間我可以親子樂,這樣正常嗎?你接受到?感激還感激 > <

跟埋一齊去,我三十幾,佢啲朋友五十幾,仲要真係完全唔識的,要面對咁多位長輩級,應酬會很累,你願意自己每次的假期都用1/3至一半時間應酬唔係自己親朋戚友的人嗎?

兄弟姊妹有今生冇來世,但真係約得太密了,疫情下都約得咁密,唔敢想像疫情後會點,或者我先拒絕佢見朋友嘅約會。

首頁

尾頁

跳至