自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

家人有一份保險含有現金價值,但家人因身體抱恙已經不懂說話及授權簽署領取該筆款項,保險Agent 話只有受保人才可以取得款項,其他仔女或妻子也不可以,請教各位是否可以向法庭申請授權代官理受保人嘅財產?程序上是怎樣做?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢啲揾律師搞好啲。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

回覆 wang88 的帖子

係咪應該要向社署申請監護令?

男爵府

wang88 發表於 21-2-18 10:44
家人有一份保險含有現金價值,但家人因身體抱恙已經不懂說話及授權簽署領取該筆款項,保險Agent 話只有受保 ...

保險我唔清楚,但銀行戶口D錢做家屬想代為處理都需要由政府醫院既醫生來評審,確定係無意識能力,家屬每個月拎既錢都係有限制。
詳細資料我都唔知,最好問律師

男爵府

15週年勳章

家人有一份保險含有現金價值,但家人因身體抱恙已經不懂說話及授權簽署領取該筆款項,保險Agent 話只有受保 ...

唔明⋯
係咩類型保險? 人壽保險?
投保人受保人 也是該抱恙家人嗎?
甘⋯受益人是誰?

大宅

工程進行中 發表於 21-2-18 11:12
唔明⋯
係咩類型保險? 人壽保險?
投保人受保人 也是該抱恙家人嗎?

投保人和受保人都係爸爸,受益人係媽媽

琥珀宮

一定要由佢本身才可授權,而家無得做。

可以向法庭申請監護權去處理財產(包括保險),就算取得監護權,每項提款也有限制

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大宅

木土土 發表於 21-2-18 11:24
一定要由佢本身才可授權,而家無得做。

可以向法庭申請監護權去處理財產(包括保險),就算取得監護權, ...

請問是怎樣向法庭申請這個監護權才可以授權取得保險現金價值?手續是怎樣做?是否一定要透過律師處理?

公爵府

wang88 發表於 21-2-18 11:19
投保人和受保人都係爸爸,受益人係媽媽

大吉利是,touch wood!萬一爸爸走咗,媽媽係受益人,不是跟遺產承繼一樣做法嗎?
恭賀新禧,迎春接福!

琥珀宮

wang88 發表於 21-2-18 11:31
請問是怎樣向法庭申請這個監護權才可以授權取得保險現金價值?手續是怎樣做?是否一定要透過律師處理?
...

看看呢個
https://seniorclic.hk/tc/topics/Health-and-care/Taking-care-of-a-mentally-incapacitated-person-Guardianship-or-Committee/Committee-The-application/

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

如果係銀行户口,要醫生証明當事人乃精神上無行為能力人士,要請大律師向法庭申請監護令,可能要form committee先可以處理當事人既户口。
但你個case係保險,領取金錢受保單條款限制,如果agent話無得搞,咁多數真係無得搞

大宅

Mrs.Chan 發表於 21-2-18 11:39
大吉利是,touch wood!萬一爸爸走咗,媽媽係受益人,不是跟遺產承繼一樣做法嗎?
...

係,但問過Agent 話即使取了保險嘅現金價值,保單仍然有人壽保障,仍然生效。但爸爸呢段時間仍然需要入住私家老人院,費用不少,想申請綜緩,但福利處話保單現金價值過咗限額,唔可以申請,所以宜家兩頭唔到岸。

琥珀宮

wang88 發表於 21-2-18 11:51
係,但問過Agent 話即使取了保險嘅現金價值,保單仍然有人壽保障,仍然生效。但爸爸呢段時間仍然需要入住 ...

老人家不是昏迷,只是不能說話,簽不到名嗎?

公爵府

係,但問過Agent 話即使取了保險嘅現金價值,保單仍然有人壽保障,仍然生效。但爸爸呢段時間仍然需要入住 ...

明白,祝妳爸爸早日康復
恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好似只有醫生證明到身體狀況先至可以將所有嘢嘅權交俾一位家人處理,所以你要問下律師先,而我朋友就係樓嘅問題,當時佢要處理哥哥嗰層樓,想幫佢租出或者賣出

大宅

Mrs.Chan 發表於 21-2-18 11:59
明白,祝妳爸爸早日康復

謝謝你

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

樓下話

男爵府

wang88 發表於 21-2-18 11:31
...

有牌攪。因為要揾2個醫生證明佢精神狀態,如果佢「冇行為能力」,超麻煩。

伯爵府

好深奧

首頁

尾頁

跳至