自由講場

跳至

首頁
12345...49

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

妹妹超慘, 阿哥成世有陰影, 真係好慘呀, 3個應該判終身監禁, 死一百次都唔夠!
今天X出庭接受辯方大律師盤問。面對三名被告的大律師的提問,X表現緊張並不時手震, 都唔明點解重要幫呢3個人渣做辯方律師!

5歲女童疑被生父繼母虐待致死案,今天(9日)於高院續審,控方昨日播放死者的兄長X的錄影口供後,今天X出庭接受辯方大律師盤問。面對三名被告的大律師的提問,X表現緊張並不時手震,對事件亦大多表示不記得及不清楚。但當被問到是否後來與繼母關係變差時他則稱:「一開始我同佢……我都算鍾意後母,但因之後搬咗佢成日罰我,我做啲嘢係有我原因,佢乜都唔知但都罰我,所以我唔鍾意佢囉。」

本案3名被告依次是死者的生父、繼母及繼外婆,生父及繼母否認一項謀殺罪,繼外婆否認4項殘暴對待兒童罪。今日X透過視像系統作供時,辯方大律師均發現他表現緊張,且不時手震,X其後亦承認自己很緊張,大律師遂著他不要緊張,法官亦多次給予時間他休息。另外法官亦曾發現他把東西放進口中,他解釋是紙巾並稱已含了很久,法官則表示:「唔知紙巾是否乾淨,唔好放入口了,怕你肚痛。」

代表其生父的大律師指,他們一家遷入屯門後,生父經常工作到深夜,X及死者頑皮時主要是繼母懲罰他們,至2017年10月後生父才扮演主導角色懲罰他們,X表示同意此說法。生父的大律師又稱對於X指生父向他施襲的事,生父只曾用拖鞋輕力打他頭頂,並無打他臉頰及眼角,且從無用剪刀戳他胸口,X則表示不記得。

繼母的大律師則指,過往繼母亦有給X買很多東西,例如生日蛋糕、卡通人物水樽及價值約1000港元的眼鏡,但X均表示不記得。大律師又指到後期X與胞妹並不理睬繼母,繼母說話時他們就面向牆企不理會她,X則稱不記得。而繼外婆的大律師則稱其實她只見過他們兄妹倆被生父繼母責打5至6下,又指試過一次生父以藤條打X小腿時繼外婆以腳替X檔格,生父其後稱:「唔好意思呀,外母大人」。對此X均稱不記得。大律師又稱,繼外婆從無以藤條打兩兄妹,而在2017年聖誕節假期,兩兄妹亦沒有遭人責打過,且沒有試過無飯吃,父母當時是有留下飯菜讓他們吃,並非他們吃剩的飯菜。X表示不清楚聖誕假有無試過無飯吃,亦不太記得,在錄影會面時說要吃「食剩嘅餸」的意思。

珍珠宮

問幾年前發生嘅嘢,仲要係不幸嘅嘢,正常人都會唔記得啦。唔通仲日日夜夜回味咩。咁遲先嚟審,你問我上個月食過咩我都唔記得啦。唔係咁又當無發生過呀

wcpcelia    發表於 21-3-31 10:22
rainbowchuuu3    發表於 21-3-19 10:22
OM123321    發表於 21-3-16 11:36
Amy7802    發表於 21-3-10 19:38
alice0606    發表於 21-3-10 15:34
ABEIVY    發表於 21-3-10 10:08
Jessy    發表於 21-3-10 00:53

複式洋房

mickeyeva 發表於 21-3-10 00:20
妹妹超慘, 阿哥成世有陰影, 真係好慘呀, 3個應該判終身監禁, 死一百次都唔夠!
今天X出庭接 ...

呢啲涉及幼兒作供嘅嚴重案件, 點解唔可以優先開審?!竟然事隔三年, 先至迫親眼睇住妹妹離開、親身遭遇悲慘虐待的阿哥, 一個小朋友重新記憶慘劇, 仲要身處陌生法庭被一堆大人不斷盤問、仲要為慘死嘅妹妹指控親父, 有冇考慮可憐的小朋友要承受多大壓力?大人都頂唔順啦!

Nicenicejj    發表於 21-3-24 19:47
loved    發表於 21-3-24 17:30
Amy7802    發表於 21-3-10 19:38
alice0606    發表於 21-3-10 15:34

男爵府

有冇搞錯!要哥哥再作供實在殘忍,過左3年,現在要哥哥再勾起,點解咁殘忍3個賤人自己解釋點解死者身上咁多傷痕就夠!
咩野大律師會幫咁既人?幫左唔怕報應?

男爵府

chanww 發表於 21-3-10 00:33

呢啲涉及幼兒作供嘅嚴重案件, 點解唔可以優先開審?!竟然事 ...

真係好可憐!聽到都覺得好心痛,我都係有一對仔女,小哥哥多麼痛錫妹妹,案中的小兄妹父母離婚,跟著爸爸與後母生活,哥哥與妹妹關係一定更依靠對方,想到一個小哥哥看著妹妹被打,最後死亡,實在覺得很心痛!無法想像那種痛,為什麼要咁細的小朋友經歷咁多咁痛

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

難聽點講,妹妹死左係解脫,但哥哥就一世活喺陰影下,好慘
唔該班律師有d人性,唔好再刁難哥哥了

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

隔住幾年,莫講話小朋友,大人都未必記得咁仔細啦,亞哥證供係關鍵,咁多都唔記得,會影響判決,咪益左果3件垃圾

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我對狗男女同個繼外婆,簡直要仟刀殺

子爵府

uhtcl2006 發表於 21-3-10 00:50
難聽點講,妹妹死左係解脫,但哥哥就一世活喺陰影下,好慘
唔該班律師有d人性,唔好再刁難 ...

我相信班律師應該會有D人性呱,官司點都要打,求其做埸show算了

happylife28    發表於 21-3-10 23:01

伯爵府

chanww 發表於 21-3-10 00:33

呢啲涉及幼兒作供嘅嚴重案件, 點解唔可以優先開審?!竟然事 ...

因為一開頭要搜証
而家係告佢地謀殺
謀殺要入罪唔係易事
可能你會講件事已經好明顯喇
就咁判咪得囉
但現實法庭唔係我話你有罪就有罪

happylife28    發表於 21-3-10 23:01

男爵府

審咁耐,對一個咁細既小朋友真係精神虐待,應該直接送三條人渣返大陸槍決左佢算啦,免得浪費納稅人既錢養三條人渣,話佢地係畜生都侮辱d動物

wcpcelia    發表於 21-3-31 10:22

複式洋房

taiwoon 發表於 21-3-10 00:54
因為一開頭要搜証
而家係告佢地謀殺
謀殺要入罪唔係易事

我唔識咩法律, 但係搜証要三年?我係想講社會應該從保護兒童(仲要係受害人)出發, 盡力縮短此類涉及幼兒作供的開審時間!三年後先再一次盤問一個精神受傷的小朋友及要佢一清二楚咁覆述已知嘅口供、仲要回應有備而來的辯方大狀有利被告嘅刁鑽提問, 到底係咪公義合理?有冇盡力令案件優先處理?

ABEIVY    發表於 21-3-10 10:10

男爵府

回覆樓主:

其實想知個仔係咪出庭作供,定係經過視像?

如果係出庭望住個犯人欄,亞爸係裏面,我覺得好多真話小朋友都唔敢講

珍珠宮

我哋大人上庭作證都緊張
更何況已經傷痕累累嘅哥哥
法庭可唔可以著情處理
全程視象?
去到含紙巾,可想而知佢已經壓力爆煲

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

domantai 發表於 21-3-10 01:06
其實想知個仔係咪出庭作供,定係經過視像?

如果係出庭望住個犯人欄,亞爸係裏面,我覺得好多真話小朋友都 ...

視像
放下自在

侯爵府

好媽媽勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆樓主:

個哥哥好可憐,緊張手震含紙巾 相信要作供令佢受極大壓力,好淒涼,要不斷回憶惡夢,仲要畀律師盤問,真係好慘好殘忍,二次傷害。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

哥哥嘅口供,好容易令到果三件人渣輕判

男爵府

Moti 發表於 21-3-10 00:30
問幾年前發生嘅嘢,仲要係不幸嘅嘢,正常人都會唔記得啦。唔通仲日日夜夜回味咩。咁遲先嚟審,你問我上個月 ...

會不會心理受太大創傷,吾記得或吾想記得?十一歲小朋友正常一定知紙巾吾食得,但竟然放落口,更顯得小朋友有幾大傷害,價值觀應該都被三個賤人扭曲到吾知幾深

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小朋友咁細,莫講話幾年前!
幾星期前都未必記得,
哥哥好可憐,佢喺呢段時間肯定好大壓力

首頁
12345...49

尾頁

跳至