自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

特別是呢一、兩年,當有人去世時就會勸勉人時成日話人生無常,珍惜眼前人等,其實大家每天有冇實行以上所言或真喺有做咗啲什麼呢?還是得把口噏?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

得把口噏仲系好懶得動

珍珠宮

點為之珍惜?
抽時間見面?多關心? 仲有無?

象牙宮

近幾年真係聽好多人有病或離世,
同朋友傾開想食就食想玩就玩,
但呢一年想聚都唔敢,
連旅行都無得去。

珍珠宮

回覆樓主:

我就每天一定早些起身,多啲時間享受每一個當下,不想錯過每一秒的時光,儘量做自己想做的事情,多啲同摯愛的人一起,享受每一刻時光,肉麻的心底話也會想講便講,另外亦交帶哂所有嘢,亦多看有關死亡的議題,做好準備。

wcpcelia    發表於 21-3-29 16:50
yeung_ma    發表於 21-3-29 12:33
茶類愛好者    發表於 21-3-29 12:22
小詠    發表於 21-3-29 11:12
Campenella    發表於 21-3-29 10:42

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當一家人或一班好朋友相聚時要開開心心見面,開開心心食個飯,最後大家係笑著散的, "珍惜"大家相聚時刻

我好鍾意 J.Arie 呢首>> 道別說愛你

有多久再沒說聲問候 在你父母髮斑白以後
逛公園挽著過那小手 今天變大了但再拖過沒有

現在誰也將擁有當應有 葉未紅透不知已到深秋
懷念昨日 誰讓你可 騎肩膊上看天空四周

別要等 身邊的每一位慢慢離開
才後悔 你發現來不及痛快地愛
若再等 日夕任由關係歸於陌生
難道永別才抱憾 拿舊照片親吻

伴侶經已習慣分別忙 像約會常和宴會相撞
買小屋每日要拼天光 床畔再大 零用再多
誰可有力氣撫摸對方

別要等 身邊的每一位慢慢離開
才後悔 你發現來不及痛快地愛
若再等 日夕任由關係歸於陌生
難道永別才抱憾 拿舊照片親吻

趁未退化的軀殼
靠著最愛的肩膊
製造美麗那回憶吧
抱住我坐單車嗎
貼近我看煙花嗎
對望再說一次未來嗎

別要等 當初虧欠的要現在彌補
人未老 趁你現在能夠給他最好
若再等 錯過別人雙臂最暖溫度
難道永別才發現 仍未與他擁抱

別要等………oh……
Oh……..可給他最好
若再等 若再等……..oh…..那最暖溫度
仍未與他擁抱

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珊瑚宮

回覆樓主:

我有
呢個疫情唯一得著, 多左同家人相處時間。
父母年紀大, 可相處的時間越來越短, 呢個疫情俾多左時間我,可以多照顧佢地
我多謝俾呢個機會我

yeung_ma    發表於 21-3-29 12:33
小詠    發表於 21-3-29 11:13

珍珠宮

回覆樓主:

疫情下係難咗,人同人距離遠咗。
我就努力令自己健康,怕自己走先過家人。
我媽住院舍無得探,我同佢都要身體健康,等疫情過後可以見面!

象牙宮

回覆樓主:

只有活在當下,想使錢就使錢,想食就食!當然想去旅行但未成事,朋友飯聚亦開始多!唔想再煩

別墅

你估返工咩, 洗唔洗"切實"咁嚴重呀? 對身邊人好, 根本就係本能反應黎架啦, 係咪你平時好少見你屋企人呀?

子爵府

經歷過媽媽病重過身後, 每日起身都會同自己講, 好好工作, 好好照顧屋企, 好好過自己想要的生活, 想食就食, 想玩就玩, 做野都要努力比心機

wcpcelia    發表於 21-3-29 16:51

珍珠宮

2849 發表於 21-3-29 10:54
你估返工咩, 洗唔洗"切實執行"咁嚴重呀? 對身邊人好, 根本就係本能反應黎架啦, 係咪你平時好少見你屋企人呀 ...

唔喺喎

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

從來都係知易行難

公爵府

人大左,覺得人真係好化學,好擔心親人,朋友離開,個心好噏

理性上知道生老病死,係人生必經

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔會刻意提住自己要"活在當下", 總之日日開開心心咁過....

珍珠宮

回覆樓主:

黑暴已同黄C朋友少咗來往,舊年疫症,更加無見面,whatsapp都無,好似斷咗䌫

readymama    發表於 21-3-30 07:46

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

只有及時行樂,唔好日日愁眉苦臉,怨天怨地咁咋

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我雖然年過半百,仲有幾年就退休,但已決定再進修同埋轉工

珍珠宮

lojo11 發表於 21-3-29 11:45
唔會刻意提住自己要"活在當下", 總之日日開開心心咁過....

無錯。刻意提住要活在當下,那即是本來就不是在活在當下。成日要提住要做,累不累?
開心過活,唔好想咁多煩咁多就係活在當下的真義。我覺得

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 21-3-29 08:41
特別是呢一、兩年,當有人去世時就會勸勉人時成日話人生無常,珍惜眼前人等,其實大家每天有冇實行以上所言 ...

冇刻意提自己活在當下,只會隨心去做,但珍惜眼前人就有, 加上大病一場更加會明白

首頁

尾頁

跳至