自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

最近諗緊安排仔仔去英國讀書諗住等佢係果度settle好哂之後下年賣樓移民過去
所以想請教一下有經驗既jm分享下幾個問題既心得:

我知道一定好難搵返香港既人工,但收入大概會跌幾多成到?(我本身做文職老公做設計)

仔仔係咪開返現有香港銀行既英國戶口匯錢最方便?(全家都用緊渣打)

仲有冇其他少人講既準備工夫最好係香港做定先?

希望各位jm分享既時候可以互相尊重啦
感謝各位

男爵府

good luck

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Stephinebobo 發表於 21-3-31 18:09
最近諗緊安排仔仔去英國讀書諗住等佢係果度settle好哂之後下年賣樓移民過去
所以想請教一下有經驗既jm分享 ...
我有妹妹到左個邊,同你先生同行,搵唔番呢行做,在狗店剪毛工作[因在港時養狗以前比錢人剪見得多]

水晶宮

Stephinebobo 發表於 21-3-31 18:09

路過!不讚成賣樓,回流都有後路,樓可租出,停一停想-想住落英國環境合?/住定好價才賣。。。其實你收入是多少?準備可能轉型1是做take away中歺近大學會好D但時間長,另考慮做監護人(留學生)包食包住可賺$。。。如果有人在英國做你盲公竹就最好。。。。

水晶宮

溫馨提示去時取國際車牌,有車方便D…

男爵府

1. 搵工既最緊要linkedin果啲記住開齊
jobsdb係英國唔係好岩用
2. 唔使特別開離岸,我親戚用app香港渣打戶口過數去英國渣打戶口唔使手續費
用開就煩少樣
3. 唔使咁快睇定邊到買樓記住買之前最好租黎住住先
因為網上睇唔到環境治安配套等等

祝一路順風

wcpcelia    發表於 21-4-8 12:25

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

令公子幾大?留學既而家要開始準備搵明年2022年入學既學校。

公爵府

醒目開學勳章

brother4 發表於 21-3-31 18:27
路過!不讚成賣樓,回流都有後路,樓可租出,停一停想-想住落英國環境合?/住定好價才賣。。。其實你收 ...

未有BC passport 前,邊做到監護人?
5+1,即係要六年後

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

路過!不讚成賣樓,回流都有後路,樓可租出,停一停想-想住落英國環境合?/住定好價才賣。。。其實你收 ...

賣樓好,有一筆錢起手,呢招破釜沉舟呀!

fawong    發表於 21-3-31 20:23

水晶宮

fundfund 發表於 21-3-31 18:39
未有BC passport 前,邊做到監護人?
5+1,即係要六年後

不清楚!但經監護人agent-定好嚴格要求!俾過萬入會$不過質數好參差,如晚歺食薄餅,也見有朋友孩子不經監護人agent話住親戚朋友地方,咁D英國親戚朋友有冇BC就不知?-是放心D二來食得好D…

大宅

牛年勳章

joannakwanb 發表於 21-3-31 18:36
2. 唔使特別開離岸,我親戚用app香港渣打戶 ...

我諗依家仲lockdown緊,搵工真係唔容易
過數要睇埋手續費,計埋匯率都唔小野!
未搵到工就要諗盡辦法慳

水晶宮

siumeanyeung 發表於 21-3-31 18:57
我諗依家仲lockdown緊,搵工真係唔容易
過數要睇埋手續費,計埋匯率都唔小野!
未搵到工就要諗盡辦法慳:th ...

路過!喜東亞買英鎊,因價平D,再搬去滙豐,因英國分局多

大宅

牛年勳章

考定車牌聽講英國考會麻煩啲
仲有工作證明推薦信記住係香港果陣要拎埋

如果送個仔過去先既記住唱定錢同埋搞定銀行戶口因為正常都要搞一個禮拜
不過樓上話渣打可以直接過錢應該問題不大

最重要係心態要調整始終唔係度度都好似香港咁有效率同埋咁著重物質生活

大宅

牛年勳章

20150618bb 發表於 21-3-31 18:26
我有妹妹到左個邊,同你先生同行,搵唔番呢行做,在狗店剪毛工作[因在港時養狗以前比錢人剪見得多]
...
有冇話搵左幾耐先開始諗轉行?
搵工真係最大難題

水晶宮

brother4 發表於 21-3-31 18:31
溫馨提示去時取國際車牌,有車方便D…

住超過半年就唔可以用國際車牌,香港車牌可以喺英國換英國牌。

goldpiglet    發表於 21-4-1 17:59
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

牛年勳章

唔賣樓就唔夠錢係果邊置業
所以就諗住呢一年賣

其實兩個都有諗過如果冇人請做中餐
係唔知做唔做得黎

大宅

牛年勳章

joannakwanb 發表於 21-3-31 18:36
2. 唔使特別開離岸,我親戚用app香港渣打戶 ...
買樓唔敢咁衝動啦梗係
Linkedin以前搵工已經開左不過係唔知有冇人請係香港又好難搵定工
匯錢果度我都諗住聽日落分行問清楚先

大宅

牛年勳章

yuyueng 發表於 21-3-31 18:37
令公子幾大?留學既而家要開始準備搵明年2022年入學既學校。
初中,所以而家都開始睇緊學校同城市
不過好多廣告間間都講到天上有地下冇咁

大宅

牛年勳章

wsyggk 發表於 21-3-31 19:21
住超過半年就唔可以用國際車牌,香港車牌可以喺英國換英國牌。

感謝

大宅

可以上網睇 CoCo 哥, 佢身先士卒了...

首頁

尾頁

跳至