家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

網上有好多宣傳,舉例本金三十萬港元,十年每年回報6%,二十年每年8%,三十年10%,有冇人做過?是否保費融資?

洋房

回覆 muji123 的帖子

其他我就唔清楚﹗我買左AIa 儲蓄長俸計劃,65歲退休有7700蚊攞到85歲,餘下的就可以承傳下一代,可以傳三代人﹗每年平均回報有9%﹗回報好好﹗我投入本大概31萬港紙﹗買卑自己退休用﹗應該係你講果種吧﹗
有興趣可以pm 我,影卑你睇下

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

shirleys8 發表於 21-4-12 11:49

我買個份回報高過呢個, 7年後本金多25%, 10年後多55%, 15年後本金DOUBLE了, 有興趣可 ...

pm send唔到
你遮左個人資料post出來睇可以嗎?
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

shirleys8 發表於 21-4-12 11:49

我買個份回報高過呢個, 7年後本金多25%, 10年後多55%, 15年後本金DOUBLE了, 有興趣可 ...

15 年 double,即係回報率為 4.8%pa(72 / 15 = 4.8)。

大宅

crystal媽咪 發表於 21-4-12 22:59
pm send唔到
你遮左個人資料post出來睇可以嗎?
隨便post D資料出來咪個個都知?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

manho18 發表於 21-4-13 08:46
隨便post D資料出來咪個個都知?

早1年講高息,我有post 2份中人壽及中銀單出來。
pm又放唔到相

大宅

crystal媽咪 發表於 21-4-13 09:36
早1年講高息,我有post 2份中人壽及中銀單出來。
pm又放唔到相
有D資料要PM先得,你明架喇!

寶石宮

manho18 發表於 21-4-13 10:28
有D資料要PM先得,你明架喇!

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

今日喺某中資銀行做定期,個經理介紹我呢一份融資計劃, 要放五年,咁即係退保? 我唔係好熟保險嘅嘢, 其實做唔做得過呢?

大宅

回覆 kiuzoe 的帖子

即玩孖展 - 好刺激 !

伯爵府

hpbook 發表於 21-4-15 18:37

即玩孖展 - 好刺激 !

佢話係保險,太平洋xx, 仲話全保証(左邊), 孖展?即係要填$入去果啲??

大宅

同銀行借錢, 如果利息升上去, 可能 保險回報 < 利息支出

複式洋房

如果利息升上去, 第3年及第4年都係3%( (加2厘), 第5年4% (加2厘)。全期利息 = 21600 + 21600 + 32400 +32400 + 43200 = $151200
5年後退保的回報總值= $166765, 回報 166765/120000 - 1 = 39%
每年回報=39%/5= 7.8%
唔知有沒有計錯

男爵府

畀面勳章

kiuzoe 發表於 21-4-15 16:22
今日喺某中資銀行做定期,個經理介紹我呢一份融資計劃, 要放五年,咁即係退保? 我唔係好熟保險嘅嘢, 其實做 ...

我幾年前做過的2份保單融資,第一份今日借賃利率约1.7 厘,保單保證回報4 厘,賺息差2.3 厘。

第二份前幾日剛收到年结單, 借賃利率2.625 厘,保單回報4.0- 4.5 厘,
賺息差大约1.4 厘。

上面的保單,irr 約3.1 厘,借賃利率2厘,差額1.1 厘,唔算太吸引,不過今日低息環境下勉強都叫ok。

子爵府

shirleys8 發表於 21-4-14 08:51
第15年,年均回報應該係6.63%(emoji) 假設本金100萬,15年後變200萬, [(200-100)/100]/15 x100%
...

複息效應:
100 x (1 + 4.8%) ^ 15 = 202

沒有複息效應:
100 + 100 x 6.66% x 15 = 200

https://www.mpfa.org.hk/mpf-investment/principles-of-fund-investment/compounding-effect

https://www.ifec.org.hk/web/tc/other-resources/multimedia/video/animation-series.page?videoKey=compound-interest#topvideo

https://www.mellowapp.io/blog/2020/10/14/personalfinance_compound-interest-effect/

https://wealth.hket.com/article/2180211/%E3%80%90%E7%90%86%E8%B2%A1%E5%AD%B8%E5%A0%82%E3%80%91%E8%BC%95%E9%AC%86%E5%84%B2%E9%8C%A2%E5%A4%A7%E6%B3%95%E3%80%80%E8%AA%8D%E8%AD%98%E8%A4%87%E6%81%AF%E6%95%88%E6%87%89

巴菲特 1965 至 2019 年帳面的複利息是 18.7%,相當於 54 年前的 24,726 倍。沒有人會說巴菲特每年回報 457 倍(24,725 / 54),只會說巴菲特每年回報 18.7%。
https://wealth.hket.com/article/2383846/%E5%A6%82%E4%BD%95%E9%9D%A0%E8%A4%87%E6%81%AF%E6%95%88%E6%87%89%E6%88%90%E7%82%BA%E9%95%B7%E5%8B%9D%E5%B0%87%E8%BB%8D%EF%BC%9F

首頁

尾頁

跳至