自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

本身嚴重濕疹, 驗左血, 無食物敏感, 但塵蟎敏感爆登,所以想試下用防塵蟎床單, 有無人試過用abcleanik? 我見一套要成萬蚊, 最近Sogo thanksgiving做緊八五折, 心大心細好唔好買...

子爵府

averymom 發表於 21-5-20 14:53
本身嚴重濕疹, 驗左血, 無食物敏感, 但塵蟎敏感爆登,所以想試下用防塵蟎床單, 有無人試過用abcleanik? 我見 ...

密些换床单好過,成萬元都要換同洗,可買塵蟎机,濕疹食益生菌!

男爵府

畀面勳章

回覆 cat_hellobb 的帖子

皮膚科醫生話, 用吸塵蟎機只可以吸到最面的塵蟎, 但底層o個d都會上返黎的...所以只係有好過無...
我見d防塵蟎床單原理話係d針織好細, 塵蟎完全無辦法穿過床單走上黎...所以想試下

公爵府

我個皮膚科醫生話防塵蟎產品作用不大,保持乾淨衛生同用乾衣機焗床單會實際d。

子爵府

averymom 發表於 21-5-20 15:02

皮膚科醫生話, 用吸塵蟎機只可以吸到最面的塵蟎, 但底層o個d都會上返黎的...所以 ...

市面好多防塵蟎產品,萬元買床笠貴左D,我張防塵蟎床褥都係幾千!

你去床上用品counter問下比軟下!

子爵府

我朋友有用, 佢話小朋友用左後濕疹有好轉。我屋企人冇皮膚問題所以我就冇買佢地床單用, 淨係用佢地消毒用品

子爵府

小華子 發表於 21-5-20 15:04
我個皮膚科醫生話防塵蟎產品作用不大,保持乾淨衛生同用乾衣機焗床單會實際d。
...

agree, 呢D都係揾錢野,負里子被幾千有人買,我唔係好信!

珍珠宮

回覆樓主:

仲有其他牌子 唔洗買到咁貴
我囝有用防塵蟎床單枕套
但唔覺得有咩改善
我兼且已經每星期洗被
3幾日換床單了

伯爵府

BK Milk勳章

我淘寶買的幾十的防水床單,水都可以防,塵蟎應該也可以吧

侯爵府

本身嚴重濕疹, 驗左血, 無食物敏感, 但塵蟎敏感爆登,所以想試下用防塵蟎床單, 有無人試過用abcleanik? 我見 ...

不如去深水埗買幾碼羽绒專用布當牀單啦, 布料又有好多不同功能, 又比棉質牀單舒適.

珍珠宮

你買部iris多功能除蟎暖被乾燥機
佢有兩條長管既你每日臨睡前
幫佢吹床褥同打開個被套黎吹
有時就棟起一呎度 吹埋個床褥底部
佢有好多功能你自己選擇
最重要最重要就似整完千萬唔好跳床同拍打張床
咁就無問題嫁啦!

套床單千祈不好買好焗同會瞓到好熱嫁
以前無呢部機我地只用工業用熱風機
好似個特大風筒咁
因試過有工人帶左蝨入房
用熱風機都可以整死佢地!
你上網快些去睇下啦!

侯爵府

averymom 發表於 21-5-20 15:02

皮膚科醫生話, 用吸塵蟎機只可以吸到最面的塵蟎, 但底層o個d都會上返黎的...所以 ...

有人教, 夏天正午時, 將牀褥用黑色膠袋封實, 放在陽光下曬(要反面)塵蟎就瓜哂. 之後用吸塵蟎機吸走屍體.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

10年前買過,當時3千幾,系有效既,因為之後無用就鼻敏感好嚴重,因為個質地唔系棉質,夜晚一郁張被同床單就CC索索甘。

水晶宮

如果堅係防到,有國際認證,而錢又不是一個問題,咁味買囉。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

淘寶有防麈蟎的床笠(6面全包),再勤d换床單,應該ok啩! 講真一萬蚊/套,再加替換,咪好金!

子爵府

我以前買過覺得無咩用

如果真係對塵蟎過敏,日日換床單曬被曬枕頭最有效

男爵府

Cherry 有一個系列防塵蟎(好似叫 Santized),有床單set 和被,我買給兩個仔每人兩套,每星期洗一次,鼻敏感好咗

伯爵府

老實講勤力換床單,被,同衴袋最實際

珍珠宮

JFNL 發表於 21-5-20 18:08
Cherry 有一個系列防塵蟎(好似叫 Santized),有床單set 和被,我買給兩個仔每人兩套,每星期洗一次,鼻敏感 ...

我買過
覺得同普通布一樣
所以最終都係買返診所介紹個隻牌子
淘寶我都買過
反而好過cherry個d
因為防到水照計都防到塵蟎了
Cherry個d真係普通布咁

大宅

保持房間濕度50%有助改善塵蟎

首頁

尾頁

跳至