自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

如果已有icloud , 買iphone 時是否只需買最少容量,不用花錢買大容量?我用開256GB, 我朋友話我有用icloud 月費計劃,下次換機只需128GB 就夠,可以慳回$800。

想問下大家有用開嘅,係咪真係可以買細啲容量?

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我依家部iPhone係64gb。
你朋友嘅意見係可行嘅

子爵府

Bertie07 發表於 21-5-31 13:59
如果已有icloud , 買iphone 時是否只需買最少容量,不用花錢買大容量?我用開256GB, 我朋友話我有用icloud ...

我用緊256,有買iCloud都用咗166gb.128好快用啦

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主:

你睇吓自己用幾多,我用 iCould,電話有 128GB,我用咗 45GB 左右。iCould 除咗儲存,仲方便咗 backup,所以我一向都建議用 iCould。

子爵府

我用ICloud 只係用64gb機都夠用

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

經常拍攝長時間嘅片、下載影片睇、電話裏面嘅遊戲社交apps都好佔位架

珍珠宮

Bertie07 發表於 21-5-31 13:59
如果已有icloud , 買iphone 時是否只需買最少容量,不用花錢買大容量?我用開256GB, 我朋友話我有用icloud ...

你真係手機無野先好喎,今時唔同往日,大家用量多左好多架啦,你買左舊雲都要你手機有空間先得架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

係,我有用iCloud...我電話用左45gb only...

珍珠宮

相,歌同文件我直上iCloud,電話唔留copy。
電話約有120 APPs,買了256GB,實際只用40GB到。
Apple shop的sales都話我買128就夠。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

256 穩陣d,要計埋賣出去個時,其實貴買,都係貴賣

珍珠宮

Protea 發表於 21-5-31 14:16
經常拍攝長時間嘅片、下載影片睇、電話裏面嘅遊戲社交apps都好佔位架

係呀,我成日拍片,64g, 幾個月就爆

珍珠宮

我用 64g, icloud 5g, 平時會習慣 save 去電腦,再 del 相

手機唔會用嚟儲相

翡翠宮

回覆樓主:

我唔係iphone,都可以買cloud,但我Apps勁多都係照買256GB。

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-5-31 14:12
你睇吓自己用幾多,我用 iCould,電話有 128GB,我用咗 45GB 左右。iCould 除咗儲存,仲方便咗 backup,所 ...

我想請教,究竟如果用咗iCloud之後,D相嘅儲存會有什麼分別?

1. 首先, 相片當然係儲存咗係iCloud度。
咁每次睇相就用iCloud。
但我想問,用icloud睇相,是否一定要用流動數據,先可以睇到。 另外,會否load得慢D,好似入google drive度睇咁,要等佢load出嚟?

2. 另外,其實電話入面,是否一樣會有相片係度,只係壓縮咗?

我研究咗一輪,都唔係好明:)

伯爵府

白毛毛 發表於 21-5-31 19:16
電話約有120 APPs,買了256GB,實際只用40GB到。
Apple shop的s ...

我想請教,究竟如果用咗iCloud之後,D相嘅儲存會有什麼分別?

咁每次睇相就用iCloud。
但我想問,用icloud睇相,是否一定要用流動數據,先可以睇到。 另外,會否load得慢D,好似入google drive度睇咁,要等佢load出嚟?

2. 另外,你話你「相,歌同文件,都直上iCloud,電話唔留copy」。是否即係可以揀,留唔留copy喺電話度?不過如果留copy, 都係會壓縮咗?

我研究咗一輪,都唔係好明:)

子爵府

回覆樓主:

我都路過一問,i phone 影完既相,到喺電腦睇時佢d 次序就會亂晒,其實有無方法解決?

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 21-5-31 19:16
Apple shop的s ...

iCloud 係咪一定要買㗎?
開心過每一天吧!

珍珠宮

TPMummy 發表於 21-5-31 21:04

你嘅問題我簡單答

1)上咗iCloud,我理解係要connect data/WiFi。iCloud load相唔慢。另外我都有用google photos,都一樣唔覺load相慢。如果你想問可唔可以offline睇相,我無試過,我覺得未必得。有錯請其他JM指正。

2)可以揀keep唔keep一份係device。

詳細點做你可以去apple shop問架,佢哋會教

伯爵府

白毛毛 發表於 21-5-31 21:49
你嘅問題我簡單答

多謝指教
google drive load相慢D,我意思係~都要俾D時間佢load相出嚟,視乎有多少相。始終唔同放係電話度,直接click入相簿,D相就一次過係晒度,唔使等佢load.

另外,如果揀keep一份係device,係原始size?

珍珠宮

TPMummy 發表於 21-5-31 22:11
多謝指教
google drive load相慢D,我意思係~都要俾D時間佢load相出嚟,視乎有多少相。始終唔同放係電話度 ...

係。
其實你想知,唔洗問我,拎部手機或iPad或Mac出嚟,去iCloud到就有選項揀。

首頁

尾頁

跳至