自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Del

大宅

我呢排搬屋買左pan機變頻機,雖然貴d但省好多電費。窗口機同分體機我都有買,要靜可以買分體啊。
耐用與否都係睇彩數。我之前娘家換果部分體機包標準安裝,但樓下個老細都好好話其實我個屋苑如果要裝分體冷暖要加200做乜乜乜咁先唔滴水,都幾公道。個人認爲做街坊生意的舖頭會熟d你個屋苑同埋佢都想你返轉頭,唔會呃你

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

bemybride 發表於 21-6-25 10:46
我呢排搬屋買左pan機變頻機,雖然貴d但省好多電費。窗口機同分體機我都有買,要靜可以買分體啊。
耐用與否 ...

我聽人講Panasonic幾容易滴水,有啲人用咗一個月就已經開始滴水,又唔平喎
請問你買P記窗口機係咪變頻㗎,幾多匹,嘈唔嘈啊?
你去Panasonic店舖買,定係去網上買㗎 ?我見格價網平好多,麻煩晒

珍珠宮

jenniferzhu 發表於 21-6-25 10:52
我聽人講Panasonic幾容易滴水,有啲人用咗一個月就已經開始滴水,又唔平喎
請問你買P記窗口機係咪變頻 ...

我上星期買 系豐x 夠凍 加埋底盤俾300防漏水 平過專門店 同網店價差不多價 佢有貨一買第日就送機 再第日就裝機 專門店要等2日至送貨

大宅

我之前部hitachi窗口機就買左唔夠1年有滴水…
我而家裝左機未搬入去所以唔知滴唔滴啊,娘家部分體無滴。
我新屋係窗口變頻啊。
部panasonic窗口機嘈唔嘈呢,我係答唔倒因爲一黎我未搬去,二來我幾嘈都無感覺的,我諗點都係分體靜,靜到差d唔知開左冷氣。

我娘家就樓下商場電器店買,我新屋就搵行貨舖仔送貨,因爲我老公識裝我地就自己裝。你小心舖仔安排的安裝師傅話唔包呢樣果樣要加錢

男爵府

bemybride 發表於 21-6-25 11:00
我 ...

想問下窗口變頻靜唔靜?

珍珠宮

him-bb 發表於 21-6-25 10:55
我上星期買 系豐x 夠凍 加埋底盤俾300防漏水 平過專門店 同網店價差不多價 佢有貨一買第日就送機 再第日就 ...

請問豐澤冷氣機嘈唔嘈,喺窗口機嗎?你買幾多匹大概幾多錢呀?包唔包免費安裝?唔該晒你呀

男爵府

jenniferzhu 發表於 21-6-25 10:43
冷氣壞咗要換,二匹窗口機,請問咩牌子好用?夠凍、唔嘈、冇咁容易滴水(我知有啲難

聽講三菱窗口幾襟 ...

冇記錯三菱有分重工同電機,要買就一定要買三菱重工系列,工業用嘅冷氣機質素好好多,我自己用緊珍寶又嘈又貴,反而喺房間日立冷氣又安靜又夠凍,但係滴水問題就冇得解決

珍珠宮

bemybride 發表於 21-6-25 11:00
我 ...

唔該晒你俾咁多建議我,環境問題裝唔到分體冷氣機。

而家壞咗呢部機開機比較嘈,所以想換一部靜啲嘅機

男爵府

其實你要明白冷氣機滴水原理,基本上裝得冷氣就一定要接喉管,其實所有冷氣機都一定滴水,只要將喉管引入適當嘅地方排水

珍珠宮

baby1628 發表於 21-6-25 11:07

冇記錯三菱有分重工同電機,要買就一定要買三菱重工系列,工 ...

我真係唔知三菱冷氣機有分重工同電機呀,上網睇我唔識分呀

珍珠宮

baby1628 發表於 21-6-25 11:10
其實你要明白冷氣機滴水原理,基本上裝得冷氣就一定要接喉管,其實所有冷氣機都一定滴水,只要將喉管引入適當 ...

我明白,所以師傅嘅手勢好重要

男爵府

jenniferzhu 發表於 21-6-25 11:13
我明白,所以師傅嘅手勢好重要

根本就唔關手勢,冷氣機設計原理,係會滴水,有啲冷氣點解唔滴水,係因為水喺冷氣機入面被風扇打咗出去,好多年前部三菱冷氣係唔會滴水,因為以前舊屋邨,冷氣機要裝露台,所以清楚睇到機入面啲水,因為風扇轉動嗰陣係側邊打出去,而唔係喺個底盤排出水,所以你要清楚知道,***世界上係唔會有一部唔滴水嘅冷氣機***

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實滴水用得耐就易會有, 可以裝機時整埋水盤咁就唔駛煩

珍珠宮

jenniferzhu 發表於 21-6-25 11:05
請問豐澤冷氣機嘈唔嘈,喺窗口機嗎?你買幾多匹大概幾多錢呀?包唔包免費安裝?唔該晒你呀
...

我系豐x買既系 Panasonic 唔系豐x牌

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jenniferzhu 發表於 21-6-25 10:43
冷氣壞咗要換,二匹窗口機,請問咩牌子好用?夠凍、唔嘈、冇咁容易滴水(我知有啲難

聽講三菱窗口幾襟 ...
格力,裝機做得好,你講個幾樣完全無問題,佢的零件容易搵同平

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

baby1628 發表於 21-6-25 11:23
根本就唔關手勢,冷氣機設計原理,係會滴水,有啲冷氣點解唔滴水,係因為水喺冷氣機入面被風扇打咗出去,好多年 ...

珍珠宮

baby1628 發表於 21-6-25 11:23
根本就唔關手勢,冷氣機設計原理,係會滴水,有啲冷氣點解唔滴水,係因為水喺冷氣機入面被風扇打咗出去,好多年 ...

我明白冷氣機會排出冷凝水,但如果師傅裝得唔好,排水孔斜左排唔到水就一定滴水啦。
不過你講嘅冷氣機內打水出去真係唔知,多謝你解答。

珍珠宮

TMC3012 發表於 21-6-25 11:30
其實滴水用得耐就易會有, 可以裝機時整埋水盤咁就唔駛煩

即係裝機時額外畀錢裝個大水盤會好好多啱嗎?

珍珠宮

him-bb 發表於 21-6-25 11:43
我系豐x買既系 Panasonic 唔系豐x牌

唔好意思搞錯左

首頁

尾頁

跳至