自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

讀般小就會跟着哥哥,接送方便。
11網,唔洗錢。

讀聖心私,升中收85%,應該都穩陣。
都係11網 ,要錢。

好難選 ,2間地點都唔差得遠

男爵府

joyce209 發表於 21-6-27 00:49
11網,唔洗錢。

我會揀般小,方便照顧,況且讀般小可以考下插班聖心津,而且6 年後可以報英華女校,聖提。唔一定讀聖心書院

男爵府

綠茶新地 發表於 21-6-27 00:53
我會揀般小,方便照顧,況且讀般小可以考下插班聖心津,而且6 年後可以報英華女校,聖提。唔一定讀聖心書 ...

我本身都諗住叩聖心津 但下午校令我卻步

珍珠宮

少咗雙非+移民潮,升中學位競爭應該無咁激烈,但我係求隱陣嘅人,如果負擔到,我會揀聖心私

侯爵府

回覆樓主:

梗係聖心私。
般小升中普通,校又細又舊。

大宅

11網,唔洗錢。

梗係聖心私。

伯爵府

11網,唔洗錢。

般小是什麼學校
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

經濟唔係問題就聖心
唔會因為方便而兩個同一間學校
唔同性別預左有好學校就分開讀

象牙宮

2024年龍年勳章

kingawa 發表於 21-6-27 10:04
般小是什麼學校

般咸道官立小學.

翡翠宮

牛年勳章

聖心私,同般小唔同層次,入到無理由唔讀,除非學費好大考慮(如果係就唔會考私校)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kingawa 發表於 21-6-27 10:04
般小是什麼學校

如圖

la_source    發表於 21-6-28 10:46

大宅

聖心私,基本上不同層次!6年後的得著也不同。

除非你自問無時間跟功課,咁就要三思….

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

C.Humphrey 發表於 21-6-27 10:22
聖心私,同般小唔同層次,入到無理由唔讀,除非學費好大考慮(如果係就唔會考私校)
...

同意

翡翠宮

牛年勳章

pomanlife 發表於 21-6-27 10:28
如圖

原來般小咁靚

象牙宮

回覆樓主:

般小

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

聖心私,有中學back up, 如果6年後成績好又想嘅話,可以繼續抽英華女同聖提。

子爵府

11網,唔洗錢。

聖心私:
有中學back up
好處,教學深啲,英文底會好啲。
返半日冇咁辛苦又多啲時間;不過返長短週就麻麻地。以前啲人話多測考。
私校師资應好啲
之前見小学成绩好嘅插班聖提,甚至St paul co Ed

不過知有不少聖心私津嘅有得揀都冇揀番升上聖中,當然考得好好嘅更會向上流好正常。有的話地点問题,有的可能係教學理念。

般官唔清楚,不過以前聽人講例如庇理羅士好似有啲位留比官校。

彩鑽殿

C.Humphrey 發表於 21-6-27 10:40
原來般小咁靚

有電台去拍攝介紹過,網上可以搵到

男爵府

好多謝你哋俾意見我因為我同老公都掙扎咗好耐

珊瑚宮

回覆樓主:

聖心書院收直屬兩間小學85%

其實毋忘本身兩間小學,最少成績頭10%升中時都會揀他校;而私小教程深少少,升到小六會有優勢,好大機會會上返書院部……但如果真係讀唔到,亦好受二線中學歡迎
讀到聖心私立部,我覺得升中時係錦上添花

首頁
12345...10

尾頁

跳至