論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

菲傭10月頭滿2年約,6月底同佢傾續約,佢即刻應承,由於要滿約8星期前先可以做手續,所以都係7月底先開始攪,程序如下:

1) 首先可以透過網上預約入境處做visa,滿約8星期前先可以續visa,假如9月1日可以續,8月中已經可以上網book定,好易full架,最好book一至五早上時段

2) 親自到入境處取合約同其他表格,基本上入境處辦公室時間內,可以到櫃位同接待人員講外傭續約文件,佢地就成份執俾你,為免填錯可以取多一set

3) 填合約(一式四份)同其他表格僱主要填ID988B、僱主承諾書(疫情下加嘅),外傭要填ID988A,同時準備僱主身份證副本

4) 外傭到預約入境處辦手續,交一份合約、ID988A、僱主承諾書、ID988B、僱主身份證副本,準備外傭passport連副本、身份證連副本、如僱主地址、薪金有更改要交埋證明,文件齊,一小時內已經可以交錢,取visa,費用 $230

5) 同日下午外傭可以攜新visa,及影印一份副本到菲律賓外勞辦公室做合約公證,交新合約三份,攜帶埋舊合約、僱主身份證副本,交$80公證費,OWWA會員費$196,我菲傭因為未到期,所以唔需要俾。

6) 4日至6日後可以到菲律賓取已公證合約兩份,僱主外傭各keep一份,我地16號交,19號已經可以攞

7) 差不多時間幫外傭續保險

留意疫情前驗證費 200元 暫時不用交,但領事館的費用和手續成日變,續約前記得睇清楚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

CCHINGC 發表於 21-8-20 10:54
菲傭10月頭滿2年約,6月底同佢傾續約,佢即刻應承,由於要滿約8星期前先可以做手續,所以都係7月底先開始攪 ...

答2問題

我見到入境處可以下載表格, 下載表格得唔得? 一定要親自去攞FROM嗎?

子爵府

回覆 ikokam 的帖子

一式四份的合約一定要去入境處先可以攞,其他表格可以下載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

CCHINGC 發表於 21-9-14 09:57

一式四份的合約一定要去入境處先可以攞,其他表格可以下載 ...

謝謝,另外想問OWWA會員費係咪姐姐自己入會?我係咪一定要幫佢比這錢?
同菲律賓領事館除了合約仲有冇野要填?

子爵府

要架,基本上所有續約的費用都係僱主俾,我所以唔使俾OWWA 費用住,係因為我工人姐姐會費未到期,所以遲d俾,另外,去菲律賓領事館除左要帶3份新合約(一份入境處已收),仲要攜帶舊合約,填妥「海外菲律賓籍傭工資料表」(OFW) (菲傭姐姐可以係領事館領取OFW即場填) 及繳交 OWWA 費用、公證費

珍珠宮

CCHINGC 發表於 21-9-20 11:25

要架,基本上所有續約的費用都係僱主俾,我所以唔使俾OWWA 費用住,係因為我工人姐姐 ...

明白,我前日叫姐姐去入境處拎左表格,如果工人填ID988A 填錯左,要唔要拎多份新既填? 如果打X 係咪不接受?

因入境處話一人只可拎一份,唔比我姐姐多一份 ,謝謝

子爵府

ID988A 可以係網上下載,你可以印出來再打,亦可以打資料再印,但都要印出來簽,而且留意網上版要每頁都要簽,入境處網頁:

https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/id988a.html

但記得合約就唔好填錯,其中一份填錯真係要攞多一SET再填,因為個合約編號係唔同,我去入境處佢地會俾多一set我,但真係多一set,只有一次錯嘅機會,我填得好小心,最後都只係用左一set

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 瞓得好勳章

回覆 CCHINGC 的帖子

請問到菲律賓外勞辦公室做合約公證是否要提早預約?當天用了多久時間呢?証件的影印本要黑白還是彩色呢?萬分謝謝幫助!

子爵府

回覆 jolee 的帖子

無得預約架,我姐姐係入鏡處取完visa, 即日下午去菲律賓領事館,逗留左1小時就完成遞交表格同文件,副本黑白已可以,記得註明係Copy.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 瞓得好勳章

謝謝解答

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

請問一式四份嘅合約係咪填錯咗唔可以塗改隔離再簽名?一定要重新填過?因為我寫錯咗字唔知原來唔錯得,好大壓力(emoji)

子爵府

回覆 蘇樂B 的帖子

因為我係填好晒交俾工人姐姐去攪,我唔使出現,所以唔錯得,但如果你係同姐姐一齊去,可能OK,你可以打去入境處問下,係錯左旁邊加簽名得唔得

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

蘇樂B 發表於 21-10-24 11:43
請問一式四份嘅合約係咪填錯咗唔可以塗改隔離再簽名?一定要重新填過?因為我寫錯咗字唔知原來唔錯得,好大 ...
改既地方, 應該可以在旁僱主同工人簽名, 同埋如果你用ONLINE交表, 都係SCAN, 之後交去POLO都係兩份, 有兩份靚仔都夠喇
放下自在

大宅

去polo記得上網預約,有預約完全唔駛排隊,好多姐姐排緊,但我可以直接去櫃檯!

Polo兩份合約就夠!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

byanleung 發表於 21-10-30 14:37
去polo記得上網預約,有預約完全唔駛排隊,好多姐姐排緊,但我可以直接去櫃檯!

Polo兩份合約就夠!

最後拎返1份定兩份!?
放下自在

大宅

cattz288 發表於 21-10-31 17:12
最後拎返1份定兩份!?

會比返晒2份合約同你交過既身分證副本都比返晒你!
所以唔想工人睇到你身分證就要自己交同自已去攞!

象牙宮

byanleung 發表於 21-12-13 14:09
...

收到,已經續左
放下自在

大宅

byanleung 發表於 21-10-30 14:37

Polo兩份合約就夠!

可否share POLO 網上預約link? 謝謝

大宅

byanleung 發表於 21-12-13 14:09
...

如果僱主唔得閒,他可否授其他人去POLO? 我地都唔想工人姐姐睇到僱主資料!

大宅

cattz288 發表於 21-12-14 13:24
收到,已經續左

唔好意思,太多問題(emoji)(emoji)第一次自己搞續約

Food allowance 現在是$1,173?

首頁

尾頁

跳至