0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB剛剛滿月,每餐食到100-120ml 三至四個鐘一餐。而我每四個鐘泵奶都泵到到100-140ml。
我想多D埋身餵。但每一次埋完身,BB都繼續喊,有似好炆咁。
再補60ml奶粉畀佢,佢都食得曬。
即係我唔夠奶嗎?定係佢食得唔好?每次食完個胸都好鬆架。
我真係唔明,明明都泵到個數量,理應佢應該夠食,但點解依家食完又好似唔夠飽。
有人又話埋身食應該會比泵既多。

每一次佢狂喊既時候就會好苦惱,又有D內疚。
覺得係自己搞到佢禁辛苦,做全泵媽咪得羅,泵出來畀佢食就得,起碼佢食完滿足唔喊又訓到覺。
但我又想多D埋身,各種感覺好唔同。而且又可以洗少D野,又可以就禁抱著佢餵奶然後做其他野,泵奶就只可以坐定定30分鐘咩都唔做得。

有無媽咪可以分享下應該點做嗎?

有咩方法可以增奶?

禁止訪問

水晶宮

我b 埋身餵成日飲飲下就瞓着咗,所以好少可以餵夠一餐。加上要返工,所以整整下都係泵出嚟餵,得閒先埋身。而家4個月,反而係倒返轉,餵完樽再埋身啜下。
我用handsfree 的泵(youha 駁落spectra 機),可以邊泵邊做其他嘢(同大女玩,食飯,做自己文件,執屋等),動作唔太大就ok.

男爵府

咁有冇試過如果佢埋身完你再泵係有冇奶?有時可能佢覺得奶樽易飲d就唔肯埋身

別墅

何里玉 發表於 21-9-5 22:20
咁有冇試過如果佢埋身完你再泵係有冇奶?有時可能佢覺得奶樽易飲d就唔肯埋身
...

都有10至20ml泵到出來

男爵府

何里玉 發表於 21-9-5 22:20
...

同意… 埋身啜要好用力,會攰,
雖然見佢喊會驚佢餓,但長期埋完身都補奶,有啲BB會覺得反正有得補咁我埋身hea飲,惡性巡環

別墅

Nbs 發表於 21-9-5 21:30
我b 埋身餵成日飲飲下就瞓着咗,所以好少可以餵夠一餐。加上要返工,所以整整下都係泵出嚟餵,得閒先埋身。 ...

我上一胎用過優合,我唔係禁鏡意,我覺得佢泵唔清。
另一個原因唔想泵,係因為我好易塞奶。泵奶兩三日就塞一次。其實已經狂飲水加食卵磷脂㗎⋯⋯

男爵府

hcy727 發表於 21-9-5 22:42
都有10至20ml泵到出來

咁其實佢都食得7788喎?有冇試過全餐都奶粉佢又食到幾多,會唔會其實佢猛長期食多左?

男爵府

uckukuku 發表於 21-9-5 22:46
同意… 埋身啜要好用力,會攰,
雖然見佢喊會驚佢餓,但長期埋完身都補奶,有啲BB會覺得反正有得補咁我埋 ...

其實係架,所以有時唔少媽媽都會泵出黎算,不過泵出黎就冇左埋身個種增奶效果,只係如果埋身bb唔肯點食就講咩都冇用啦

我自己會儲夠一餐人奶先俾佢一次過食飽佢,其他就直接食奶粉算,反正佢兩樣都好肯食

禁止訪問

禁止訪問

別墅

加油

大宅

同你一樣,都係唔夠奶,BB飲咗之後都係左擰右擰呀,跟著補多三安奶粉佢食,佢飽就好容易瞓着,從另一邊睇,食到人奶,有抵抗力,補奶粉俾佢又有足夠營養,發揮互補作用,我b補皇家美素好好,肉地結實,頭髮又多又黑

大宅

餵到人奶當然係最好,但心理質素都好重要,生完之後有好多嘢要兼顧,特別係新手媽媽。最重要真係唔好俾自己壓力,冇人奶咪餵奶粉囉。我果陣返工後就全奶粉,冇俾自己好大壓力。

洋房

回覆 hoikincc 的帖子

Agree! 因為人人身體情況唔同, 我家姐阿嫂喂一個月就停, 我好好彩到宜家6個月都仲有,我又無特別做過d MUG野。喂唔到,飲奶粉, 我d 姪仔好大隻, 所以唔好咁大壓力比自己, 無就由佢。

大宅

回覆 hcy727 的帖子

埋身餵俾佢啜可以刺激乳房會多D奶,媽媽放鬆心情都好重要,飲多喲魚湯同水都會多喲奶,如果BB飲完人奶再補60ml奶粉,咁可能你自己本身真係唔够奶,其實我覺得餵完人奶再補奶粉都冇咩所謂,我果陣都係唔够奶,半人奶半奶粉,飲皇家美素,食得訓得,腸胃都好好。

大宅

虎到金來勳章

201703 發表於 21-9-6 15:21

埋身餵俾佢啜可以刺激乳房會多D奶,媽媽放鬆心情都好重要,飲多喲魚湯同水都會多喲奶 ...
我之前都有同樣情況,bb唔夠飽會好扭計,之後我都係補哩隻奶粉,bb夠飽,又一樣夠營養,bb訓得冧d,我都輕鬆好多。

禁止訪問

別墅

你要保持母乳當甜品俾bb吃嘅心態,我第一胎係差唔多1.5Hr飲一次,但都可以餵到一歲半,細b差唔多4個鐘一次,都係餵到11個月,但反而細b係XXL碼b,停左母乳反而跌到XL碼,細b依家2歲都係幾病過一次,大b反而病得多。所以母乳有就餵啦!冇!咪飲奶粉。
埋身bb係會痴身好多,唔埋身用奶樽bb都可以一樣好痴身,親子關係睇你點處理姐。所以,唔需要自責。你已經好幸福可以餵到母乳啦!有啲媽媽想餵一個月都冇機會,所以媽媽放鬆心情,你開心bb都感受到

別墅

hcy727 發表於 21-9-5 17:18
BB剛剛滿月,每餐食到100-120ml 三至四個鐘一餐。而我每四個鐘泵奶都泵到到100-140ml。
我想多D埋身餵。 ...

我2胎都埋5到身。啜到我勁痛。
依家全泵媽,一泵夠食2餐。成個冰箱都係奶,但我仔5鐘意食冰奶都無辦法,唯有比佢沖涼,夠沖3個月不過就黎返工,大仔又開始返學,兼顧唔到甘多野。準備收奶。

首頁

尾頁

跳至