自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

睇唔明網站,寫政府資助$240,咁係政府比240,我地比餘額,定我地要比240?只睇到65歲同孕婦免費!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

無話可說 發表於 21-9-16 16:41 睇唔明網站,寫政府資助$240,咁係政府比240,我地比餘額,定我地要比240?只睇到65歲同孕婦免費!
...

我記得50歲係有資助$240.
但要睇間診所收幾錢, 可能佢打支針係$400, 政府補$240, 你要俾$160
普通孕婦都係有$240, 唔係免費的.

獲資助每劑流感疫苗240元的合資格組別香港居民:
  • 所有50歲或以上人士
  • 所有孕婦
  • 所有6個月至未滿12歲兒童,或仍就讀於小學
  • 智障人士、領取傷殘津貼人士 、領取綜援標準金額類別為 「殘疾程度達 100%」或 「需要經常護理」人士

而可獲免費接種流感疫苗的合資格組別香港居民:

• 領取綜援或持有有效醫療費用減免證明書的孕婦
  • 居於護理院舍長者或殘疾人士院友
  • 65歲或以上長者,或50歲至未滿65歲領取綜援或持有效證明書持有人
  • 現有指定公營診所求診,具有高風險情況的綜援受助人或有效證明書持有人、領取綜援標準金額類別為「殘疾程度達 100%」或「需要經常護理」的人士、有高風險情況的公院住院病人、有高風險或需長期服務阿士匹林的兒科門診病人等
  • 衞生署、醫管局、護理院舍、留宿幼兒中心或其他政府部門的醫護人員
  • 6個月至未滿12歲綜援家庭兒童、留宿幼兒中心的留宿者
  • 家禽從業員或需從事屠宰家禽行動的人員
  • 從事養豬及屠宰豬隻行業的人士

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

政府比240,我地比餘額,有些診所不用錢

wcpcelia    發表於 21-9-17 11:32

象牙宮

cat_brother 發表於 21-9-16 16:45
政府比240,我地比餘額,有些診所不用錢

哦…咁又幾好喎!我打都要$300

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

無話可說 發表於 21-9-16 16:48
哦…咁又幾好喎!我打都要$300

有網頁寫每個醫生收幾錢,好多都free
放下自在

象牙宮

goo_littlebb 發表於 21-9-16 16:44
我記得50歲係有資助$240.
但要睇間診所收幾錢, 可能佢打支針係$400, 政府補$240, 你要俾$160
普通孕婦都係 ...

我就係睇唔明個表既意思呀

男爵府

你係衛生署個LIST 度搵D 50歲或以上免費打針的醫務所, 打去BOOK時問多句50歲係咪免費, 咁就可以免費打

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我睇開間診所俾80元打科興

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

無話可說 發表於 21-9-16 16:49
我就係睇唔明個表既意思呀

UM, 希望你依家明啦, 總之50歲以上政府貼$240

https://www.chp.gov.hk/tc/features/45849.html
會有個名單睇每個醫生收幾多錢的不過依家未開放.

男爵府

無話可說 發表於 21-9-16 16:41
睇唔明網站,寫政府資助$240,咁係政府比240,我地比餘額,定我地要比240?只睇到65歲同孕婦免費!
...

有診所系完全免費,有D要比餘額百幾蚊。
你可以打電話問下屋企附近診所先,間間收費都唔同,同未必有針

象牙宮

cattz288 發表於 21-9-16 16:49
有網頁寫每個醫生收幾錢,好多都free

我剩係知我睇開個醫療集團有針打,但我同老公未夠資格 岩岩比親戚問我,幫佢上網睇連我都唔明

象牙宮

catf2 發表於 21-9-16 16:51
你係衛生署個LIST 度搵D 50歲或以上免費打針的醫務所, 打去BOOK時問多句50歲係咪免費, 咁就可以免費打 ...

我就係睇到個表,寫政府資助240,我理解能力低

象牙宮

anita_yps 發表於 21-9-16 16:52
我睇開間診所俾80元打科興

流感針,唔係新冠針,新冠打左好耐了

象牙宮

goo_littlebb 發表於 21-9-16 16:53

https://www.chp.gov.hk/tc/features/45849.html

唔該晒你網站,我再問下診所先

象牙宮

JOJO- 發表於 21-9-16 16:56
有診所系完全免費,有D要比餘額百幾蚊。
你可以打電話問下屋企附近診所先,間間收費都唔同,同未必有針
...

我同老公未夠歲,但已經book左針 係幫親戚問,佢岩岩50歲

男爵府

無話可說 發表於 21-9-16 17:05
我同老公未夠歲,但已經book左針 係幫親戚問,佢岩岩50歲
有D診所門口有張貼紙, 寫明左參與計劃, 亦寫左要補差價或免費,你可留意一吓

男爵府

goo_littlebb 發表於 21-9-16 16:53

係呀, 未Check 到, 樓主過一兩個星期先checkl, 應該易明d

象牙宮

catf2 發表於 21-9-16 17:20
有D診所門口有張貼紙, 寫明左參與計劃, 亦寫左要補差價或免費,你可留意一吓
...

唔該晒,我只知我睇醫生果度有得打,即管去望下係咪免費先

大宅

之前是議員安排,辭左職係時候要出去打,完全唔了解點補貼

侯爵府

無話可說 發表於 21-9-16 16:41
...
你去類似康X醫療集團嗰啲診所打,係全包唔使錢不過一定要預早book好快無quota,前年我去私家醫生度打就豬咗要俾2佰幾蚊。

首頁

尾頁

跳至