自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.straitstimes.com/singapore/health/dining-in-capped-at-two-wfh-the-default-among-6-key-changes-as-spore-tightens-covid
已經超過82% 兩劑接種的新加坡收緊防疫措施包括堂食只許2人

香港做咁多野谷針最後可能都係得個吉

水晶宮

singwin 發表於 21-9-25 08:04
https://www.straitstimes.com/singapore/health/dining-in-capped-at-two-wfh-the-default-among-6-key-ch ...

唔好再諗搞咩旅遊氣泡住啦,唔該

珍珠宮

打針係公民責任,好過乜都唔做

Mar9b    發表於 21-9-25 08:51

水晶宮

2024年龍年勳章

https://www.straitstimes.com/singapore/health/dining-in-capped-at-two-wfh-the-default-among-6-key-ch ...

香港還香港,每個國家都鼓勵民眾接種,香港仍然實施口罩令係正確,新加坡冇咗口罩令,防疫又放寬,最後都要收緊返

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆樓主:

打針係減低重症,得益係自己,點解無用?

珍珠宮

Rita 發表於 21-9-25 08:50
香港還香港,每個國家都鼓勵民眾接種,香港仍然實施口罩令係正確,新加坡冇咗口罩令,防疫又放寬,最後都 ...

同意你講法

伯爵府

打針唔會令病毒消失,但唔打針情況會失控,全民打針係必要

珍珠宮

重點吾係打左幾多疫苗,重點係要打左疫苗都要緊守防疫措施咁先有用。

珍珠宮

減齡達人勳章

請問有邊個國家唔谷針(除咗本身唔夠針外)?美國,英國都話要打第三針,點解呢?

大宅

點解成日覺得打針係幫政府?
打針可以防止嚴重併發症,係對自己好!
我知疫苗自己本身都有併發症風險,優點/缺點自己衡量,但唔係為政府打囉!

greenpea    發表於 21-9-25 11:12
每日笑一笑    發表於 21-9-25 09:35

男爵府

香港還香港,每個國家都鼓勵民眾接種,香港仍然實施口罩令係正確,新加坡冇咗口罩令,防疫又放寬,最後都 ...

https://www.moh.gov.sg/covid-19/general/faqs---masks-and-personal-protective-equipment-(ppe)

新加坡有口罩令的

子爵府

2024年龍年勳章

其實口罩最有用,香港人口密度咁高,如果唔係戴口罩,真係隨時爆到七彩
Be Happy

珊瑚宮

BK Milk勳章

singwin 發表於 21-9-25 09:10
https://www.moh.gov.sg/covid-19/general/faqs---masks-and-personal-protective-equipment-(ppe)

新加 ...

有口罩令……但佛系抗疫

選擇與病毒共存

珊瑚宮

BK Milk勳章

難相處 發表於 21-9-25 09:05
我知疫苗自己本身都有併發症風險,優點 ...

同意…..打針係為自己…..為家人

感染到再傳俾家人….如果咁啱家人本身係身體唔好,中左變重症既機會係好大,好返亦都好多後遺症

所以我都唔明,到今時今日仲講話幫政府谷針既人……真自私

每日笑一笑    發表於 21-9-25 09:35

公爵府

牛年勳章

難相處 發表於 21-9-25 09:05
我知疫苗自己本身都有併發症風險,優點 ...

有些人的思維係正常人唔會明白的。舊年有個人同我講話政府要罰唔戴口罩的人錢係暴政,因為佢覺得政府自己抗疫不力,仲要罰人錢冇道理,應該係政府要因為自己抗疫不力,搞到市民要日日戴口罩出外,要賠錢俾市民大眾。我聽到O晒咀

珍珠宮

畀面勳章

認同, 打針+口罩, 好重要!

男爵府

回覆 Rita 的帖子

新加坡從未放寬過口罩令。他們的防疫限制一直比香港嚴格。
風繼續吹,不忍遠離...

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

rebeccalin 發表於 21-9-25 09:29
有些人的思維係正常人唔會明白的。舊年有個人同我講話政府要罰唔戴口罩的人錢係暴政,因為佢覺得政府自己 ...

Y理,祝佢好運。

琥珀宮

康氣咩泡,嘔白泡就有

男爵府

幸福花海 發表於 21-9-25 09:02
打針唔會令病毒消失,但唔打針情況會失控,全民打針係必要

令情況失控的是不帶口罩及不限聚,並非唔打針,澳門接種率低但零清多時,與內地通關。打針只防重証,減少死亡,但不防傳播

首頁

尾頁

跳至