自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

人我好明白 雞有些唔明
交配後 公雞的精子要進入母雞的卵子 結合成受精卵
我想問咁當時的卵子狀態唔係我食雞蛋咁既樣吧 是無壳 好似人的卵子咁只有membrane包住 係咪咁
如果有壳精子無理由入到去掛

跟住 有冇受精的卵子 都會在體內慢慢生層壳出黎 咁上下 夠硬就一齊產下
佢一齊fu 只不過只係有受精的就有雞仔
咁自然界 無受精的會點 如果無人為攞走的話
定係母雞生完自己識識別 揀有受精的fu?

係咪雞仔出來後 雞蛋入面會有屎?定空既?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sharon_pig 發表於 21-10-2 14:55
人我好明白 雞有些唔明
我想問咁當時的卵子狀態唔係我食 ...

蛋有分受精同未受精
放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

應該未受精前,全部都係軟,到成熟就會有鈣化成殼,再生出嚟。
以前阿媽會買生雞返屋企,喺廁所養幾日再劏,雞毑裡面會搵到成抽大大細細既蛋,無殼的。
雞媽應該唔知邊隻蛋有餡,所以會一齊full。
依家生蛋果啲農場通常男女分房,所以好難會混左有餡蛋。除非係放養果種就唔知佢地點分了,養開雞果啲農戶會識得分。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

蛋未成熟有殼時應該係咁既

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

google搵到既
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

sharonhwyc 發表於 21-10-2 15:36
google搵到既
長知識

公爵府

sharonhwyc 發表於 21-10-2 15:36
google搵到既

即係一離開卵巢就淨蛋黃 一路係管行就會成長成有壳加蛋白 有無受精在這條管的過程都一樣?
只係受精的話 蛋黃一離開卵巢就受精 其他都一樣 係咪咁理解

公爵府

goo_littlebb 發表於 21-10-2 15:05
以前阿媽會買生雞返屋企,喺廁所養幾日再劏 ...

你指大大細細的蛋黃 是否電視男人打邊爐講食嗰的雞籽

公爵府

goo_littlebb 發表於 21-10-2 15:05
以前阿媽會買生雞返屋企,喺廁所養幾日再劏 ...

我都好想知 一生出來點分 受精定未受精的蛋

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

以前住屋邨,有養一隻雞仔,到佢大咗仲識生蛋。
一隻雞可以生蛋有蛋殼,只是隻雞蛋比平常的細 D 。

公爵府

BingoJoey 發表於 21-10-2 16:49
以前住屋邨,有養一隻雞仔,到佢大咗仲識生蛋。
一隻雞可以生蛋有蛋殼,只是隻雞蛋比平常的細 D 。
...

大細唔係關雞品種事咩?定受精會大些?

男爵府

sharon_pig 發表於 21-10-2 16:43

打邊爐雞子係公雞睪丸

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

sharon_pig 發表於 21-10-2 16:43

打邊爐食果啲雞子係雞公既睪丸呀!

Amy1974    發表於 21-10-3 09:51

大宅

sharon_pig 發表於 21-10-2 14:55
人我好明白 雞有些唔明
我想問咁當時的卵子狀態唔係我食 ...

5係架,試過親眼睇住雞生蛋後,隻蛋直接跌落地碌走咗,係有塊膜包住彈下彈下,5會破,碌多陣塊膜變硬變左蛋殻

男爵府

sharon_pig 發表於 21-10-2 16:45
我都好想知 一生出來點分 受精定未受精的蛋

應該雞農先知,如果母雞同公雞分開養,一定冇雞仔,如果一齊養,唔知照燈睇唔睇到雞仔喺蛋入面

男爵府

唔記得响邊度睇過,而家D雞已經過人為干擾,所以母雞差下多兩3日便會生蛋(比以前快), 壽命亦比以前短好多,所以有一些人反對食雞蛋。

蛋即係卵子,冇受精都會排出體外,好像响雞入面蛋只有軟殼,排出後遇到空氣變硬。

公爵府

GreenMaDad 發表於 21-10-2 17:21
唔記得响邊度睇過,而家D雞已經過人為干擾,所以母雞差下多兩3日便會生蛋(比以前快), 壽命亦比以前短好 ...

so dramatic?出來變硬?

公爵府

Pig公主 發表於 21-10-2 17:14
5係架,試過親眼睇住雞生蛋後,隻蛋直接跌落地碌走咗,係有塊膜包住彈下彈下,5會破,碌多陣塊膜變硬變左 ...

差點以為你整古我 太不可思議 變硬咁有趣

大宅

吓? 乜宜家小學課程改了? 雞是體外受精的。。。。
剛下的蛋是未受精的,要公雞埋去“捕”吓佢先受精。 所以農場雞蛋都是沒有受精的。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

sharon_pig 發表於 21-10-2 16:41
即係一離開卵巢就淨蛋黃 一路係管行就會成長成有壳加蛋白 有無受精在這條管的過程都一樣?
只係受精的話 ...

應該係啦

首頁

尾頁

跳至