自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今次係我第一次曬果皮,係街市買成箱幫我介埋新會柑,收我3百6,話有4斤幾。係淘寶呢個箱36蚊,但運費42蚊,不過好快運到。有經驗嘅你,今年開始動手曬未呢?今日我曬第三日,唔知曬幾耐可以入礶呢?

公爵府

我有6箱大紅皮

男爵府

回覆樓主:

大紅皮有冇淘寶link 可以分享吖?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Mochachoi 發表於 21-11-2 14:37
大紅皮有冇淘寶link 可以分享吖?

我淘呢個係空箱

la_source    發表於 21-11-3 11:40

子爵府

貓咪達人 發表於 21-11-2 14:22
我有6箱大紅皮

今日第四日,唔知曬幾日入礶?

禁止訪問

子爵府

ssssum 發表於 21-11-2 15:38
放入呢D箱架??

係呀,有2個蓋,好似克力架罐咁

水晶宮

Singpiano 發表於 21-11-2 14:14
今次係我第一次曬果皮,係街市買成箱幫我介埋新會柑,收我3百6,話有4斤幾。係淘寶呢個箱36蚊,但運費42蚊 ...

我屋企有好多最少廿年既陳皮

佢喺我結婚時已出現喺我屋企

但我從未用過佢的

所以想知你曬完其實會食幾耐

子爵府

love2talk 發表於 21-11-2 15:39

我會比D屋企人

公爵府

Singpiano 發表於 21-11-2 15:27
今日第四日,唔知曬幾日入礶?

要乾燥好太陽光咁曬,曬到乾晒完全冇水份就可以入罐了,我每罐都會再放啲食物用既防潮包入去

子爵府

貓咪達人 發表於 21-11-2 16:13
要乾燥好太陽光咁曬,曬到乾晒完全冇水份就可以入罐了,我每罐都會再放啲食物用既防潮包入去
...

Thanks

男爵府

吾系應用紅色皮咩,之前聽人講青皮破氣做不到陳皮功效,不過都系聽返黎,我自己當然吾識,有冇JM可指教下

子爵府

ylang_123 發表於 21-11-2 20:55
吾系應用紅色皮咩,之前聽人講青皮破氣做不到陳皮功效,不過都系聽返黎,我自己當然吾識,有冇JM可指教下:h ...

我都想知

男爵府

Singpiano 發表於 21-11-2 20:56
我都想知

剛上網睇,似乎真係應用紅皮,青皮即使曬多年也不會變陳皮,青皮多食傷脾胃,你自上網search 下

禁止訪問

水晶宮

love2talk 發表於 21-11-2 15:39

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

而家係青皮,微紅應該要過多2~3星期,青皮煲湯合用,最好曬5年以上,紅就藥用

近幾年11尾左右曬微紅~中紅,曬到12頭收入罐,每日日照放室外曬,收太陽收番入屋。見你有室外地方,可以考慮唔要串起,分開曬會乾透好點,層層叠曬唔透,又有鐵線,有機會遇潮發霉。亦可放一小包炒米一齊入罐,天然防潮

水晶宮

20162016 發表於 21-11-2 21:04

對我嚟講係冇用

複式洋房

回覆樓主:

d

伯爵府

Singpiano 發表於 21-11-2 14:14
今次係我第一次曬果皮,係街市買成箱幫我介埋新會柑,收我3百6,話有4斤幾。係淘寶呢個箱36蚊,但運費42蚊 ...

我有40斤喺新會買返嚟嘅果皮。但係我嗰啲唔係串起。我只係擺防潮箱加防潮珠。跟住耐不耐開部抽濕機開晒d蓋抽下。

我呢度大風,完全諗唔到點樣攞出外面曬

首頁

尾頁

跳至