論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請返黎既姐姐做左3個禮拜,做家務求求其其,有時我係格離見佢湊bb都好唔細心......話過佢幾次都係咁,另外我試過銀包冇左一、二百,開cam睇返係佢偷,所以決定炒佢,但係咪仲要賠返代通知金俾姐姐?

寶石宮

2023年兔年勳章

judysmith 發表於 21-11-8 10:14
請返黎既姐姐做左3個禮拜,做家務求求其其,有時我係格離見佢湊bb都好唔細心......話過佢幾次都係咁,另外我試 ...

請問有無報警
炒要代通知金 除非拉咗定罪

別墅

請返黎既姐姐做左3個禮拜,做家務求求其其,有時我係格離見佢湊bb都好唔細心......話過佢幾次都係咁,另外我試 ...

就算工人只係做左一日,炒工人都要賠一個月代通知金俾佢,之後還要再俾錢agent個邊請過個新工人

男爵府

回覆 judysmith 的帖子

你報警先啦,攞報案 number 先
吾係吾賠1個月,要賠便上勞工處,等勞工處判
因為她犯法,你 check 下勞工法例
但你一定要有佢偷錢錄影或照片來支持你

大宅

如果外傭犯下嚴重錯失,僱主有權不給予通知及代通知金補償,單方面即時終止合約。這些嚴重錯失包括「故意不服從僱主合法合理的命令」、「行為不當」、「欺詐 、不忠實」、「慣常疏忽職責 」等。

然而,即時非協議式解僱是嚴重的紀律處分,在外傭犯了非常嚴重的過失並屢勸不改時才適用。如外傭提出補償申索,就要由法庭裁決即時解僱的理據是否充分。因此僱主在使用這項條文時必須要有非常充份和強烈的理由。

所以一定要報警, 這樣可免外傭再找新僱主.

大宅

另想問問你的外傭是本地定海外?

大宅

Poyau 發表於 21-11-8 10:20
請問有無報警
炒要代通知金 除非拉咗定罪
我已經報左警

大宅

CS0316 發表於 21-11-8 13:08
如果外傭犯下嚴重錯失,僱主有權不給予通知及代通知金補償,單方面即時終止合約。這些嚴重錯失包括「故意不 ...
我報左警,咁係咪可以唔駛俾代通知金?

大宅

CS0316 發表於 21-11-8 13:09
另想問問你的外傭是本地定海外?
本地姐姐黎

大宅

藥煲 發表於 21-11-8 11:38
就算工人只係做左一日,炒工人都要賠一個月代通知金俾佢,之後還要再俾錢agent個邊請過個新工人
...
咁佢咪好著數?

男爵府

你問下勞工署
報咗警 file closed?
定係仍在調查中? 如仍在調查中,或工人比警方拉了,那便可繼續了

你問番勞工署吖

大宅

kl2010 發表於 21-11-8 15:56

你問下勞工署
報左警仲有咩要做,我新手真係咩都唔識……問勞工處就ok?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢偷錢, 有cam, 報警, 如法庭判有罪, 唔使賠一個月, 但亦耍比人工同機票。 但有案底, 要掟走, 不能返香港做。唔好比件賊婆害人。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-11-8 16:17
佢偷錢, 有cam, 報警, 如法庭判有罪, 唔使賠一個月, 但亦耍比人工同機票。 但有案底, 要掟走, 不能返 ...
仲要賠錢賠機票俾佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

judysmith 發表於 21-11-8 17:50
仲要賠錢賠機票俾佢
無計呀, 法例呀, 但唔使賠extra一個月。 但若就咁炒, 仲要賠extra 一個月, 而你工人咁衰博炒, 應該仲有好多賤招迫你炒佢。 或故意扮病, 等你唔炒得。 小心。

我以前肥癈人cornellia, 周圍教其他bun, if you have baby, you no need to work, your employer cannot terminate you, need to give you holiday and money.

象牙宮

judysmith 發表於 21-11-8 17:50
仲要賠錢賠機票俾佢
你攞cam入面佢偷錢去警局報警, 警察會教你。 快。

男爵府

報警只取報案 number 然後 file closed 係冇用,警方有冇拉了個工人吖?如有,便攞住去勞工署告佢。 如只有報案 number 應該吾足夠。 難聽d講,佢亦可報警告你虐待佢,但佢冇足夠證據,亦不會拉你,而佢亦都可以得到一個報案number, 所以不是報警的一方一定啱,你一定要有錄影,相片或拿出其他任何證據才可行

別墅

聽講即炒好似都要賠代通知金…….我最近岩岩請左工人,亦都已經買左家傭保險,之前都做左好多research,萬一工人真係唔好,3個月之內點都要炒佢或者佢自己離職,都可以claim到$5000

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

對, 講得好!

大宅

機票是一定要比的.

首頁

尾頁

跳至