1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女16個月
我除左返工所有時間都陪伴佢 同佢玩 唔會掛住做自己野同玩電話,佢由細到大都唔痴我,喊時實唔比我抱 唔比我哄,否則喊得仲勁,bb而家就痴婆婆同爸爸,成日當我透明,有時眼神仲好似討厭我咁
最近我晚上哄訓教,仲突然唔要我tim,要叫醒爸爸 拖住爸爸訓佢隔離 想我走
我好失敗,都唔知可以做d咩。我又冇特別惡鬧過佢。。
成日聽人講大d會好,會痴媽媽,但我真係唔覺會痴我會喜歡我

子爵府

媽媽,辛苦了,做媽媽真係唔容易,人生路好長,氣餒過後,呼一口氣就再努力吧!

多數小朋友都會痴媽媽,但又唔一定,我有兩個小朋友,大囡痴我多D,細仔就痴我老公多D,因為我係在職媽媽,唔能夠長時間陪伴佢地,但放工回家後,我都盡力花時間陪伴佢地,建議你可以陪佢玩一D,爸爸同婆婆都唔擅長嘅野,例如唱兒歌、拋波波等,我細仔雖然唔係最痴我,但我一唱歌,佢就著迷左咁,所以,你可以想下一D 幼兒喜歡玩意

大宅

媽咪加油

大宅

CCHINGC 發表於 21-12-24 08:57
媽媽,辛苦了,做媽媽真係唔容易,人生路好長,氣餒過後,呼一口氣就再努力吧!

多數小朋友都會痴媽媽,但 ...

同意,可能爸爸婆婆好好玩,你都可以同佢玩D好好玩的野,係屋企可以玩倒水,玩燕麥,玩米,麵粉等等。出街可以去採草,沙灘玩沙,或者最簡單補厘厘都已經好好玩。

男爵府

唔好唔開心啦~

我囝晚上瞓覺扎醒都係不斷話 "要婆婆, 要婆婆"
婆婆勁開心, 我都覺得開心, 呢d 係福氣嚟~

個囝都痴我, 但瞓覺飲奶就要婆婆,
我覺得無乜所謂~

你case, 可能囡係痴爸爸~
你慢慢培養感情啦~
可能長期你湊惡d, so 痴爸爸~

我囝都係咁, 我一鬧佢,
佢就 "婆婆, 婆婆"~
無計, 我要做埋衰人呢個角色~

大宅

回覆樓主:

唔好諗咁多,16個月仲好細
當佢日日煩住你陪玩陪瞓貼身膏藥咁,你就會好希望有而家既me time做下自己野

別墅

Ngamanyau 發表於 21-12-23 22:59
女女16個月
我除左返工所有時間都陪伴佢 同佢玩 唔會掛住做自己野同玩電話,佢由細到大都唔痴我,喊時實唔 ...

同感
我女都跟工人多過我
連擦牙餵飯都唔畀我, 推開我
嗰下真係好傷心

別墅

我反而想我仔冇甘痴我,佢吾係吾跟工人姐姐,但一見到我好似即刻上電甘,當你好似我甘連去廁所佢都跟埋黎,可能你會選擇想而家甘

大宅

Nagomi 發表於 21-12-25 14:39
唔好諗咁多,16個月仲好細
當佢日日煩住你陪玩陪瞓貼身膏藥咁,你就會好希望有而家既me time做下自己野 :si ...

我好希望快d到煩住我既呢1日

大宅

Hoyizi 發表於 21-12-25 21:33
同感
我女都跟工人多過我
連擦牙餵飯都唔畀我, 推開我

你女女幾大呀?
都唔知可以點做。。。。。

大宅

miyakotai 發表於 21-12-26 03:39
我反而想我仔冇甘痴我,佢吾係吾跟工人姐姐,但一見到我好似即刻上電甘,當你好似我甘連去廁所佢都跟埋黎, ...

我而家係羨慕你 好sweet ar

大宅

ABCBerry 發表於 21-12-25 00:11
唔好唔開心啦~

我囝晚上瞓覺扎醒都係不斷話 "要婆婆, 要婆婆"

我都要好似你咁,睇得開

大宅

回覆 Ngamanyau 的帖子

試吓晚上一齊瞓,感情會好好多,但個風險係,可能要到好大個先可以分房瞓。

大宅

sabsab122 發表於 21-12-29 22:03

試吓晚上一齊瞓,感情會好好多,但個風險係,可能要到好大個先可以分房瞓。

本身都同房唔同床,但最近係都要搵婆婆同床訓。。。。。

大宅

有冇試過同床睡?好好多,不過預咗大人會訓得唔好。婆婆一齊住?如果一齊住,你好難贏佢。
唯有制造多啲二人(you & baby) 世界, 增進感情

大宅

sabsab122 發表於 21-12-31 23:13

有冇試過同床睡?好好多,不過預咗大人會訓得唔好。婆婆一齊住?如果一齊住,你好 ...

同婆婆就試過同床訓。。而家就係

同我房既話佢會訓自己bb床 ,哈哈,抱佢係大人床訓 佢會碌返去訓bb床

大宅

咁我諗同初生時候嘅經歷有關. 4-9個月係建立attachment 嘅關鍵時期,即係邊個湊佢就會親邊個多啲.
我當時經驗係,一出世就奶奶湊(我係連沖涼都冇幫過個女沖,因為奶奶成日爭住做,而我又好攰又要返工,所以我冇爭),所以個女係完全唔跟我。
喺我個女五六個月大嘅時候,我個女幾乎只係要99,我一抱就喊,唔肯瞓覺。 所以我就密謀叫99搬走。而99最終係baby 9個月大時,就搬離開咗。

當99仲係一齊住嘅時候,我唯有晚上瞓覺先可以獨處,早上如果我放假嘅話,我會帶baby入房玩(唔俾99見,要有單獨嘅相處時光)或者我自己單拖Baby 去街(連工人都唔帶)總之一定要獨處時光。
做咗幾個月,個女開始跟返我。

你個case嘅話,
如果婆婆同住冇辦法搬開嘅話,
咁就要花多啲錢,
可能成日帶bb去staycation ,

或者辛苦啲單拖帶佢出去玩。

大宅

多啲同baby 單獨相處,你會對佢了解多啲,佢一舉手一投足你都知係咩意思,baby 就會覺得你了解佢同埋易溝通,就會肯跟你。

複式洋房

回覆樓主:

媽媽唔好傷心,我同你都幾似,阿仔2歲,中意爸爸同嬤嬤多過中意我,甚至我收工一返到屋企,佢就耍手擰頭,好唔中意我咁,但明明我先係湊得佢最多果個。其實佢1歲半前並唔係咁的,係癡我多啲,但歲半開始就變咗,我諗小朋友都有反覆,隨住年紀增長情緒喜好都有變化,係正常啩。

大宅

加油

首頁

尾頁

跳至