婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個姑仔,做左啲野搞到我好麻煩。我老公知我想話姑仔既時候,佢同我講話奶奶同姑仔唔得罪得。事後,我話我好嬲,老公就同我講你自己係當事人都唔出聲怪得邊個。我就話我都係想你同我講句公道說話。老公話等佢個妹當面打我一巴既時候佢自然會幫我出頭。我聽完都唔知係咪自己有問題。
我發現原來自己唔係好接受個老公都係鍾意自己,但佢更鍾意自己呀媽同個妹。
我除左忍仲有咩可以做?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔想忍就諗下接唔接受到離婚. 如果離婚都OK嘅就唔好忍, 直接爆姑仔/奶奶. 男人未必係愛姑仔/奶奶多D, 佢地只係怕煩, 唔想調停姑嫂/婆媳關係. 佢地懶得保護老婆, 因為佢心知女人大戰唔C得人, 唔燒到佢佢係唔會關心.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男人永遠覺得自己屋企人冇問題,將老婆放喺最底位置

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

「話等佢個妹當面打我一巴既時候佢自然會幫我出頭。」-->我諗我不會俾C6咁講野。如果真係打得一巴的時候男既先還拖我會反佢台。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

cartie123 發表於 21-12-30 11:09
我個姑仔,做左啲野搞到我好麻煩。我老公知我想話姑仔既時候,佢同我講話奶奶同姑仔唔得罪得。事後,我話我 ...

我同你情況咁似,早幾年我會忍,近幾年我已經唔會忍,咪同奶奶同姑仔嗰啲反面囉。依家一年都唔使點見面,好正。

其實自己要調節心態囉,即係如果你個心態覺得一定要個老公要對你好好,你可能會失望。你點鬥得過嗰兩個影后呀,人哋嗰啲做晒影后,唔會俾面你。自己喺第二方面補償番比自己啦,唔好咁在佢哋。

侯爵府

我個姑仔,做左啲野搞到我好麻煩。我老公知我想話姑仔既時候,佢同我講話奶奶同姑仔唔得罪得。事後,我話我 ...

係呀,你係有問題呀,問題係你仲忍你個46,叫佢返屋企飲奶同揍個妹啦

男爵府

真係多謝晒,要等你比人打先出聲?咁我諗到時佢既出聲可能都只係:唔好郁手!
咁唔爭在等離婚先講愛你啦

伯爵府

我都忍咗我毒姑幾十年,忍到我C6上埋天堂都仲忍梗佢.不過我C6全家都知個毒姑有病.個賤人仲同我D仔女講"點解你地唔采我,因為我憎你地亞媽?!"呢D人有冇腦架?蝦我幾十年仲要我D仔女同佢friend?!!好彩一年都見唔到一次,下次唔會再比面佢.

水晶宮

JFL 發表於 21-12-31 10:28
我都忍咗我毒姑幾十年,忍到我C6上埋天堂都仲忍梗佢.不過我C6全家都知個毒姑有病.個賤人仲同我D仔女講" ...

係我直接呢生不相見。見來做咩?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 21-12-31 13:26
冇錯。自己娘親都未必月月見, 何況果位係人地老母。
老老實實,老吾老以及人之老, 前提係, 對方都是有客氣有修養之輩。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

Astra00 發表於 21-12-31 13:26

希望呢生呢世都唔駛是呢D衰人.

水晶宮

JFL 發表於 21-12-31 20:24
希望呢生呢世都唔駛是呢D衰人.

係。自己要堅強及有本事。起碼不用看佢地面色先。

複式洋房

唉…完全同意嫁錯人不如唔好嫁……我洗濕左個頭,呢世人玩完GA la………希望唔會再有人好似我咁……

水晶宮

cartie123 發表於 22-1-2 23:01
唉…完全同意嫁錯人不如唔好嫁……我洗濕左個頭,呢世人玩完GA la………希望唔會再有人好似我咁…… ...

又不用咁灰,你可以自強,自強後才有更大的力量。

伯爵府

如果肯定老公係鍾意個妹多過自己,甘乜都吾使講乜都吾使計,除左離婚冇第二條路

大宅

回覆 Astra00 的帖子

自強真係好重要呀,我以前搵好少,99都成日玩野,俾利是我最少,又叫我唔好話俾人知係未來家嫂,又叫我老公買樓唔好寫我名,又話我小朋友唔好叫佢做嫲嫲,因為叫老曬。但後來我升職,我99又話叫我地一家去佢屋企食飯,又話要影相俾人睇有呢個家嫂及孫。
樓主,我都忍左好多年,但近年我決定唔忍唔理,反而自己開心左。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-1-3 17:37
回覆 Astra00 的帖子

自強真係好重要呀,我以前搵好少,99都成日玩野,俾利是我最少,又叫我唔好話俾人知 ...

係呀,我都認同你嗰句「唔忍唔理」,真係令自己舒服好多,講真啦忍住道氣,棧自己身體唔好,適當地表達返自己個情緒同睇法都係需要嘅。

同埋有啲嘢自己唔好太上心囉,太上心嘅話,人哋就會得寸進尺,變本加厲。將個注意力擺返自己家庭同自己工作,呢啲個回報重大。

複式洋房

回覆 sybb2014 的帖子

我明呀……但我奶奶成日以為佢個仔搵多我好多,我係個無知既婦孺,所以恰我恰到上心口……佢地唔明我地唔出聲唔反抗,係俾面,係尊重……但佢地只會變本加厲……我唔明點解奶奶同姑仔就係會咁,係咪心理變態??我真係比佢地玩到心好累……自己開心緊要啲……唔想再比面佢地

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cartie123 發表於 22-1-3 22:02
回覆 sybb2014 的帖子

我明呀……但我奶奶成日以為佢個仔搵多我好多,我係個無知既婦孺,所以恰我恰到上心 ...

老公唔撐你
你要自強,爭氣d
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆 cartie123 的帖子

老實講,俾面男家都冇意思,受傷只會係自己

首頁

尾頁

跳至