自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

媽媽因為久咳,去了照肺和ct scan, 報告話有4.7cm腫瘤,高度懷疑係cancer…佢已83歲,一家人都好擔心,唔知條路要點行,將會點⋯

現在等政府覆幾時排到期,心好亂⋯有冇人可分享經驗?醫生可介紹?謝謝各位!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幫推!

男爵府

回覆樓主:

別墅

~^_^~ 發表於 22-1-13 22:49
媽媽因為久咳,去了照肺和ct scan, 報告話有4.7cm腫瘤,高度懷疑係cancer…佢已83歲,一家人都好擔心,唔知 ...

香討有個癌症討論區,你去嗰邊問下,我爸爸上月確診胰臟癌,當時心情都同你一樣,喺嗰邊有好多同路人教路。

別墅

如果經濟許可,最好搵個私家醫生跟住先,同步進行

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

大宅

我媽79,上月中意外發現肺有腫瘤,呢個月就喺私家做曬檢查,最後報告明天出。應該會攞報告返政府跟進,因為老人家應該唔做手術,如果只食藥就長期治療,會返政府嗰邊跟

公爵府

媽媽因為久咳,去了照肺和ct scan, 報告話有4.7cm腫瘤,高度懷疑係cancer…佢已83歲,一家人都好擔心,唔知 ...

搵私家醫生先,可能抽組織或抽血驗有冇基因變異,再確定後續治療方案。
肺腫瘤科可搵李宇聰醫生,QEH出來的醫生,在佐敦

大宅

謝謝大家意見!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

子爵府

當年我婆婆都係咁,應該80左右發現有,佢自己都話唔想醫喇,最後都過多幾年先走,期間都行得走得,照去飲茶抱孫

我聽過個theory 係老人家代謝慢,d cancer 唔會全身走得咁快

83歲平常心啦,睇佢意願想點做
佢想去邊做咩就就下佢陪下佢囉

opclk99    發表於 22-2-18 18:30

大宅

Robinrobinrobin 發表於 22-1-14 12:58

當年我婆婆都係咁,應該80左右發現有,佢自己都話 ...

請問她是否完全冇接受治療?

大宅

我媽注重健康,每天做運動,飲食清淡,行得食得訓得,好精神過我…

很難接受,昨晚阿女和我一起喊

珍珠宮

回覆樓主:

年紀大未必適合做手術,化療,電療及後遺症都好辛苦。我爸發現有肺癌時巳經80尾,第4期,公立醫院醫生唔建議做手術,化療,電療,只開化療藥延緩病情,同時轉介紓緩科進行紓緩治療,由發現到離世大約7個月。

子爵府

~^_^~ 發表於 22-1-14 13:10
請問她是否完全冇接受治療?

完全無,仲返左屋企住,係後期佢真係年紀太大,腳無咩力行得差,我地無得24小時睇住佢先擺左佢係老人院住

男爵府

我家人都係80幾發現有肺癌 好彩第一期 做了五次電療 而家keep 住覆診 下一步醫生應該會安排照氣管鏡抽組織化驗 ? 確診就再寫紙去私家照pet scan睇下有冇擴散等等 第一次見腫瘤科醫後一個月後就做電療 其實都好快

別墅

回覆 GraceLui 的帖子

我有個親人剛剛照了CT,但醫生不確定是否肺癌,現在當肺癆病醫,早幾天開始食肺癆藥 ,為期6個月 現在他成日都很不安又擔心,請問驗血是可以証實有肺癌嗎?謝謝大家
may

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇緊 謝文緯 著作

作者有句……殺敵一千、自損八百

侯爵府

maywin 發表於 22-2-18 16:21

我有個親人剛剛照了CT,但醫生不確定是否肺癌,現在當肺癆病醫,早幾天開始食肺癆藥 ...

醫生冇提議做抽針?

公爵府

maywin 發表於 22-2-18 16:21

我有個親人剛剛照了CT,但醫生不確定是否肺癌,現在當肺癆病醫,早幾天開始食肺癆藥 ...

驗血可看癌指數,肺CEA值5以下為正常,最好當然是抽針抽組織確認。可再搵另一個私家醫生取意見。

首頁
12345...7

尾頁

跳至