懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好
想問下大家有無試過ivf Bingo後流啡?事緣我系系政府私家ivf的 最近 點知今日見流淺粉紅同淺啡 諗住問返私家個邊可以點做 佢地都系話觀察下 不過我太驚 最後去左法國醫院婦產科 我之前化驗所個醫生話我孕酮5夠 我俾左report醫生睇 想醫生開啲黃體素俾我 旦醫生話我ivf平時有塞開藥 佢無做開ivf既病人所以5知可以俾咩我 仲問我可5可以cancel今次呢個會面5收我錢 叫我去搵其他不育科醫生睇 但係我想講我平時睇開政府嗰度佢哋都冇其他嘢幫到我 剩叫我觀察
最後俾我lur下佢先肯俾我打一枝黃體素安胎針 打完好彩無再流啡。
請問大家有冇試過呢個情況?有冇相熟好啲嘅醫生介紹吓?

男爵府

yuenting90 發表於 22-1-21 20:28
大家好
想問下大家有無試過ivf Bingo後流啡?事緣我系系政府私家ivf的 最近 點知今日見流淺粉 ...
政府IVF有冇俾藥你?
我出面做IVF有俾定藥去到12周
有流啡,有打過針,最後BB健康出世
其實流啡去到私家係咪IVF都應該係一樣當作小產嘅
都係打針食藥多休息冇乜其他嘢做到
可能撞啱你呢個醫生比較謹慎
依家你冇再流啡應該唔使擔心
如果真係想搵不育科醫生check吓可以去中環陳世樂醫生
同姑娘講你情況睇吓有冇得快啲見

大宅

Viviluby 發表於 22-1-21 22:37
政府IVF有冇俾藥你?
我出面做IVF有俾定藥去到12周
有流啡,有打過針,最後BB健康出世

多謝jm (emoji)我有用ivf既塞藥丫
都系去到12週 旦我今日流啡想問個邊要extra既黃體素佢地話無>< 所以我先出去搵個私家睇住先..
多謝你既refer..(emoji) 甘我下次可以多多個選擇

男爵府

大家好
想問下大家有無試過ivf Bingo後流啡?事緣我系系政府私家ivf的 最近 點知今日見流淺粉 ...

有,我喺QM做ivf, 5週幾就流啡,去咗養和睇柴醫生,佢以前都喺QM幫人做ivf, 所以好熟悉政府嘅流程同做法,佢有開咗黃體素俾我,不過食咗都係有流啡

最後流咗2個禮拜佢先自己停,期間我有照常返工嘅,但放工同放假就盡量瞓床少操勞

BB係健康嘅點都會痴實你嘅,唔洗咁擔心

大宅

我九月尾放胎,有塞藥有口服藥有打針,5w到8w流啡,停了一星期,9w到11w再流啡,之後停了。1st trimester 流啡唔出奇,我都係照返工照常生活作息。so far so good.

男爵府

yuenting90 發表於 22-1-21 23:30
多謝jm (emoji)我有用ivf既塞藥丫
都系去到12週 旦我今日流啡想問個邊要extra既黃體素佢地話無>< 所以我先 ...
如果我冇理解錯,去到12周胎盤已經形成,extra黃體素已經冇特別幫助㗎喇,要靠BB自己
建議你去睇返跟開嘅婦科醫生(如有)檢查一下有冇其他問題,盡量多休息

大宅

我都5w流少少啡,量唔多,有專登返去睇多次醫生,只叫我停塞藥,我見無改善就去出面搵另一個醫生打左支黃體針,停左兩日又流過,但我見唔多我都一直照返工,到8w佢自己停左就一直無野喇。如果少量你又一直有藥食都唔洗太擔心,無越黎越多就OK

大宅

super_cat 發表於 22-1-21 23:31
有,我喺QM做ivf, 5週幾就流啡,去咗養和睇柴醫生,佢以前都喺QM幫人做ivf, 所以好熟悉政府嘅流程同做法, ...

多謝你丫 我宮外孕過2次 上次ivf又化學左一次 真心希望今次上天俾返啲甜頭我

大宅

鼠女神 發表於 22-1-21 23:43
我九月尾放胎,有塞藥有口服藥有打針,5w到8w流啡,停了一星期,9w到11w再流啡,之後停了。1st trimester ...

請問你打針系自己打定去搵醫生打?

大宅

Viviluby 發表於 22-1-22 01:57
如果我冇理解錯,去到12周胎盤已經形成,extra黃體素已經冇特別幫助㗎喇,要靠BB自己
建議你去睇返跟開嘅婦 ...

我要去到新年後先復診 好擔心

大宅

Evianana 發表於 22-1-22 11:26
我都5w流少少啡,量唔多,有專登返去睇多次醫生,只叫我停塞藥,我見無改善就去出面搵另一個醫生打左支黃體針, ...

我都系丫 打左啲黃體素針 第2日又流過 其實系咪要當無事發生

大宅

回覆 yuenting90 的帖子

見我流啡我IVF醫生都唔擔心,反正係成功既胎流少少啡無咩事,係我自己緊張再搵另一個醫生,咁幫我打針個醫生話因為係IVF,身體可能未咁快識自己整咁多黃體所以要放胎開始一直食住藥,都可能唔夠所以就幫我打針。但其實我估如果個胎係捱唔住,支針都只係幫到一次半次,可能我無打到針,過1-2星期都係會自己停。

我見身邊都有自然成功朋友有流啡,所以12週前其實都幾普遍。
只要唔太多無變多就唔好太緊張,同埋唔好運動太多,普通行下咁夠,唔好咁擔心。

另外我有睇到除非係胎盤個位好底就會易啲出血囉,咁我就唔知幾時睇得出胎盤位置,剩係知12-15週左右胎盤就完成。

男爵府

yuenting90 發表於 22-1-22 12:41
我要去到新年後先復診 好擔心
如果你話已經停流啡,可以唔使擔心呀,有時間休息吓
俾啲信心自己同BB,個孕期仲有好長呀

大宅

yuenting90 發表於 22-1-22 12:40
請問你打針系自己打定去搵醫生打?

醫生開俾我自己打,放完胎一共打過四支,係咪都要打,同有冇流啡無關。

大宅

Evianana 發表於 22-1-22 15:45
回覆 yuenting90 的帖子

見我流啡我IVF醫生都唔擔心,反正係成功既胎流少少啡無咩事,係我自己緊張再搵另 ...

今日下午又開始流啡了 唉 真系好令人緊張 你可5可以pm同你打針個個醫生俾我?我上次去法國等左3個鐘 人都癲

大宅

Viviluby 發表於 22-1-22 17:25
如果你話已經停流啡,可以唔使擔心呀,有時間休息吓
俾啲信心自己同BB,個孕期仲有好長呀
...

我又流返了 不過今次就定啲 無第一次甘徬徨
我都系諗住keep住訓床 訓2日睇下點
ivf個邊都無病假俾我 都系琴日去法國拎左張病假。 你會唔會肚怨怨甘?

大宅

鼠女神 發表於 22-1-22 17:31
醫生開俾我自己打,放完胎一共打過四支,係咪都要打,同有冇流啡無關。

...

可唔可以pm個醫生俾我?個個系ivf醫生定婦科醫生?

大宅

yuenting90 發表於 22-1-22 18:08
可唔可以pm個醫生俾我?個個系ivf醫生定婦科醫生?

係幫我做ivf的醫生開的,放完胎打兩針,bingo咗再打兩針,口服藥和塞藥去到10w完,當時我都仲有流啡,但啲藥都唔需要繼續。我亦從來唔會瞓床,照常返工,照常每日慢行一萬步。
你而家幾多週?
我理解係,如果流啡去睇醫生,佢會幫你照超聲波睇下BB有冇心跳size係咪正常,再望下有冇原因搵到,BB正常的話,都係觀察住先。

大宅

鼠女神 發表於 22-1-23 00:38
係幫我做ivf的醫生開的,放完胎打兩針,bingo咗再打兩針,口服藥和塞藥去到10w完,當時我都仲有流啡,但啲 ...

我只系4w3 .. 我下次覆診要新年後
我都要搵定地方新年前照一次先

大宅

大家好

我6-7週流啡流到14-15週先停。中間訓床,無咩點郁,都照流。醫生有俾藥我塞,我出面睇中醫安胎,都係照流。搵唔到原因。

12週之後雖然照流啡,我都停左塞藥和中藥。到15週左右,自己停左流啡。

首頁

尾頁

跳至