自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

醫管局早前用每部1,000至2,000元的價格,採購1,500部抽氣扇,用作改裝負壓病房。醫管局周四(10日)透過文字回應《香港01》指,採購透過中聯辦等部門協調,周六(12日)醫管局總行政經理何婉霞在記者會上亦重覆上述說法。
不過周六晚上9點半,醫管局透過政府新聞處發稿澄清,指「中聯辧從未參與此項採購任務」。https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/746212/%E9%86%AB%E7%AE%A1%E5%B1%80%E6%8E%A1%E8%B3%BC%E6%8A%BD%E6%B0%A3%E6%89%87-%E6%99%9A%E4%B8%8A%E7%AA%81%E7%99%BC%E7%A8%BF-%E6%BE%84%E6%B8%85%E4%B8%AD%E8%81%AF%E8%BE%A6%E7%84%A1%E5%8F%83%E8%88%87

伯爵府

春季勳章

人仔184嘅嘢,你用$2000先採購到。咁個採購部喺咪抄得?審批嗰個,又有無利益輸送而要咁高價去買平價貨。
題外話,抽氣扇就做到負壓病房?明明專家叫市民減少開抽氣扇。

裝抽氣扇就做負壓病房,合乎國際規格嗎?將前線嗰個染疫,來乎合全民染疫的最終目的?

yeung_ma    發表於 22-3-13 15:29

珍珠宮

mocha_y 發表於 22-3-13 00:15
人仔184嘅嘢,你用$2000先採購到。咁個採購部喺咪抄得?審批嗰個,又有無利益輸送而要咁高價去買平價貨。
...

每部1,000至2,000元的售價,是醫管局高級行政經理(工程)源柏樑,於3月8日接受個別傳媒訪問時透露的。他表示一間病房有六七個病格,每病格需兩部抽氣扇,即每間病房可安裝約12至14部,一部抽氣扇約需1,000至2,000元,計算拖電、拆窗等工程,改裝一間病房的成本約需20萬至30萬元。

即係每部成本連工平均要2萬?
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/746173/%E9%86%AB%E7%AE%A1%E5%B1%80%E8%B3%BC%E6%8A%BD%E6%B0%A3%E6%89%87%E9%AB%98%E5%BB%A0%E5%AE%B6%E9%9B%B6%E5%94%AE%E5%83%B9%E5%8D%81%E5%80%8D-%E4%BD%95%E5%A9%89%E9%9C%9E%E6%8C%87%E6%80%A5%E8%A6%81%E7%8F%BE%E8%B2%A8-%E7%B6%93%E5%90%84%E6%96%B9%E5%8D%94%E8%AA%BF

大宅

京東都可以做企業大量採購,買內地貨,揾京東做又平又快。醫管局嘅採購部用10倍價錢咁高嘅成本黎做呢單工程,真係抵俾人閙。

珍珠宮

nervousmichelle 發表於 22-3-13 00:27
京東都可以做企業大量採購,買內地貨,揾京東做又平又快。醫管局嘅採購部用10倍價錢咁高嘅成本黎做呢單工程 ...

原來1000-2000係淨機
佢話一間房20-30萬裝12-14部
咁咪成2萬一部?想知拆窗拉電佔幾多$啊?

侯爵府

肯定有利益輸送

珍珠宮

dyl 發表於 22-3-13 00:33
肯定有利益輸送

仲話經中聯辦,原來根本中聯辦無經手

公爵府

一部抽氣扇約需1,000至2,000元, 咩抽氣扇咁貴??
政府唔好炒貴晒D抽氣扇禾!

珍珠宮

Yeelim 發表於 22-3-13 00:36
一部抽氣扇約需1,000至2,000元, 咩抽氣扇咁貴??
政府唔好炒貴晒D抽氣扇禾!

淨機咋,裝係20-30萬12-14部,話要拆窗拉電喎

水晶宮

回覆樓主:

醫管局搞咩?利益輸送?

水晶宮

daijuju 發表於 22-3-13 00:36
仲話經中聯辦,原來根本中聯辦無經手

醫管局原本想賴落中聯辦呀? 而家澄清唔關中聯辦事?

子爵府

究竟係採購部唔知價,定當香港人係水魚?廉署做野!

珍珠宮

emilylam 發表於 22-3-13 00:42
醫管局原本想賴落中聯辦呀? 而家澄清唔關中聯辦事?

開頭我以為佢1000-2000包裝,原來唔包,包埋要約2萬/部,話要拆窗拉電 又話經中聯辦協調,原來又唔係事實,中聯辦冇參與。嘩咁裝1500部都3000萬喎

公爵府

原來裝多幾部抽氣扇, 就可以做負壓房?? 咁易??醫管局點會肯找中聯辦幫手, 講都無人信啦! 仲有買抽氣扇, 都要中聯辦幫手, 真係笑死人咩!
騙案來的, 是嗎?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

多錢得滯要使嗮佢,下年度又話唔夠錢要加budget,呢d都係成個政府存在好耐既問題。

珍珠宮

Yeelim 發表於 22-3-13 00:49
醫管局點會肯找中聯辦幫手, 講都無人信啦!仲有買抽氣扇, 都要中聯辦幫手, 真係笑死人咩!
騙案來的, 是嗎? ...

佢開頭咁講比人以為內地貪咗咁,應該收到指示所以澄清返不實言論,屈落中聯辦到佢都幾大膽

水晶宮

daijuju 發表於 22-3-13 00:45

開頭我以為佢1000-2000包裝,原來唔包,包埋要約2萬/部,話 ...

搵icac調查下好喎

水晶宮

daijuju 發表於 22-3-13 00:53
佢開頭咁講比人以為內地貪咗咁,應該收到指示所以澄清返不實言論,屈落中聯辦到佢都幾大膽
...

醫管局咁賤 夠膽屈落中聯辦

男爵府

好可疑
推到ICAC做野

珍珠宮

回覆樓主:

就算急住出tender,一睇$1000-2000都知價錢有問題啦,2000唔止夠買kdk,甚至3/4匹冷氣機都得喇

首頁
12345...6

尾頁

跳至