1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

我自己嘅經歷係湊到如同踏進地獄,日夜顛倒,夜晚飲完奶爆喊,橫抱直抱企住抱坐住抱都搞唔掂,眼光光喊吓停吓直至朝早,樹油腸痛水搓肚仔壓驚乜都試過⋯呢段歷史非常黑暗與令人沮喪,幾乎陷抑鬱邊緣。
即將迎接第二個,想問吓有冇朋友湊緊或湊過啲食飽就瞓嘅B,請分享:
1)食人奶定奶粉?
2)請提供令BB好瞓唔扭嘅貼士

先衷心感謝!

男爵府

應該係天生, 多數有遺傳

我有親戚佢BB 時佢媽話好好湊, 食飽就訓, 到佢自己生兩個又係咁好湊

我自己個好難湊, 完全唔肯訓, 時時抱天光, 晚晚曖好耐. 現時大左疑似有ADHD.

男爵府

babyfung61 發表於 22-3-26 00:03
我自己嘅經歷係湊到如同踏進地獄,日夜顛倒,夜晚飲完奶爆喊,橫抱直抱企住抱坐住抱都搞唔掂,眼光光喊吓停 ...

我第一個都係咁難湊,啲老人家話係「炒百蘿」,三個月後有好轉,但都係難湊,少食少睡,少少聲就醒
到第二個有晒心理準備,估唔到掉轉算好湊,雖然大個都係曳我覺得自己除左遺傳,可能懷孕期飲食都有關,第一個食好多垃圾野,汽水薯條辣野凍飲海鮮乜都食,第二個乜都食唔到,只能食健康餐,飲康鈣C,至愛凍飲都飲唔到,所以2個相差咁大

水晶宮

回覆樓主:

我大嗰個比較難湊,唔食唔瞓,到而家大個都係咁,練仙一樣
細女完全相反,食得非常好,亦容易瞓,頭幾個月可以放低佢我痾個尿返嚟自己已瞓著(大女從來無試過咁)
樓上覺得同飲食有關,但我就相反,兩胎都無戒口搏命食,食好多煎炸/fast food/ 零食/外賣,陀細女時更加每日一罐可樂。

男爵府

2024年龍年勳章

fasola 發表於 22-3-26 15:39
應該係天生, 多數有遺傳

我有親戚佢BB 時佢媽話好好湊, 食飽就訓, 到佢自己生兩個又係咁好湊

介唔介意講係餵人奶定奶粉?
另外,ADHD要評估先能判斷,大部分特徵同一般小朋友無異,所以聽部份媽媽講要等大啲甚至小學階段先最準確。

男爵府

2024年龍年勳章

JP930 發表於 22-3-26 22:41
我第一個都係咁難湊,啲老人家話係「炒百蘿」,三個月後有好轉,但都係難湊,少食少睡,少少聲就醒
...

我都聽過呢個講法,咁實實在在又真係步入第三個月會好啲,每個月都會有少少進步,只係頭一個月已湊到大人好沮喪,因為嚟緊一打二,想資料搜集做好準備,唔想重蹈覆轍呀。

請問介唔介意透露兩位小朋友係餵人奶定奶粉?

男爵府

2024年龍年勳章

Nbs 發表於 22-3-26 22:49
我大嗰個比較難湊,唔食唔瞓,到而家大個都係咁,練仙一樣
細女完全相反,食得非常好,亦容易瞓,頭幾個月 ...

我而家果個都係少瞓,往往大人已無精神,佢仲可以連踩十個鐘唔瞓。總之miss咗個午覺無瞓,比佢捱過咗,佢就可以再夜一夜都唔瞓,不過當佢連踩咁多個鐘之後一旦認真瞓落床,又5分鐘都唔駛就瞓著。你細女咁乖咁好湊嘅,係餵人奶定奶粉?

水晶宮

babyfung61 發表於 22-3-26 23:36
我而家果個都係少瞓,往往大人已無精神,佢仲可以連踩十個鐘唔瞓。總之miss咗個午覺無瞓,比佢捱過咗,佢 ...

我大女就係咁,就算玩成日明明好累,眼dup 到得一半,都可以撐住繼續玩唔瞓。但到瞓呢,一撻落床就瞓着,即係其實好攰。
細女而家一歲,瞓都易,不過無以前咁唔理佢都瞓得着,而家都要tum下拍下抱下。食就繼續食得好好,食唔停。佢早期全人奶,中期一半半,最近呢個月停晒人奶。(其實大女都係咁,全人奶到8 個月)

男爵府

2024年龍年勳章

Nbs 發表於 22-3-26 23:44

我大女就係咁,就算玩成日明明好累,眼dup 到得一半,都可以撐 ...

謝謝!我就係諗會唔會食人奶嘅b係好瞓啲,無咁多扭計腸痛、乳糖不耐問題??
大女可能到咗精力旺盛時期,係比較唔願瞓,我自己係見唔影響返學就寬鬆啲。不過如果要湊埋二寶,就更加無理得咁多喇⋯

男爵府

babyfung61 發表於 22-3-26 23:30
我都聽過呢個講法,咁實實在在又真係步入第三個月會好啲,每個月都會有少少進步,只係頭一個月已湊到大人 ...

2個都係奶粉多,人奶可能1/5
大仔好難搞,唔使點食又瞓得少,好少午睡易札醒,恰十零分鐘少少聲就醒,幼稚園全日制午睡係佢唔瞓搞搞震,咁多年未唔使點午睡,迫佢瞓就喊BB頭三個月我差啲精神崩潰,夜晚要抱住瞓走嚟走去,又易醒又扭,無端端大喊,又要夜奶到幾歲,三個月後都要我抱住係床一齊瞓,仲一支奶45分鐘都未飲晒、同你個差唔多,真係好痛苦
細嘅好好多,完全冇呢啲問題,食得好瞓得好,宜家就三歲越大越曳

男爵府

babyfung61 發表於 22-3-26 23:30
我都聽過呢個講法,咁實實在在又真係步入第三個月會好啲,每個月都會有少少進步,只係頭一個月已湊到大人 ...

PS. 老人家話唔使太擔心,通常一個好湊一個難湊嘅,我當初都唔信,但咁啱我真係咁,總之做好心理準備,最壞都係2個差唔多,咁就冇失望啦

男爵府

babyfung61 發表於 22-3-26 23:27
介唔介意講係餵人奶定奶粉?
另外,ADHD要評估先能判斷,大部分特徵同一般小朋友無異,所以聽部份媽媽講要 ...
混合B. 細就補一餐奶粉. 半歲就兩餐.
評估過, 都八九成機會. 幾個老師都話佢唔專心. 上網課我都見佢比同學唔集中. 只係未到六歲將來要再評.

男爵府

2024年龍年勳章

JP930 發表於 22-3-27 01:22
PS. 老人家話唔使太擔心,通常一個好湊一個難湊嘅,我當初都唔信,但咁啱我真係咁,總之做好心理準備,最 ...

多謝安慰比信心,希望真係第二個會好啲,如果唔係唔知點捱,因為我年紀已比當年大,真係怕無精神凌晨唔瞓眼光光連續戰爭捱到第二朝湊大寶直落到下晝⋯
你大寶細寶都食同一隻奶粉嗎?佢哋兩個性格似唔似,會唔會細寶比較文靜,無大哥咁活潑外向?

男爵府

2024年龍年勳章

fasola 發表於 22-3-27 01:59
混合B. 細就補一餐奶粉. 半歲就兩餐.
評估過, 都八九成機會. 幾個老師都話佢唔專心. 上網課我都見佢比同學 ...

小朋友仲細,每時每刻都變化緊。你可以上網參考去搵啲找不同、砌圖等遊戲同佢一齊玩,試吓延長佢嘅專注力。我覺得如果佢學到嘢就無問題,專注力唔夠就唯有用啱佢嘅學習方法去補充,最緊要有辦法誘導佢去學習,保持學習嘅興趣。

男爵府

babyfung61 發表於 22-3-27 20:32
多謝安慰比信心,希望真係第二個會好啲,如果唔係唔知點捱,因為我年紀已比當年大,真係怕無精神凌晨唔瞓 ...

唔使太擔心,我年紀肯定比你大,二個都係高齡/超高齡生,我當年第一個都湊到有啲燥狂,真係好辛苦,我仲要返工,夜晚又冇得瞓
2個都飲雅x, 2個性格相反
大仔曾經以為佢有過過度活躍症,性格外向,記性/性格好但粗心。細妹都算外向,但因為幾年疫情都冇乜見人,N班都返唔到,所以見陌生人會怕醜,但佢細心企理好多,仲好惡好曳,大左反而曳過大仔同年紀時
你全職媽雖然係辛苦啲,最辛苦湊初生B, 過左頭幾個月就會越嚟越好,加油呀

男爵府

2024年龍年勳章

JP930 發表於 22-3-27 21:35
唔使太擔心,我年紀肯定比你大,二個都係高齡/超高齡生,我當年第一個都湊到有啲燥狂,真係好辛苦,我仲要 ...

好多謝你,由於高齡生精神體力始終無咁好,第一個又湊到崩潰燥狂,嗰陣係連家中上下都頂唔順,連收驚都出埋都無改善,晚晚以淚洗面,日間睇嘢都變矇,眼瞓到企唔穩,所以先咁恐懼再次發生同樣情況。
上網睇過台灣討論區,見有媽媽提及過部分奶粉可能因為唔夾BB腸胃而令佢哋瞓唔安樂,所以先諗到會唔會關當年隻奶粉唔夾阿B事而出現咁嘅問題。當然乜可能都有,我上胎可能因為休息及湯水不足加上個人體質而無足夠奶水,所以今次都打定輸數要預定奶粉。
男仔粗心女仔細心相信第日復課後你細女實會無咁怕醜同埋無咁惡始終有得返學被老師整頓吓係好啲嘅。
多謝祝福,一齊加油

別墅

babyfung61 發表於 22-3-28 00:16
好多謝你,由於高齡生精神體力始終無咁好,第一個又湊到崩潰燥狂,嗰陣係連家中上下都頂唔順,連收驚都出 ...

唔好太擔心啦,既然bb要黎,就放寬心情,你第一個小朋友都已經咁崩潰,最後小朋友都將大到,無野可以再難到你。
我細仔都係勁難湊,湊到日日都超崩潰。
個個都話餵人奶所以bb食唔飽就成日喊同瞓一陣就醒,搞到我仲崩潰,精神壓力好大,見住bb自己都開心唔到,享受唔到湊b樂趣,我只係好想離開。。。但捱下又一個月,捱下又一個月,到而家5個幾月,bb的確比之前好左好多,對住bb我都開心左。

別墅

babyfung61 發表於 22-3-28 00:16
好多謝你,由於高齡生精神體力始終無咁好,第一個又湊到崩潰燥狂,嗰陣係連家中上下都頂唔順,連收驚都出 ...

初生多數食飽就瞓,餓就醒,人奶每個半鐘就食1次唔出奇,奶粉可以拉長d時間。
頭2個月都唔使限時餵奶,盡量餵飽希望好瞓d。
之後可以開始建立睡眠儀式。
首先固定每日起身同餵奶時間,然後每次睡覺前都做固定動作比bb知道做完就要落床瞓覺。
計好哂清醒時間先比bb落床氹瞓覺會易d瞓著。
每次小睡都唔好超過2個鐘,但如果可以瞓到1個鐘都已經好好架啦。
BB過左清醒時間都未瞓到就會過攰,之後就會好難氹瞓覺,同會爆喊。
盡量保持環境小雜聲,有人會話間房要全黑,但我覺得唔一定,日頭都可以有少少光。
希望可以幫到你!

男爵府

2024年龍年勳章

SVeela 發表於 22-4-3 23:37
初生多數食飽就瞓,餓就醒,人奶每個半鐘就食1次唔出奇,奶粉可以拉長d時間。
頭2個月都唔使限時餵奶,盡 ...

好多謝你嘅回覆其實我對初生B嘅over tired未係幾識觀察,相信上次都好多時遇到此情況而又無辦法及時氹到佢瞓而雙方都陷崩潰邊緣。

男爵府

2024年龍年勳章

SVeela 發表於 22-4-3 23:23
唔好太擔心啦,既然bb要黎,就放寬心情,你第一個小朋友都已經咁崩潰,最後小朋友都將大到,無野可以再難 ...

就係BB瞓唔好呢個問題已令我對住佢都開心唔起嚟。大人勁眼瞓又瞓唔到係好難頂,時間非常難過。真係捱吓又一個月,捱吓又一歲⋯但果段日子真係有苦自己知。人哋明明話初生B最好湊食飽就瞓,我果個就唔知腸痛定腸胃問題定乜,飲完就爆喊又唔瞓,夜媽媽抱極都喊,令人好絕望,都唔知點捱過那段黑暗日子,真心諗起都驚。

首頁

尾頁

跳至