自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經唔再係以前聽教聽話、樣子可愛嘅小朋友。最近樣樣都 say no,樣樣都唔受教,好聲好氣嘅提點,總係換來佢煩厭嘅眼神、咀臉去回應我,樣樣都自以為是,聽你講多半句都唔願,我真係唔識得點做

大宅

pandc 發表於 22-3-30 23:15
已經唔再係以前聽教聽話、樣子可愛嘅小朋友。最近樣樣都 say no,樣樣都唔受教,好聲好氣嘅提點,總係換來 ...

等, 等, 等 希望過多幾年會好

水晶宮

已經唔再係以前聽教聽話、樣子可愛嘅小朋友。最近樣樣都 say no,樣樣都唔受教,好聲好氣嘅提點,總係換來 ...

我會好似朋友咁同佢相處

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

必要講的就講,例如,叫佢出嚟食飯
可以唔講的就唔講,例如,唔好玩咁多電話丶點解你d嘢咁亂

留意佢鍾意d乜,專登引佢打開話題,如果佢無反應丶唔耐煩,就stop

千祈唔好太多blame佢丶尤其其實明知佢改善唔到的責備說話。亦不可長氣。有嘢同佢講丶叫佢做,講一次就夠

慶幸我女青春期比較容易搞,佢都會主動聊我講嘢,唔算太反叛

伯爵府

這些是青少年必經階段,也是我哋做父母嘅「必受階段」一個字:忍!

忍下忍下就過㗎啦中五中六就會好

別墅

你青春期唔係咁㗎 ?

禁止訪問

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

clyl03 發表於 22-3-30 23:35
這些是青少年必經階段,也是我哋做父母嘅「必受階段」一個字:忍!
...

而家小六已經忍忍忍啦,
仲要忍到中五
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

收聲,閃
我仔女已經18,16
呢幾年我都係,閃
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個女14歲~~~暫時都仲好好~~~冇咩反叛咁~~~仲好似小朋友咁要痴住我訓覺(有時自己訓)~~~

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

暫時隻眼開隻眼閉,但太過份就一定要提點佢,好快會雨過天青
我大果個5/6年級開始,到中一開學之後兩三個月就回復正常
我細果個而6年級,暫時未發作

男爵府

zxyggp 發表於 22-3-30 23:48
而家小六已經忍忍忍啦,
仲要忍到中五

忍無可忍繼續忍! 信我地呢d過來人啦!

我一個忍到入大學,一個忍到升高中情況先稍有改善。

青春期就似新冠,你唔一定中,中左有人無乜唔舒服,有人要入ICU 或者不治身亡,看運氣。

男爵府

接受佢,18歲之後另一片天。

伯爵府

zxyggp 發表於 22-3-30 23:48
而家小六已經忍忍忍啦,
仲要忍到中五

我個仔,中一時仲係好幼嫩,乜都同我講,我真係日日都問佢,今日返學點呀?開唔開心?有咩趣事分享下?
中二就開始有「中二病」,就算唔係都扮係以為大個仔,開始黑面、寸咀但未算嚴重。
中三嘅時候就最衰,乜都唔啱聽、唔同你講!

中四就好啲
不過撞正黑暴當時嘅中學生係點,唔洗我形容啦
中五都好咗8成
而家中六,竟然乖乖溫書準備考試
我才可以暫時鬆一口氣咋!

伯爵府

我仔15,一直以嚟都以朋友方式相處,除非佢做咗過份嘅事我就會秒切阿媽上身教訓佢,其實由細到大都會留意佢鐘意啲咩我會陪佢去睇去玩,青春期脾氣大點都會有,盡量代入返自己細個時最怕阿爸阿媽嘅嘢就唔好做,少煩少哦佢俾多啲空間佢,所以暫時關係幾好,有咩都會同我有傾有講

大宅

502 發表於 22-3-30 23:59

忍無可忍繼續忍! 信我地呢d過來人啦!

我都忍得好辛苦,但老公成日忍唔住,同亞仔開火,倆父子似仇人多過似家人,成日搞住我做磨心,都唔知仲要忍幾耐。

翡翠宮

畀面勳章

我女仲係青春期時,我當佢係大人咁相處,有時會搵d雞毛蒜皮既事問佢意見,例如我著邊件衫出街,染髮咩顏色好。在可容許的範圍內會俾佢自己話事,盡量不干預,我女話要穿5個耳洞,我都只係叫佢搵間信得過既舖頭。

遇到「重要」事情,例如考試,我會事先講明我既期望,成績不達標我會做些什麼。平日會約佢去飲野食飯傾計,佢心情好時會告訴她一些重要的道理,例如人生價值觀、我的底線之類,然後便不會再絮絮不休,盡量管住我自己把口,相信佢會有分寸。

so far佢冇令我失望。
日日是好日

子爵府

回覆樓主:

我女快16, 人在外地, 常向我情緒勒索。我最初很不滿及不快, 之後非必要就少接觸,反正我的存在就是錯誤, 無謂再拉鋸, 放過自己。

珍珠宮

對屋企人冇禮貌、態度唔好我會秒爆;傷身行為(唔瞓捱通頂、垃圾食物當飯食..)我都會苦口婆心講幾句。其他行為已經隻眼開隻眼閉eg:聽住歌溫書做功課、機不離手、房亂、夜瞓…
不過我一直都唔會對佢無理取鬧、常娥嗰啲,所以關係都幾好。依家14歲唔覺好反叛,青春期由佢放縱下其實依家疫情都有樣好處,就係少咗街去,誤交損友、學壞既機會都少咗

首頁

尾頁

跳至