論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個新姐姐嚟咗就快一個月,最近發現佢原來偷偷攞咗我嘅嘢入房用,睇個樣係長用,完全無問過我。佢又偷偷食我個女嘅貴價果jam。生果又食得好無分寸,原本都諗住任佢攞,成家人share食,點知次次一買完生果當日或第二日已經無咗大半,食到我兩個細嘅無生果食。佢試過狼到一日攞我4隻蕉。又發現佢個人好污糟,攞啲橙呀蕉呀返房食,食完啲皮唔掉擺喺床就出街,講緊係星期日,要出街都唔攞埋啲皮出嚟掉,但佢一早出夜晚先返架喎,嚇鬼死我。仲有勁嘥電嘥嘢,日頭喺廚房做嘢,都要開燈,工作時間佢唔喺房,但佢間房嘅所有燈同抽氣都係長開,連拖個地都要開燈。沖完涼又唔關熱水爐。我哋話佢,佢乜都yes我,yes完我全部都唔做,有無人試過又係咁?我都唔知應該點應對佢好。

珍珠宮

minibmu 發表於 22-4-26 02:26
我個新姐姐嚟咗就快一個月,最近發現佢原來偷偷攞咗我嘅嘢入房用,睇個樣係長用,完全無問過我。佢又偷偷食 ...

又污糟,無手尾,無記性,唔識為人著想(我唔信佢係菲律賓唔識幫自己家庭慳錢)

子爵府

回覆樓主:

菲姐?海外工人or本地工人?

複式洋房

回覆 smallb2011 的帖子

菲,本地

複式洋房

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

咪係,我都唔信佢會咁樣嘥自己啲錢

珍珠宮

minibmu 發表於 22-4-26 22:13
回覆 smallb2011 的帖子

菲,本地

咁怪唔知得。係之前頭住家可能慣佐手勢

伯爵府

上手僱主應該"縱"壞咗佢

複式洋房

上手僱主係鬼佬,幫佢湊個歲半B, 應該係太free無橫管,唉

la_source    發表於 22-4-29 11:01

珍珠宮

minibmu 發表於 22-4-27 02:38
上手僱主係鬼佬,幫佢湊個歲半B, 應該係太free無橫管,唉

唔好理佢之前係點。去到唔同家庭,就要適應同遵守果個家庭既規矩㗎啦
佢咁唔環保,唔講節省了,至少要應用就用啦 你再坐低同佢嚴肅講下你既要求啦,
否則佢覺得你好林善,情況只會越來越差

複式洋房

因為好多嘢我都係偷入佢房先知,所以唔知點話佢好。如果我直講,佢就知我入過去,定係就算佢知都唔怕?本身諗住俾啲privacy 佢,但佢哋呢啲人真係好似唔可以對佢哋太好咁

大宅

minibmu 發表於 22-4-27 10:46
因為好多嘢我都係偷入佢房先知,所以唔知點話佢好。如果我直講,佢就知我入過去,定係就算佢知都唔怕?本身 ...

我從來都唔認為要permission要入姐姐房間,她入我個仔間房,都唔會問過我啦?!

我每晚都會入去她房,有時仲要坐上她張床,我話 我會感受下你在房間是否ok, 如有任何不足,我會幫她安排。例如:櫃空間空間是否合理,衣物掛鉤是否足夠,光線、冷氣溫度可否接受,叉電位是否充夠。

我係比較強勢,但物資充裕,我加多句,你不用用口講,你的需要我會見到,及感受到,我自會幫你安排。

Privacy是給她休息講電話。我姐姐喜歡收埋膠紙、毛巾、蚊怕水在自己房,我會自己攞返,並叫她放返原位。

男爵府

minibmu 發表於 22-4-27 02:38

難攪
我之前又係請個菲,佢上手又係外國家庭,佢哋由得d工人話曬事,攪到工人以為自己好叻,唔會聽你講,最後頂唔順炒咗佢

以後唔會請幫外國人打過工嘅工人

複式洋房

今日同佢講咗話無同佢講食得嘅嘢唔可以食,佢話yes manm,點知之後睇cam見到佢幫我哋切雞煲湯時切咗啲雞肉,搵雞皮遮住,收埋喺晾碗架底下俾自己,即場揭穿佢,佢仲好震定咁話只係啲雞皮,係我哋唔要嘅,但菲律賓人會食,再問佢啲雞肉,佢就唔出聲

伯爵府

minibmu 發表於 22-4-29 03:43
今日同佢講咗話無同佢講食得嘅嘢唔可以食,佢話yes manm,點知之後睇cam見到佢幫我哋切雞煲湯時切咗啲雞肉 ...

佢地講大話已經講到成精,真係超討厭

男爵府

我上個工人都係咁,食嘢好冇分寸,連我食淨包薯片,諗住留喺第日食,佢都可以冇問過我就食晒。講咗好多次都係咁。最後我寫低俾佢知道我會包佢啲乜嘢食物,乜嘢唔包。先小人後君子

至於開燈問題,我反而要求工人開燈做嘢,因為睇唔清楚啲窿窿罅罅,清潔都唔會清潔得乾淨

大宅

minibmu 發表於 22-4-26 02:26
我個新姐姐嚟咗就快一個月,最近發現佢原來偷偷攞咗我嘅嘢入房用,睇個樣係長用,完全無問過我。佢又偷偷食 ...

個個姐姐都唔會為僱主慳電慳水等,唔太過份就算。佢地仲要好大食,比幾多佢地食都唔會飽咁,又唔問就狂食雪櫃或放廚房任何食物

珍珠宮

minibmu 發表於 22-4-29 03:43
今日同佢講咗話無同佢講食得嘅嘢唔可以食,佢話yes manm,點知之後睇cam見到佢幫我哋切雞煲湯時切咗啲雞肉 ...

你地唔係share food? 點解要另外切開?

複式洋房

回覆 mnhk 的帖子

就係過份呀!瞓醒出嚟開工都尤得佢房啲燈開晒唔熄,連瞓覺都開住嚟瞓呀,即係24小時唔熄架

複式洋房

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

唔share, 本身想share,但佢太港女,呢樣唔食嗰樣又唔鐘意食,又話自己好細食同淨係食麵包。細食過鬼呀,不知幾大食!而且我係買organic food俾我兩個小朋友食嘅,所以最後佢嘅嘢食我另外買俾佢

複式洋房

回覆 mnhk 的帖子

係喎,我而家明點解個個菲傭見工時都話前僱主唔俾嘢佢哋食,原來根本就係佢哋太大食,食到好狼死。我經歷過最近呢兩個姐姐之後先真心發現原來係真係可以食窮我架

首頁

尾頁

跳至