自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%A5%B3%E5%8F%8B%E4%BE%86%E5%8F%B0-%E5%90%8C%E5%B1%85%E5%8D%8A%E5%B9%B4%E5%BE%8C%E8%AA%8D%E4%BA%86%E5%A4%B1%E6%9C%9B-060000227.html

男爵府

露比EE 發表於 22-5-1 22:38
https://hk.news.yahoo.com/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%A5%B3%E5%8F%8B%E4%BE%86%E5%8F%B0-%E5%90%8C%E5%B1%85% ...

2000年第一次去台灣,2020年再去台灣,整個城市完全冇變過,地鐵殘舊不堪,街道上啲車左穿右插,仲係好似30年前大陸一樣,一架電單車坐三至四個人

侯爵府

baby1628 發表於 22-5-5 16:45
2000年第一次去台灣,2020年再去台灣,整個城市完全冇變過,地鐵殘舊不堪,街道上啲車左穿右插,仲係好似30年前 ...

我2003年跟團去台灣,2013年再去,驚訝嘅係同你感覺一樣,台灣係10年都無乜改變!(emoji)

男爵府

露比EE 發表於 22-5-5 16:50
我2003年跟團去台灣,2013年再去,驚訝嘅係同你感覺一樣,台灣係10年都無乜改變!(emoji)
...

我家姐去台灣,我完全好難理解,點解佢要移民過佢,台灣乜嘢都落後個人,深圳已經大幅拋離台北,如果畀我揀,我寧願移民深圳都唔會過台灣

琥珀宮

回覆樓主:

完全冇誇張吖,台灣市容等如係廿幾30年前嘅大陸,地面就如越南,又高又低,磚又裂。大陸城市市容近年靚過台灣好多添。曼谷交通都好繁忙,但都好過台北。

台灣可以自由改三次名都奇怪啦!

侯爵府

懷舊係賣點

琥珀宮

baby1628 發表於 22-5-5 16:57
我家姐去台灣,我完全好難理解,點解佢要移民過佢,台灣乜嘢都落後個人,深圳已經大幅拋離台北,如果畀我揀,我 ...

最近係FB睇有個港人2018年移居去珠海,佢貼相出嚟,話珠海約2百幾萬人口,大把空間,非常之舒服,睇相好正,見到都想去住

水晶宮

回覆樓主:

我都唔明d人咁中意去台灣
落後過深圳
食又唔好食,個夜市無野岩食

男爵府

baby1628 發表於 22-5-5 16:57
我家姐去台灣,我完全好難理解,點解佢要移民過佢,台灣乜嘢都落後個人,深圳已經大幅拋離台北,如果畀我揀,我 ...

x 2

好難理解點解要移民去台灣

侯爵府

SandyKL 發表於 22-5-5 17:13
完全冇誇張吖,台灣市容等如係廿幾30年前嘅大陸,地面就如越南,又高又低,磚又裂。大陸城市市容近年靚過台 ...

2020年12月昔日東方

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201223/mobile/odn-20201223-1223_00184_005.html

2021年3月香港01
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/600910/%E9%AE%AD%E9%AD%9A%E4%B9%8B%E4%BA%82-%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%B0%91%E7%9C%BE%E7%82%BA%E5%85%8D%E8%B2%BB%E5%90%83%E5%A3%BD%E5%8F%B8%E9%83%8E%E7%98%8B%E7%8B%82%E6%94%B9%E5%90%8D%E5%8F%AB%E9%AE%AD%E9%AD%9A-%E6%9C%80%E9%95%B740%E5%AD%97%E8%B6%85%E7%99%B2

我相信香港人,特别係年輕人應該唔會為左食三文魚去改名,有d仲要一世個名叫鮭魚,台灣年輕人嘅行為令人好難明!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

台湾系20年如一日,完全没有进步过。

珍珠宮

回覆樓主:

的確,之前我在其中一個post都說過,早3、4年前,人生第一次台北,一樣好失望,映入眼簾的全是一遍灰色殘舊的幾層高,像廿、三十年前的大陸,如果你話佢啲建築物係中國烏鎮、麗江古鎮果種古色古香又或歐洲式建築物就好大分別,問題係又舊又殘的幾十年無特式的平房

珍珠宮

李露眉 發表於 22-5-5 17:19
我都唔明d人咁中意去台灣
落後過深圳
食又唔好食,個夜市無野岩食

我發現中意台灣嘅人大多未北上過又或超過十年無去過大陸

水晶宮

老翻太太 發表於 22-5-5 17:25

井底之娃就真

趙元嵩    發表於 22-5-9 18:14

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 22-5-5 17:16
懷舊係賣點

但又不是有像古鎮或歐陸式的懷舊,係殘的懷舊

公爵府

露比EE 發表於 22-5-1 22:38
https://hk.news.yahoo.com/%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%A5%B3%E5%8F%8B%E4%BE%86%E5%8F%B0-%E5%90%8C%E5%B1%85% ...

証明一樣,只要吹得大。總會有人信。。台灣既明星,就係台彎寫照。其實都好鄉土氣。係得林志玲正。男就真係小黑咁既氣質多

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

自從民進黨上台,不搞民生經濟只搞政治後便如此。

大宅

反而中意去台北, 正正因為佢冇乜變, 唔怕唔識路, 3日小假可以去, 飛行時間短

個人喜歡鹽酥雞, "老"水鴨舌, 白玉苦瓜汁

珍珠宮

fishkpc623 發表於 22-5-5 17:37
反而中意去台北, 正正因為佢冇乜變, 唔怕唔識路, 3日小假可以去, 飛行時間短

個人喜歡鹽酥雞, "老"水鴨舌 ...

食嘢又平又好食就真嘅

男爵府

老翻太太 發表於 22-5-5 17:25

又好似係喎。
我自己成日去深圳珠海玩,同台灣真係冇得比,人地每年都會有新商場落成,地鐵站又大又乾淨,過馬路都冇咁緊張,喺台灣好難過馬路。
近5年去過2 次台灣,應該唔會再去。
越南泰國呢啲國家就可以去多幾次。

首頁
12345...8

尾頁

跳至