夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

結婚9年,有3個小朋友,呢幾年成日為教小朋友鬧交,關係唔係太好,早排打開心窗講清楚,話好多野日積月累,如果唔係因為有3個小朋友,會選擇同我離婚,但係屋企好似同屋主關係咁,只談家庭事,每當佢同我講多啲野,我就越來越希望得到更多親密關係,但就被佢拒絕仲要鬧我,越迫越走,連想出街拍下拖,食下飯都唔可以,我話想挽救,佢就會答我,如果可以就唔會有人離婚,我可以點做好,係咪應該要放手?

男爵府

陪月勳章

ShanusCheung18 發表於 22-5-9 13:15
結婚9年,呢幾年成日鬧交,關係唔係太好,早排打開心窗講清楚,話好多野日積月累,如果唔係因為有3個小朋友 ...

佢唔愛你
你咪好好愛自己
好好將重心放喺小朋友身上
佢哋需要你

洋房

aryemyem 發表於 22-5-9 13:19
佢唔愛你
你咪好好愛自己
好好將重心放喺小朋友身上

我都啱啱睇咗你啲post.. 關係都好似,而家點挽救都無用

男爵府

陪月勳章

ShanusCheung18 發表於 22-5-9 13:23
我都啱啱睇咗你啲post.. 關係都好似,而家點挽救都無用

我同你唔同
我只有一個小朋友
而且無經濟困難

離婚至知道單身自由是多麼美好

大宅

不好意思直接問,佢出面有冇女人? 另外如果真係離婚你自己可唔可以帶大第三個小朋友?

洋房

jojocatjojo 發表於 22-5-9 13:32
不好意思直接問,佢出面有冇女人? 另外如果真係離婚你自己可唔可以帶大第三個小朋友?
...

暫時知道沒有,離婚我可以帶大三個小朋友的,只是不捨,希望可以作最後挽救,自己去見咗一次婚姻輔導,想佢都可以一齊面對,睇下可唔可以解決到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

「話好多野日積月累,如果唔係因為有3個小朋友,會選擇同我離婚」-->個男既都講得好清楚。
關係要好好keep住, 將來傾數分家方便點。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

ShanusCheung18 發表於 22-5-9 14:10
暫時知道沒有,離婚我可以帶大三個小朋友的,只是不捨,希望可以作最後挽救,自己去見咗一次婚姻輔導,想 ...

九年先傾可能真係遲咗啲,我小朋友3歲,關係都係每況越下,最近坐低平心靜氣傾,幸好大家都仲有心改善努力,最後會點我都唔知,但拖足九年都唔面對,真係要大家都好大決心改變先得

而家仲要得你一個努力,佢愛唔愛小朋友,小朋友鐘唔鐘意佢,可唔可以用小朋友嚟挽救大家?

洋房

HongV 發表於 22-5-9 14:37
九年先傾可能真係遲咗啲,我小朋友3歲,關係都係每況越下,最近坐低平心靜氣傾,幸好大家都仲有心改善努力 ...

佢其實都唔陪小朋友玩,如果我係度小朋友唔鐘意跟爸爸,

洋房

HongV 發表於 22-5-9 14:37
九年先傾可能真係遲咗啲,我小朋友3歲,關係都係每況越下,最近坐低平心靜氣傾,幸好大家都仲有心改善努力 ...

同埋每次我話想傾,佢就好抗拒,話再講一句就走,根本講唔到,成日話係我一手造成個關係咁

珍珠宮

ShanusCheung18 發表於 22-5-9 13:15
結婚9年,有3個小朋友,呢幾年成日為教小朋友鬧交,關係唔係太好,早排打開心窗講清楚,話好多野日積月累, ...

我會這樣看,因小朋友而吵,說明也只是你們大家都太重視小朋友的成長,都想給小朋友最好的東西。

只是你覺得好,他覺得不好,最後就吵架。不如你放手,一切由他安排,少了一份爭吵。而且當小朋友長大了,你們就是想吵時也沒得吵了,因為小朋友的人生小朋友自己說了算,到時是小朋友不再聽你們的那套了,你們到時只是路過人了。

所以我的看法是,如果大家都有愛,又沒有第三者介入的話不需要離婚。

有些人結婚後,特別是日子過得久了,慢慢地變得老夫老妻了,少了大家年少時戀愛的感覺。其實他心裡有你在已知足,當然你可以做小女人,小鳥依人,想抱就抱,不一定由對方做的

洋房

mln 發表於 22-5-9 15:12
我會這樣看,因小朋友而吵,說明也只是你們大家都太重視小朋友的成長,都想給小朋友最好的東西。

只是你 ...

但如果當你不斷希望可以和好如初,但對方不接受且不斷講傷害對方嘅說話,你去問他是否唔再愛你,佢就答你係,咁其實係咪真係唔好再堅持佢會回心轉意?

男爵府

陪月勳章

以你所講
佢唔係唔捨得小朋友
而係唔想分身家

你自己小心佢按左層樓或拎去賣
你要從法律途徑追都幾年時間
亦未必成功
期間你仲要照顧三個小朋友生活

珍珠宮

ShanusCheung18 發表於 22-5-9 15:24
但如果當你不斷希望可以和好如初,但對方不接受且不斷講傷害對方嘅說話,你去問他是否唔再愛你,佢就答你 ...

你試下用文字代替,把自己想說的,想問的,統統都說出來。

當然一定要問他是否已有另外一個,若真的有另一個,而且他之前又向你說不再愛你了,那你就得好好計劃了。因為答案很清楚。

但是沒有的話,你試着說說以前你們拍拖時的開心事,如果他依然對你有愛的話,大膽向他說,不如我們從新開始,好好經營這個家。

文筆一定要和諧,暖和的,不要有任何的責怪之意,出發點是求變,把關係變好。

若是他肯變,你要切記關於小朋友的事要學會放手,他說了算。除非是對小朋友有害就無得講啦!

洋房

mln 發表於 22-5-9 15:38
你試下用文字代替,把自己想說的,想問的,統統都說出來。

當然一定要問他是否已有另外一個,若真的有另 ...

佢話你咪做返你自己囉,無野咪無野囉,但好可笑是當你問多兩句,佢就會話:係咪你覺得講多兩句野就代表無野

珍珠宮

ShanusCheung18 發表於 22-5-9 16:18
佢話你咪做返你自己囉,無野咪無野囉,但好可笑是當你問多兩句,佢就會話:係咪你覺得講多兩句野就代表無 ...

所以你用文字來代替問,不要面對面問。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你C6講明唔愛你,冇意思修補夫妻關係,仲要罵你⋯⋯ 不如你講下呢個人在個家有乜貢獻。
如果係垃圾,或者清走佢會好D

洋房

soso1227 發表於 22-5-9 16:33
你C6講明唔愛你,冇意思修補夫妻關係,仲要罵你⋯⋯ 不如你講下呢個人在個家有乜貢獻。
如果係垃圾,或者清 ...

其實係屋企爸爸嘅責任真係唔多,好多野我已經安排好,但當小朋友唔聽話,唔合爸爸嘅心情,佢就會無耐性,從而我就會插手幫小朋友,日久了,就成日經常嘈嘅原因,加上大家有時意見不一,又會唔睬大家,貢獻可能係比錢返屋企,我真係諗唔到可以點去用文字同佢表達(emoji)

大宅

結婚9年,有3個小朋友,呢幾年成日為教小朋友鬧交,關係唔係太好,早排打開心窗講清楚,話好多野日積月累, ...

咁其實除了因小朋友事而引致大家關係差,還有冇其他問題?照字面上,佢好似有好多不滿!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我單睇你嘅文字,主因並非係小朋友。

佢講出口係日積月累,可能係你們兩個之間嘅相處同溝通一直都有問題,你同佢兩個自己本身的性格脾氣如何?佢似乎對你都有好多不滿...

首頁

尾頁

跳至