自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

7月20先放榜,仲有差唔多2個月,有咩搞作好呢?有咩暑期工可以做?或者搵野學?

琥珀宮

JC蚊 發表於 22-5-21 18:32
7月20先放榜,仲有差唔多2個月,有咩搞作好呢?有咩暑期工可以做?或者搵野學?
...

打機

男爵府

執房執書。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

JC蚊 發表於 22-5-21 18:32
...

仔追星(emoji)
少咗打機

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔返緊工喇,會報part time課程

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

搵兼職,我多數parttime.hk 或moovup。我仔搵到呢份之後,都有其他工叫佢見
如零工作經驗可先搵炒散(幾日短期工),好多時WhatsApp申請啱就請,最近多書展搵人(約$50-55/鐘左右),唔算荀但要求較低
否則落街兜個圈睇吓附近零售店請唔請人
我知今屇dse生有人見得成屈臣x,我仔收過瑪x 食品部call見工。起碼係識嘅公司唔怕俾人呃

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-21 19:04
搵兼職,我多數parttime.hk 或moovup。我仔搵到呢份之後,都有其他工叫佢見
如零工作經驗可先搵炒散(幾日 ...

乖仔
放下自在

王國長老

cattz288 發表於 22-5-21 19:06
乖仔

乖咩鬼,佢自己都想賺外快,已經有濕平目標,佢自己返工賺嘅我由得佢,俾佢體驗吓

子爵府

我女番緊CPA firm做Summer Intern

珍珠宮

BK Milk勳章

日日掛住出街

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女佢補習阿sir 請佢返去幫手做助理,一個星期返四日每次幾個鐘人工唔多,但好過佢係屋企打機度日
     [em:14: ]

子爵府

虎到金來勳章

麥記,撒莉亜,uniqlx, 無印。

當年亜仔因为無印無消息,好失落。后来撒莉亜請咗佢,佢日日番足一个月,賺咗幾千蚊,于是知道呢d 工辛苦,話唔会再做喎,而家話同人補習好d, 無咁辛苦喎。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-21 19:08
乖咩鬼,佢自己都想賺外快,已經有濕平目標,佢自己返工賺嘅我由得佢,俾佢體驗吓
...

好過hea喺家打機
放下自在

王國長老

jamesbond007 發表於 22-5-21 19:28
麥記,撒莉亜,uniqlx, 無印。

當年亜仔因为無印無消息,好失落。后来撒莉亜請咗佢,佢日日番足一个月,賺 ...

辛苦都肯做,呢d就真係乖仔
我仔十指不沾陽春水,餐飲唔做,sales怕客煩(都會做但唔係想揀),反狗城唔想湊細路,嫌三嫌四,煩呀!

jamesbond007    發表於 22-5-21 21:59

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

返part time, 打機,hea, 休息。有幾日要返學校,仲有個比賽要埋尾…..

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-5-21 19:47
辛苦都肯做,呢d就真係乖仔
我仔十指不沾陽春水,餐飲唔做,sales怕客煩(都會做但唔係想揀), ...

我仔都一樣,話想搵d唔使對人對客既工

返左兩日話企到好攰,做下part time 都好,等佢地知道搵錢艱難

王國長老

YuYuMother 發表於 22-5-21 19:50
我仔都一樣,話想搵d唔使對人對客既工

返左兩日話企到好攰,做下part time 都好,等佢地知道搵 ...

我仔企ok,搬擡ok,做office ok
但唔想對客,話d客麻煩
叫佢去屋企附近搵零售又怕「拋頭露面」,頂!又唔係叫佢賣bra,唔知有咩唔好意思

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 22-5-21 19:53
我仔企ok,搬擡ok,做office ok
但唔想對客,話d客麻煩
叫佢去屋企附近搵零售又怕「拋頭露 ...

笑左….

我仔話寧願做貨倉搬貨,唔明佢諗咩?但我又唔放心,佢又唔係大隻,點搬? 最驚一陣整親工傷

侯爵府

回覆樓主:

如果可以就比佢地做吓野,我記得當日做過賣餅又做過侍應,我返屋企同我媽講,原來搵錢好辛苦。讀完大學就做文職,但呢啲經驗好值得。

水晶宮

一人之下 發表於 22-5-21 20:03
如果可以就比佢地做吓野,我記得當日做過賣餅又做過侍應,我返屋企同我媽講,原來搵錢好辛苦。讀完大學就做 ...

岩呀!等佢地珍惜讀書嘅時間,讀完書有學歷就有選擇。。

首頁

尾頁

跳至