自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

歡迎大家發問,答到一定答,
希望可以同大家分享/討論到學童護眼/近視嘅知識

例如,
小朋友近視配足定配淺?
研究指出配如果淺近視75度會令近視加深速度都快3成,所以小朋友近視係要配足的。
唔好有錯覺話配淺d 加深得冇咁快啦!

珍珠宮

optometrist 發表於 22-5-28 00:19
...

想問關於眼軸,係咪增長少少數值,其實也代表近視已加深左?

複式洋房

回覆 cara.mak 的帖子

理論上都係,大概有個參考,眼軸每長1MM, 近視大概會深250度

子爵府

長期戴眼鏡是否會眼突?我c6由細到大有近視,但佢好少戴眼鏡,只有細個上堂睇唔到黑板才帶,平時唔會帶。佢3百幾度近視,真係無眼突,唔似近視眼睛。
朋友個女有近視,未配眼鏡無乜野,一配咗眼鏡,帶咗半年左右,見佢除眼鏡時,個樣唔同咗,眼睛突咗。

複式洋房

回覆 bbq. 的帖子

近視主要個因為眼軸過長,眼球拉長左,特別係深近視眼球愈長,人地睇落感覺就會眼突。而戴眼鏡只係會令事物個焦點落番係視網膜上面,從而睇野清番,並唔會造成/加劇眼突既情況(長期/短期都係)
而有時戴左近視鏡片,因為近視鏡片會令事物縮細左(所以隻眼會細左),睇慣左縮細左,突然除眼鏡,感覺有機會覺得眼突比較明顯。

子爵府

optometrist 發表於 22-5-28 00:52
回覆 bbq. 的帖子

近視主要個因為眼軸過長,眼球拉長左,特別係深近視眼球愈長,人地睇落感覺就會眼突。而 ...

thx

珍珠宮

optometrist 發表於 22-5-28 00:29

理論上都係,大概有個參考,眼軸每長1MM, 近視大概會深250度 ...

我女之前眼軸係咁

2/2022
2365左
2343右

5/2022
2375左
2352右

上面數值係2月&5月對比,你覺得對近視加深左多少?

因為帶ok鏡
謝謝

珍珠宮

回覆樓主:

一到星期六,日,個post好易沉底

男爵府

請教下有辦法可以控制散光嗎?我小朋友4個月散光加深左200度,近視加深左100度。已經每日2個鐘戶外,No screen time+阿托品0.05*2全部做曬都控制唔到

伯爵府

每天也滴阿托品真的沒問題?要滴一世?謝謝你

複式洋房

我諗睇長多少少時間好D,因為數字上長左0.1MM到,好似我上面個換算到25度,但因為量度都會有浮動(好似血壓咁,有時11X,有12X),所以咁少增長,可能有時只係浮動,去量度近視度數都未必可以反映到出黎。所以不用太擔心,建議3個月至半年再去檢查一下,你嘅視光師都會幫仔仔/女女睇埋個視力,如果真係變差左,需要更高近視先清番,再加上眼軸真係度完都係長左,先去話近視都真係深左。

男爵府

好媽媽勳章

想問下 ,小朋友6歲 ,散光250 ,近視50 ,已帶緊眼鏡 ,但佢視力唔合格 ,只睇到6成野 ,咁請問可以點做?要找眼科醫生睇下嗎?還是要食d咩護眼?還是慢慢等佢視力加番就得(emoji)

伯爵府

optometrist 發表於 22-5-28 10:32

我諗睇長多少少時間好D,因為數字上長左0.1MM到,好似我上面個換算到25度,但因為量 ...

小朋友14歲近視150度。佢唔钟意帶眼鏡。喜歡上堂睇黑板時才帶,返學返家就唔帶。咁樣又帶又唔帶會否加速近視加深?

又說14歲已經過咗近視猛長期,呢個年紀度數已經漸穩定,帶ok鏡作用不大,是嗎?仍建議帶ok鏡嗎?

公爵府

親子王國15週年勳章

你好,女兒戴OK鏡,明年16歳自己出國升學,想問繼續戴ok鏡,是轉one day con 好。(繼續ok 鏡怕壞鏡,唔見鏡,又要帶約水; 轉con 又怕加深。)Thanks

大宅

回覆樓主:

請問想知道用邊種方法會有效預防加深近視(用鏡片/藥水/隱形眼鏡)?
thx

複式洋房

回覆 wanglizzy 的帖子

散光通常對比近視,好少話變化會咁大。因為散光大部分都係天生角膜個弧度,當然近視眼球拉長都伴隨住眼睛組織被拉長,散光都有機會改變。
但咁短時期深左咁多散光,我地會檢查多少少會唔會係其他原因,令到角膜個弧度咁急劇咁改變,例如可以係簡單至小朋友會唔會經常大力捽眼,角膜會唔會有1d病變 e.g 錐形角膜(Touch wood) 等等。

但我覺得如果係學童,咁如果真係多左1百度近視同2百度散光,都先要戴番岩度數,令視力水平去番正常先。之後再去觀察複檢。如果經檢查後,都冇捽眼壞習慣,又冇任何角膜病變,散光都繼續增加,咁呢個真係暫時無奈可能真係基因嘅問題。但唔洗太過於擔心,例子真係為數唔多的。我都祝願仔仔/女女度數盡快穩定🙏。

而戶下活動同藥水都係針對近視去做研究,對散光暫時未有太大結論。

侯爵府

y_y 發表於 22-5-28 11:02
想問下 ,小朋友6歲 ,散光250 ,近視50 ,已帶緊眼鏡 ,但佢視力唔合格 ,只睇到6成野 ,咁請問可以點做 ...

咁深散光,政府冇跟開?
你係雙眼同樣深定係單側?

男爵府

好媽媽勳章

ohmygosh 發表於 22-5-28 12:44
咁深散光,政府冇跟開?
你係雙眼同樣深定係單側?

雙眼 無跟政府呀 我無系健康院check

侯爵府

y_y 發表於 22-5-28 12:45
雙眼 無跟政府呀 我無系健康院check

六成意思係戴足度數也睇唔清?