自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上回講到,姐因買樓之事搞到兩弟雞毛鴨血。依家又有另一件事,令人氣憤難平。

話說姐已失業兩年,所以2021-22年度應該不用報稅。然後三弟就問她,你父母免稅額用不著,不如今年就給我用。三弟是一直有給家用,因姐是跟父母住,而二弟收入不高不用交稅,所以一直是姐用父母免稅額。

然後姐反應甚大,說我在找工作了,會用到免稅額。試問2021-22課稅年度已經過去了,跟她將來有沒有收入有什麼關係? 跟住弟再說,如果你是用得著,我絕對不會爭。但如果你用唔到,白白浪費左好多錢比政府。跟住姐又改口話返左幾個月散工Freelance之類,有收入要交稅。但三弟再問同姐住的二弟,他說姐應該只有返兩三個月,因自尊問題,堅稱自己有返工。

弟的想法是,他不是要爭,姐要用一定給她先用,只係唔想浪費一d本來係唔洗俾既錢。

依家問題係,如果年收入不超過個人入息免稅額$132000,係咪唔會收到稅單? 如果姐收唔到,她跟本不用報稅,就不會知道弟有冇用到個父母免稅額。但如果她收到,雖然入息不過個人免稅額但照填父母免稅額,咁弟又填,稅局會出信通知二人,佢話姐會唱同罵他一世,所以他不敢填。

請問有人知道嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

c27cheun 發表於 22-6-9 16:23
上回講到,姐因買樓之事搞到兩弟雞毛鴨血。依家又有另一件事,令人氣憤難平。
話說姐已失業兩年,所以2021- ...

返得幾個月一定未夠免稅額喇,分分鐘報稅表都無得填
叫細佬照填喇

SiuBBee    發表於 22-6-9 16:55

大宅

如果佢根本失業就照填父母免稅額啦, 佢用唔著無理由唔比人用

la_source    發表於 22-6-9 16:47

公爵府

真心覺得多兄弟姊妹好煩,
仲要係淨識用血緣關係搵自己笨既兄弟姊妹。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

人哋話就唔夠膽填,咁肯定一世畀人踩住
總有離別的時候

珍珠宮

跌出税網應該係收唔到報税表
但唔排除件事而家通天
家姐拎來嘈
所以用唔用,家姐都嘈
咁不如用咗免税額,費事白被人嘈

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

電子報稅,唔會有綠信封

別墅

cattz288 發表於 22-6-9 16:30

返得幾個月一定未夠免稅額喇,分分鐘報稅表都無得填 :laugh ...

X2

珍珠宮

回覆樓主:

稅局網頁有formula 計,如果返幾個月應不用交稅,俾我會照填

聽過有啲兄弟姊妹咁做:高薪嗰個用免稅額,再津貼低薪嗰個交稅(感情唔好另計)

已經俾佢攪到雞毛鴨血,唔會再care佢感受

公爵府

真心覺得樓主個姐係啲麻煩友,
睇佢都唔係出十萬九千七養父母嗰啲人啦,
有咩咁巴閉,
要生人霸死地霸住個免稅額。

大宅

虎到金來勳章

如果只係要交多一萬幾千稅,由佢啦,慳返啖氣

大宅

返咁短時間都唔會過$132000,叫三弟照報

男爵府

yurijm 發表於 22-6-9 16:34
跌出税網應該係收唔到報税表
但唔排除件事而家通天
家姐拎來嘈

姐是古代人,連提款卡,信用卡,網上理財戶口也沒有,提款及買賣股票係親身去銀行排隊的,所以佢係唔會上網及bk睇野,哈!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

如果幾個月freelance 入息少過個人免稅額, 根本不應浪費父母免稅額

男爵府

cheung2000 發表於 22-6-9 16:35
稅局網頁有formula 計,如果返幾個月應不用交稅,俾我會照填

聽過有啲兄弟姊妹咁做:高薪嗰個用免稅額,再 ...

因為我上網又見到有講過曾經有收入要報稅的,就算之後失業無收入,都會照收到報稅表,所以有d疑惑。

男爵府

Chowying 發表於 22-6-9 16:34
人哋話就唔夠膽填,咁肯定一世畀人踩住

兩個細佬太淋善,個家姐成日發脾氣,佢地唔會反擊。

水晶宮

姐剛剛失業,多數仍收到報稅表,至於父母免稅額,好難用理性分析……

男爵府

howmuch 發表於 22-6-9 16:51
姐剛剛失業,多數仍收到報稅表,至於父母免稅額,好難用理性分析……

佢2020-21年度已經開始失業....所以想知佢會唔會收到2021-22年度報稅表。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

今年報稅已經系過去式,揾唔揾到要交稅已經知道,個家姐真系不知所謂,以己度人(可能怕今年報左出年照比細佬用左),節省細佬既錢同佢無關,所以益政府都唔比細佬。

侯爵府

c27cheun 發表於 22-6-9 16:43
因為我上網又見到有講過曾經有收入要報稅的,就算之後失業無收入,都會照收到報稅表,所以有d疑惑。

都會嫁,所以如果收唔到叫姐打上去問就最好

首頁

尾頁

跳至