懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

未計劃懷孕之前,個個已生既朋友都話好容易中/唔知點解咁都中,一直以為好容易,但到而家想生,發覺真係好難,又用排卵試紙又睇中醫調理又勤力做功課,都仲未有,身邊個個人,包括醫生都叫我唔好咁心急,唔好咁緊張,越想有就越難有,我奶奶就仲勁,一邊叫我放鬆但一邊又狂催又比說話我聽,我已經怕左見佢

民房

chichi_yip 發表於 22-6-15 10:52
未計劃懷孕之前,個個已生既朋友都話好容易中/唔知點解咁都中,一直以為好容易,但到而家想生,發覺真係好 ...

今日已經dd-5,本身都已經無期望,一直都諗住遲d先驗,或者係心底裡面覺得唔驗就仲有希望,但老公今朝叫我不如試下驗,結果又係白到反光,心底裡面開始嬲嬲地,係黎就快d黎啦唔好比假希望我,驗完更加唔開心,但又唔敢同人講,因為同每個人講都係講同一番說話,就係平常心唔好咁緊張,我夠知啦,但點先可以做到

la_source    發表於 22-6-15 15:35

複式洋房

你而家幾多歲呀? 試咗幾耐呀? 有冇做過啲咩檢查呀?

民房

forzaazzurri 發表於 22-6-15 11:01
你而家幾多歲呀? 試咗幾耐呀? 有冇做過啲咩檢查呀?

35歲,試左8個月左右,無做檢查亦都考慮黎緊做

複式洋房

chichi_yip 發表於 22-6-15 11:05
35歲,試左8個月左右,無做檢查亦都考慮黎緊做

35歲試咗半年未得
就要快啲去做檢查啦

複式洋房

chichi_yip 發表於 22-6-15 10:53
今日已經dd-5,本身都已經無期望,一直都諗住遲d先驗,或者係心底裡面覺得唔驗就仲有希望,但老公今朝叫我 ...

呢啲真係有苦自己知
我同我老公由最初 hea 下 hea 下
到後期真係又買排卵試紙驗
又睇生育科做檢查
又睇埋中醫
前前後後搞咗年半先有

我最驚過時過節見啲親戚
仲要唔係問你幾時生仔, 而係覺得點解你咁都唔生, 仲話 "我係你哋就晨早生咗幾件"
同埋好驚見啲遲過我哋結婚但又已經有咗

其實點可能冇壓力
只能夠做足自己可以做的野
希望BB自己黎報到
你都加油呀!

民房

forzaazzurri 發表於 22-6-15 11:18
呢啲真係有苦自己知

多謝你既鼓勵,我而家已經有好多朋友遲過我結婚已經有左,我已經嚴重到唔係幾想睇到佢po既相,覺得自己點解會咁 但你講得好岩,做足自己要做既野,反正我都控制唔到...
多謝你呀

大宅

未計劃懷孕之前,個個已生既朋友都話好容易中/唔知點解咁都中,一直以為好容易,但到而家想生,發覺真係好 ...

我同你差唔多年紀,我自己都無諗過生個小朋友係咁難,眼見身邊d 人好順利(不過其實好多人有問題可能只係收埋唔講)我中左兩次但兩次都係留唔住,前排我都有小小鑽左d 牛角尖,諗點解個天要比咁多苦難我。諗番呢d 日子真係唔容易過,大半年以上都無出過去,經常都處於不安嘅狀態,擔心緊張既野真係有好多。無論金錢身心,要再儲番個能量再起步又係要一段長時間,呢份勇氣唔知幾時會再出現。我突然覺得,再咁追逐落去個人生真係好攰,突然覺醒真係要活在當下,之後要好好放鬆下享受番生活。

大宅

Yin807 發表於 22-6-15 11:32

我同你差唔多年紀,我自己都無諗過生個小朋友係咁難,眼見身 ...

有既話當然開心,但無既時候唔應該唔開心,生命唔應該只係建基於一個小朋友。我之前多時會諗人地有小朋友好幸福,但其實佢地湊仔都好辛苦,反之我而家活得輕鬆自在,咁諗個心會無咁難過,心態好重要。

我想帶出既係,好多野睇得愈重想抓得愈緊你會好辛苦,緣份黎既時候檔都檔唔住,太緊張擔心既話都唔會改變到個結果。襯2人世界好好enjoy 番自己既生活,可能好快就bingo 嫁喇,要有正能量,加油。

Btw, 你老公有無檢查過check 過d 精o 唔ok? And 食d 男士Supplement

民房

Yin807 發表於 22-6-15 11:33

有既話當然開心,但無既時候唔應該唔開心,生命唔應該只係建 ...

其實睇到你呢個例子,即刻覺得自己真係無資格怨天尤命,我無辦法想像你經歷既野
其實有小朋友真係好睇緣份,我講左出黎已經紓發左好多,因為平時都唔敢同老公講,驚佢覺得我好大壓力,但無諗過你地真係inspired到我,你講得好岩,與其諗咁多,不如而家好好享受下二人世界先,生命唔應該只係建基於一個小朋友,希望你既bb都快啲黎搵你
我老公無check過啲精o唔ok, 其實我都想佢check下, 可能試多一兩個cycle唔得我地就check

大宅

chichi_yip 發表於 22-6-15 11:52
其實睇到你呢個例子,即刻覺得自己真係無資格怨天尤命,我無辦法想像你經歷既野
其實有小朋友 ...

因為我朋友都係高齡,佢仲要係褔建99, 我自己諗點解生小朋友壓力永遠係女果方面,唔係男方,結果係男既精子質素差,如果係我真係會同番佢99 講 叫佢收線。

在我自己其實我都知係染色體問題,而家我就等緊阿b個化驗報告。我諗我都要睇下個報告先知有無勇氣,如果同遺傳有關我都未必敢駁,一切真係睇個天意,人好渺小,好多嘢都控制唔到。

我曾經都係玩紅d 綠d 玩到走火入魔既人, 信我真係唔好諗咁多擔心咁多,好多野上天有安排。

無論如何,內心都要強大,提自己要有多d 正念,難關難過關關過。

民房

Yin807 發表於 22-6-15 12:03
因為我朋友都係高齡,佢仲要係褔建99, 我自己諗點解生小朋友壓力永遠係女果方面,唔係男方,結果係男既精 ...

岩呀,我曾經都係咁諗,生仔既壓力永遠都係喺女方身上,做女人好辛苦,我計劃生仔,仲要諗埋岩岩轉工又要計下做夠幾耐先有產假,好喇到做夠真係想做人喇,而家又準備升職,驚人地唔知點諗,永遠都好想喺最準確既時間bb就黎,但現實跟本控制唔到...
所以我唔諗咁多喇,要黎就黎啦睇個天安排,紅d綠d都唔想玩添喇而家,越玩個人越緊張。
一齊努力好好生活啦,做啲自己控制到既野,就係好好珍惜身邊既人 ❤

大宅

我果陣31歲,試左半年唔得,已經扭老公要去做IVF, 心入面好想有BB,好急,又驗排卵,咩都做齊,老公話點都要試一年先~

好啦,終於俾我哋試足一年,可以去睇醫生,發現老公有基因問題一定要IVF, 心入面覺得浪費了一年時間,之後用左一年時間,做左四次IVF先成功懷孕~

這兩年真係有苦自己知,加油呀!驗身先點都無錯,如果一早驗左就可以慳返啲時間

我自己覺得不孕總有原因,如果可以早啲知/搵到原因已經係好事,起碼會有方向~

男爵府

forzaazzurri 發表於 22-6-15 11:18
呢啲真係有苦自己知
我俾人問左六年

複式洋房

crazycrazy 發表於 22-6-15 12:29
我俾人問左六年

我覺得呢班親戚真係好多餘
去到一個位係大時大節我會扮病唔想見佢地
反正都係我老公啲親戚咋嘛
但都因為咁同我老公鬧過交

大宅

crazycrazy 發表於 22-6-15 12:29
我俾人問左六年

其實最唔通氣係問人有拖拍未,生仔未果d 說話。不過其實可以大方答佢地未有呢個打算,就等佢唔好再問落去

男爵府

forzaazzurri 發表於 22-6-15 12:31
我覺得呢班親戚真係好多餘
去到一個位係大時大節我會扮病唔想見佢地
反正都係我老公啲親戚咋嘛
其實有時自己d 同學,佢地見我兩公婆都鍾意同小朋友玩就問
寶寶心裡苦,寶寶不說

複式洋房

chichi_yip 發表於 22-6-15 12:18
岩呀,我曾經都係咁諗,生仔既壓力永遠都係喺女方身上,做女人好辛苦,我計劃生仔,仲要諗埋岩岩轉工又要 ...

我覺得最慘係個個月開估
自己係第一身知道嘛, 冇得避
男人可能隔咗一重
同埋永遠啲親戚講咩說話, 佢哋會覺得都係講笑, 睇得開啲冇咁介意
我就會放响心
始終男女大不同

不過我都係覺得你同你老公早啲去 check 唔好拖
>35歲, 試咗6個月都未有, by definition 已經係 subfertility
同埋女人始終有個期限, 早少少 check 下 AMH 睇下卵子仲有幾多 reserve 都好

複式洋房

Yin807 發表於 22-6-15 12:34
其實最唔通氣係問人有拖拍未,生仔未果d 說話。不過其實可以大方答佢地未有呢個打算,就等佢唔好再問落去
...

呢班人唔會架
你答咩都好
下次見面又繼續問架啦

唯有提醒自己第時老咗
唔好做呢啲討厭的長輩

大宅

chichi_yip 發表於 22-6-15 12:18
岩呀,我曾經都係咁諗,生仔既壓力永遠都係喺女方身上,做女人好辛苦,我計劃生仔,仲要諗埋岩岩轉工又要 ...

我之前都係咁諗埋要賺埋個產假,真係無諗過發生太多時,最後工都辭埋,好多野真係預計唔到。升職都係一件值得高興既事ar, 感恩

唯有做好自己,努力過就得嫁喇,一齊加油

首頁

尾頁

跳至