夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

自己都搵得$10000(part-time), 但老公話唔俾我洗錢,但佢搵錢都成過十萬一個月,仲要左計右計。。。被清算帳目。養2女加生活無憂的

成日慳錢仲話叫我自己俾返錢,我想儲錢原來都好難。
唉,到低男人係咪唔喜歡同我一齊住?
男人係咪咁計較。好煩

男爵府

monfong500 發表於 22-7-20 02:00
自己都搵得$10000(part-time), 但老公話唔俾我洗錢,但佢搵錢都成過十萬一個月,仲要左計右計。。。被清 ...

係結婚前係咁定突然係咁? 佢負責比咩錢? 供樓同生活費?

大宅

kaman06 發表於 22-7-20 06:33
係結婚前係咁定突然係咁? 佢負責比咩錢? 供樓同生活費?

婚前AA,婚後所有佢自己洗費都係佢出,要洗的都會佢出,一向都係咁,(我都係搵錢買花帶,包括做美容或衣物同朋友出街)所以都冇乜錢剩,因為都放在自己身上,而佢就俾我人工都係$10000(包基本開支養2女)

但成日為咗食飯貴(大約$1000)而出現唔俾錢。唉成日為咗食飯就計來計去,基本上我對理財真係冇乜觀念。。。

我自問份part-time都頂唔曬得咁多,就開始嘈交。

(我連呀sa 果句都講咗)但男人話會去搵另一個做

乜男人喜歡女人就唔係會洗在女人身上,感覺到佢唔係好錫我

珍珠宮

回覆樓主:

老公覺得你大花筒,想制水
無唔俾錢你洗
屋企開支老公負責+每月老公再俾一萬家用+你份工一萬,正常都足夠生活
唔認為你老公計較,因為老公都負擔晒屋企開支

男爵府

monfong500 發表於 22-7-20 08:54
婚前AA,婚後所有佢自己洗費都係佢出,要洗的都會佢出,一向都係咁,(我都係搵錢買花帶,包括做美容或衣物 ...

一千食一餐唔算平, 我唔知你家庭用錢係點, 如果以中產有2個女黎講, 10萬唔係多, 特別仔女讀直資加興趣班,一個人普通都2,3萬一個月

以我個人黎講, 你c6 比10k 你買野, 唔算好差, 只係你份pt 揾得少, 而你又期望c6 比多d, 所以先嘈。我諗法係靠自己, 如果touch wood咁講, 日後佢出軌, 你一個人點生活, 你根本無議價能力, 你睇下其他post 就知, 一定要自己經濟獨立, 如果無咁多錢, 就少買d, 培養自己理財能力

la_source    發表於 22-7-20 12:31
茶類愛好者    發表於 22-7-20 12:09

大宅

冇公主命又有公主病!自己冇咩搵錢能力但又期望食$1000一餐飯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

婚前AA,婚後所有佢自己洗費都係佢出,要洗的都會佢出,一向都係咁,(我都係搵錢買花帶,包括做美容或衣物 ...
唔係丫嘛,冇乜理財概念點解仲可以咁大聲講既?
你唔幫你老公慳錢,我都唔覺得你有幾愛你老公。

希望呢個係膠post
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

秋天與楓葉 發表於 22-7-20 09:15
老公覺得你大花筒,想制水
無唔俾錢你洗
屋企開支老公負責+每月老公再俾一萬家用+你份工一萬,正常都足夠生 ...

其實我每個月洗咗佢兩萬幾一個月,包我人工($10000)平時都唔係大洗。。。

我諗正常咁過(未嫁前都係咁過),但佢次次計埋小小嘢咁,但個個月都咁嚟嘈真係冇癮。

我自己洗曬我自己錢

唉,我都知冇人buy, 每個月都咁洗但覺得咁cut 法就可能冇咁多朋友減壓

大宅

tung0501 發表於 22-7-20 10:03
冇公主命又有公主病!自己冇咩搵錢能力但又期望食$1000一餐飯

如果一個人去打工,當然可以搵到,只係唔想頭家唔似家咪自己是但搵份part-time 做吓。。。

我都有犧牲自己

男爵府

monfong500 發表於 22-7-20 02:00
自己都搵得$10000(part-time), 但老公話唔俾我洗錢,但佢搵錢都成過十萬一個月,仲要左計右計。。。被清 ...

其實如果屋企洗費佢出曬,而佢另外比多一萬你洗都算係甘,慳啲洗唔會唔夠用

大宅

cpycpyhelen 發表於 22-7-20 11:11
其實如果屋企洗費佢出曬,而佢另外比多一萬你洗都算係甘,慳啲洗唔會唔夠用
...

咁就以後唔可以去食自助餐果啲

珍珠宮

monfong500 發表於 22-7-20 11:03
其實我每個月洗咗佢兩萬幾一個月,包我人工($10000)平時都唔係大洗。。。

我諗正常咁過(未嫁前都係咁 ...

我都唔認同你個消費模式
你將老公嘅付出視為理所當然,唔體諒老公持家嘅困難,老公想減省開支,你偏要一餐飯食一千

你先反思自己

男爵府

牛年勳章

1000蚊一餐飯,幾個月一次就好
成日唔係禁好.

男爵府

monfong500 發表於 22-7-20 11:13
咁就以後唔可以去食自助餐果啲

其實,間中一兩次唔係唔得架
但經常去既話,我諗你可能要做多幾份兼職

大宅

cpycpyhelen 發表於 22-7-20 11:20
其實,間中一兩次唔係唔得架
但經常去既話,我諗你可能要做多幾份兼職
...

我現在一個月一次,可能要幾個月一次,但怕都有問題。

因為同老公食飯都係食茶餐廳,冇咩好地方同佢去。。。

我自己都係同朋友去食,佢都係非常慳儉

係咪要同佢咁過?佢真係少少浪費都唔得

開始同老公有分歧,我有我理,佢有佢理。

佢大爺咁返屋企就得,佢都唔幫手。我都想做佢個位

如果真係差到自己出返嚟做,就搵都搵到5萬一個月,但佢好似唔欣賞我放在家中生活

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Chloe199401 發表於 22-7-20 11:19
1000蚊一餐飯,幾個月一次就好
成日唔係禁好.

1000蚊3~4個人,一星期一次唔過份丫。AA的話,一個月都只是2000
自己賺10000,老公家用又10000,我覺得夠洗喎。除非樓主好名牌身外物啦。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

話說我人工都無你家用加part time咁多,已經成日買埋啲唔等駛嘅嘢純粹為開心 都儲到錢,你儲唔到會唔會真係自己有問題?又話唔識理財,根本唔計數,我睇你都係有幾多就身痕想駛哂佢,扮乜嘢想儲錢扭計要加零用

男爵府

‘(我連呀sa 果句都講咗)但男人話會去搵另一個做’

你唔係講嗰句「我有畀你x嘛」
你當自己係咩呀

茶類愛好者    發表於 22-7-20 12:31

男爵府

monfong500 發表於 22-7-20 11:03

我諗正常咁過(未嫁前都係咁 ...

你要明白你比哩度jm 幸福好多, 好多人20k 全包家用仔女讀書錢, 你一個人就洗20k, 當然無對錯, 生活圈子唔同, 而係你要諗諗取捨同解決方法

大宅

uckukuku 發表於 22-7-20 11:53
話說我人工都無你家用加part time咁多,已經成日買埋啲唔等駛嘅嘢純粹為開心 都儲到錢,你儲唔到會唔會真係 ...

哈,就係唔計數,咁就唔儲咁多錢,每月只能儲得$2000 先至平均到,咁就每月就好少

唔想冇曬儲蓄。。。

心理開始又不夠安全感。。。我仲要養父母,又要個個星期都要見佢哋,好唔安全

首頁
12345...11

尾頁

跳至