自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

個女由細到大都自我硬頸,宜家五年班就更加變本加厲,對住老師同外人佢係好乖,對住父母就完全失控,講極都唔聽,從溫柔講到發惡講到鬧都當你冇到。呢兩年成日網課,成績更加一落千丈,一日到黑掛住上網打機睇YouTube, 一係就同朋友煲粥,叫極都唔肯收線。近排衰到叫親佢出去一齊食飯都唔肯出,星期六日Family day 一家人出去,永遠都扭計唔肯出,或者扭一大餐搞衰左啲氣氛先肯出。
由朝早起身到夜晚瞓覺,每一樣野都要好勞氣叫十萬九千次先做或者都唔做。
父母生日/或者病,唔會有一句關心或者祝福。
自問同C6都仆心仆命照顧佢陪伴佢,係近兩年疫情,我轉左行工作忙碌咗好多,真係少咗時間陪佢,但一有時間我都盡量陪佢玩陪佢去想去的地方⋯⋯
今晚又因為十問九唔應,我終於爆炸,將近年的不滿一次過爆發,鬧得佢好甘。
而我今日真係第一次覺得,再唔想理佢,寧願將精神時間金錢放返自己身上,同埋老公的身上。今日真係覺得有種心好淡嘅感覺,唔想再理佢。
你哋有冇試過咁嘅感覺?自問咁多年,我都好愛錫佢,但呢一刻我一啲愛的感覺都冇

珍珠宮

厚多士 發表於 22-7-22 22:29
個女由細到大都自我硬頸,宜家五年班就更加變本加厲,對住老師同外人佢係好乖,對住父母就完全失控,講極都 ...

會唔會轉個方式相處?

伯爵府

DIMDIM2011 發表於 22-7-22 22:39
會唔會轉個方式相處?
咩方法? 其實同C6對個女都用好平和的方式相處,盡量以朋友方式相處,可能因為咁令佢冇大冇細,完全唔覺得要聽父母講。

水晶宮

得一個女?

伯爵府

回覆樓主:

女有乜反應?

子爵府

好媽媽勳章

我會先諗吓自己對佢嘅態度,係咪出咗問題,再喺佢嘅角度想一想,自己想父母用咩態度對自己,例如多啲讚賞,小啲批評……每個家庭,每個小朋友性格都不一樣,但係有一樣野係一樣,就係需要父母嘅關愛,比多啲耐性同時間,關係一樣會好轉

伯爵府

Jane1983 發表於 22-7-22 22:45
得一個女?

伯爵府

晴天bb 發表於 22-7-22 22:46
女有乜反應?
喊囉!然後c6 的咗佢入房叫大家冷靜一下

男爵府

回覆樓主:

青春期開始?佢呢種情況我女小四都已經有,對住佢真係想喊,我有喊出黎,比佢感受我既情緒,如果佢唔係衰到唔錫你,佢應該會知錯,但唔會開口話自己錯,但佢會慢慢改,亞女依家小六已經好好多,冇乜再激我

大宅

個女由細到大都自我硬頸,宜家五年班就更加變本加厲,對住老師同外人佢係好乖,對住父母就完全失控,講極都 ...

青少年反叛期,過多幾年會無事,不過父母要忍幾年囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

成績更加一落千丈,一日到黑掛住上網打機睇YouTube, 一係就同朋友煲粥,叫極都唔肯收線 -- 淨係呢d行為你都應該已經一開始要告誡佢,上網唔係老奉的,態度唔好成績唔好係冇資格去睇youtube煲電話,我諗你真係忍得你女太耐,教育係長期同適時就要做,我早幾日同仔去朋友屋企,事後我就已經同佢地講返我覺得佢地有咩做得唔好,我會同佢地講你唔想我哦你你就會好D表現,佢地個個都知打機上網我係隨時可以唔俾佢地做的,樓主,你要硬起來呀,仔女唔應該咁樣passive aggressive 地bully 父母,你想我對你好你要首先尊重我

珍珠宮

rayrayus 發表於 22-7-22 23:08
成績更加一落千丈,一日到黑掛住上網打機睇YouTube, 一係就同朋友煲粥,叫極都唔肯收線 -- 淨係呢d行為你都 ...

讚同先尊重

男爵府

我仔小二已經係咁,同你女情況都似,活係打機youtube 世界裡面,叫溫書做功課唔肯,鬧又鬧過,都係照駁嘴,完全無反應,唔知錯乜,我對住佢係好心淡
我有同佢講有幾心痛,傷心,
佢話佢仲傷心囉…….
不過我仔有少少自閉譜系,醫生都話唔可以用正常方法教佢係唔會明

水晶宮

回覆 厚多士 的帖子

今次爆發完,借呢個機會重整佢的態度和大家的相處形態。
1)減少佢打機和上網時間。沉迷打機、上網,個人好似心盲咗咁,咩都睇唔到,咩都感受唔到。講咩親情、學業,都係簁氣。

2)心平氣和地重新教佢一家人相處之道。要講早晨,要關心父母,每日晚飯前後,大家傾吓今日發生的事,有乜嘢開心或者唔開心。

做到呢兩樣,再慢慢加其他。小學五年班,仲有得救。佢識喊,仲有得教。我和你一樣,得一個女,講咩心淡唔想理佢,果d都係一時氣話。你愛一個人愛了咁多年,唔愛佢,你都好痛苦。比心機教好佢,而家仲未遲。

翡翠宮

畀面勳章

我試過無數次心淡,轉下頭又重新奮力再追,人與人之間的相處很玄妙。生氣是一時,最緊要感情的靱帶仍在。
日日是好日

伯爵府

rainpun 發表於 22-7-22 23:01
青春期開始?佢呢種情況我女小四都已經有,對住佢真係想喊,我有喊出黎,比佢感受我既情緒,如果佢唔係衰到 ...
我都唔知佢愛唔愛父母,我就唔係好感覺到
我淨係覺得佢好自我/ 自私
其實好曳佢唔係的,功課都自己搞掂,雖然唔係話做得好好。就係生活上嘅嘢唔肯合作,佢想做嘅嘢一定要做到,唔想做嘅就打死都唔做,例如佢嗰刻唔想沖涼,你就冇辦法逼到佢。
總之永冇自動自覺,甚至叫極都唔做,鬧佢又唔高興會大聲喊,由朝到晚叫起身/刷牙/ 食嘢/ 冲涼/ 瞓覺,都要叫好多次吵吵鬧鬧都未必肯做,日日係咁真係心好累!
累到我開始唔想見到佢

珍珠宮

一嚟自細管教出現問題
加上沉迷電子產品產生情緒同學習問題,令親子關係加劇惡化
盡快搵社工輔導

伯爵府

mother904 發表於 22-7-22 23:16
我試過無數次心淡,轉下頭又重新奮力再追,人與人之間的相處很玄妙。生氣是一時,最緊要感情的靱帶仍在。 ...
我知或者心太累先會有呢個感覺
我試過好多次因為佢的成績,態度而好嬲,喊,覺得激心。
不過其實近嚟,我係冇乜心機再理佢,寧願投入工作,將心血放係自己掌握到的事情上,甚至有啲唔係好想見到佢。
我先至覺得呢種感覺比激氣更恐怖⋯⋯

伯爵府

rayrayus 發表於 22-7-22 23:08
成績更加一落千丈,一日到黑掛住上網打機睇YouTube, 一係就同朋友煲粥,叫極都唔肯收線 -- 淨係呢d行為你都 ...
我認同你講法。因為我同c6要做野,平日得工人姐姐同個女,我係覺得佢一個人好悶,咁做完功課就比佢一個鐘free time 比佢上網同傾下計,但係佢越嚟越沉迷同過份,我係時候要硬起心腸

琥珀宮

上網打機要set時間

首頁

尾頁

跳至