自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

近幾年,好多人養狗,可以出入商場、甚至酒店,但問題係真係有人好怕狗。有些大狗唔係法例規定要帶口罩咩。

仲有,其實好多住宅、商場仍然規定唔比養狗,帶狗入去,但係而家肆無忌憚帶入商場。

我住嘅地方係唔俾養狗,但我已經知道漸漸多人偷雞。亦都引起噪音同環境衛生問題。

d狗在街去廁所,狗主其實只係灑下水,做個樣。

我知道狗係人類好朋友,但係真係越來越多人唔守規矩。香港地方又細,唔通外國有個花園任佢跑。

希望啲狗主可以真係守規矩, 起碼大狗帶返個口罩,出入指定嘅場所。

因為有啲人真係好驚狗。唔該晒

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大狗的確無一定要戴口罩,你可以Google 下

侯爵府

2024年龍年勳章

係啊, 戴番個罩會好0的, 有0的人真係驚狗

伯爵府

法例衹規定幾類被評爲危險品種的狗隻,或曾咬人而被判上街要戴口罩的狗隻才要,不是大狗就要戴口罩的。

la_source    發表於 22-8-10 10:22

伯爵府

想生BB熱投

Sophia527 發表於 22-8-10 08:53
近幾年,好多人養狗,可以出入商場、甚至酒店,但問題係真係有人好怕狗。有些大狗唔係法例規定要帶口罩咩。 ...

你咁巨大,一腳踢落去,隻狗都死減大半。佢仲驚過你。
香港,殺晒啲動物,只留俾人類住晒,霸晒佢,好唔好?
啲狗主又唔生性,養狗唔沖尿,正賤人,影衰晒。

啲見到狗we wa 鬼叫,話自己好驚果啲人,勁綠茶!靜靜地行開咪算,點解係要做出勁大反應,驚死人唔知咁?
I am Agent P

男爵府

係小朋友驚,同大家合作互相合作,點解要踢隻狗。

珍珠宮

大狗無口罩都應該帶番狗帶,頭先見隻狼狗嚇到個女人走出馬路,個主人嚮對面馬路走過黎作狀打隻狗,其實打佢自己就差吾多,狗狗無帶就梗係自由行啦。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

大狗冇被規定要戴口罩, 如果已知自己隻狗情緒唔穩定有攻擊性, 我同意主人應幫狗狗戴, 如果唔係我唔覺得要因為有D細路仔驚就要全部狗戴

伯爵府

loved 發表於 22-8-10 09:14
大狗無口罩都應該帶番狗帶,頭先見隻狼狗嚇到個女人走出馬路,個主人嚮對面馬路走過黎作狀打隻狗,其實打佢 ...

據現行香港法例,凡20公斤或以上的狗隻均被定為「大型狗隻」。而「大型狗隻」於公眾地方及戶外時,必須使用一條不超過2米長的狗帶穩妥地牽引著。

伯爵府

toffeechoco 發表於 22-8-10 09:16
大狗冇被規定要戴口罩, 如果已知自己隻狗情緒唔穩定有攻擊性, 我同意主人應幫狗狗戴, 如果唔係我唔覺得要因 ...

係囉,家長應該教育下小朋友,大狗唔等於獅子猛獸

男爵府

回覆樓主:

我真係好怕狗

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

主人拖狗出街,成條路要讓佢哋行,狗唔識讓路,主人又若無其事咁行,D狗隨街大小便,主人係咁二淋D水就算,而家成條街都好壓。

qoo888    發表於 22-8-10 10:27

珍珠宮

hedhed 發表於 22-8-10 09:08
你咁巨大,一腳踢落去,隻狗都死減大半。佢仲驚過你。
香港,殺晒啲動物,只留俾人類住晒,霸晒佢,好唔好 ...

你知唔知咩叫好驚呢?有啲人真係驚,見到狗哄埋嚟,你叫佢點控制到零反應?

樓主只係想帶住大狗出街嘅人顧及別人感受啫,點帶到去殺動物嘅思想呀?你仲要教人踢狗?

珍珠宮

abinayams 發表於 22-8-10 09:22
據現行香港法例,凡20公斤或以上的狗隻均被定為「大型狗隻」。而「大型狗隻」於公眾地方及戶外時,必須使 ...
我而家住村屋,見大部份人放狗無帶,或又去到某地點就放帶,有次有人放隻獒犬無罩又無帶,又勁大隻,好嚇人

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我都好怕狗,大狗唔戴口罩我冇問題的,但麻煩啲狗主幫啲大狗整條狗繩丫,我送完囡返學條路經常有人放狗,好幾次見到同一隻大狗都冇綁狗繩(黑色好多毛果種),我真係驚架(當然唔會大叫)

子爵府

回覆樓主:

驚狗就係驚狗,好似驚小強,畏高咁,有無得教下就唔驚

男爵府

其實怕狗的人,真係不被明白,唔係教就可以唔驚。以前,都可以避開,唔去一些比狗去的商場、酒店。現在係避無可避。可能怕狗係小數人,但也想帶出問題。

男爵府

daughterma 發表於 22-8-10 09:23
我真係好怕狗

我都好怕狗,我都好怕狗,我都好怕狗。
但係唔知點解,現在怕狗好似係唔正確既情緒,會被人鬧

titytang    發表於 22-8-11 21:34
happygirl_001-    發表於 22-8-11 15:45
oasis18    發表於 22-8-10 13:33

侯爵府

有養過大狗, 也贊成狗主應該用狗帶拖實隻狗, 去到狗公園先好放佢, 就算屋苑搭電梯, 如果電梯有人我都唔會拖狗入, 情願等下轉。有啲人真係會好驚, 我又好驚佢哋好驚, 無謂雙方都有壓力。

男爵府

回覆樓主:

口罩不必,但狗帶一定要

首頁
12345...7

尾頁

跳至