自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

老公想退休移民去馬來西亞, 呢排係咁睇youtube嘅馬來西亞新樓盤, 佢睇到好想去,其實我對馬來西亞印象麻麻地, 覺得治安唔好。 除咗間屋大之外, 都唔知有咩咁好,消費係平既。有冇jm喺馬來西亞住緊? 有冇咩suggest?

珍珠宮

回覆樓主:

第二家園?好似沉晒無乜人講
識人專才來港已是香港人樂不思蜀唔想返去
有講對華人好多不公平

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

馬來西亞治安好差

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇定d好,早排睇報紙話好多申請hold 住咗,問又唔覆,退出又搵唔到人,唔知等咩咁!

大宅

記得以前外國讀書時有個同學係大馬人,佢每次寄嘢返馬來西亞都準備兩份一式一樣,問佢點解,佢話因為預咗有一份被人偷。佢話當地郵差會事先「審核」你份件啱唔啱佢心水,再決定幫唔幫你送件。

馬來西亞華人係無問題,不過原居民因為有政府養,唔駛做都有資助,引致原居民好食懶飛,犯罪等等。個同學話佢地一揸車一定鎖哂所有門,因為當地人會停係燈位附近等車停定,之後開門老笠你。

不過…. 呢啲係佢12/3年前講嘅事,而家唔知

伯爵府

kit2004 發表於 22-8-26 20:18
老公想退休移民去馬來西亞, 呢排係咁睇youtube嘅馬來西亞新樓盤, 佢睇到好想去,其實我對馬來西亞印象麻 ...

好似冇得移民㗎喎(入籍),只係比你居留
華人聚居地方幾好住,多人識廣東話,二千蚊請到工人,醫療都不錯,大病去吉隆坡/星架坡醫
我親戚在那邊退休/攪Airbnb , 日日游水打golf, 睇佢FB幾寫意。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

老公想退休移民去馬來西亞, 呢排係咁睇youtube嘅馬來西亞新樓盤, 佢睇到好想去,其實我對馬來西亞印象麻 ...

有乜理由移民去比香港更差嘅地方?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

chuck_bass 發表於 22-8-26 20:39
好怕去馬拉, 搭的士都唔聚財, 去大排檔食野d人收碟係放地下, 除左商場外d街都好污糟咁
...

如果真係去都會買車吧。大排檔同泰國冇乜分別

水晶宮

annie133 發表於 22-8-26 20:37
好似冇得移民㗎喎(入籍),只係比你居留
華人聚居地方幾好住,多人識廣東話,二千蚊請到工人,醫療都不錯 ...

冇得移民都ok, 我係怕治安唔好。十年前去過新加坡,果陣新加坡親戚揸車唔肯過去。依家就唔知馬有冇改變

男爵府

其實可以過去旅居先,感受吓

禁止訪問

回覆樓主:

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kit2004 發表於 22-8-26 20:47
冇得移民都ok, 我係怕治安唔好。十年前去過新加坡,果陣新加坡親戚揸車唔肯過去。依家就唔知馬有冇改變
...

新加坡過條橋去新山都幾貴下架,大約2017年去legoland ,包車個司機都話治安唔好,佢話佢哋本地人住house 嗰啲屋,係冇整窗既,因為怕有賊入屋

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

其實退休後渣錢最實際,有錢有精力咪去短租appointment 一段時間,可以唔局限左一定要在某個地方生活

伯爵府

kit2004 發表於 22-8-26 20:47
...

真係要睇邊區,你最好有朋友住開介紹好D

伯爵府

pomanlife 發表於 22-8-26 20:53
其實退休後渣錢最實際,有錢有精力咪去短租appointment 一段時間,可以唔局限左一定要在某個地方生活
...

退休有錢最實際

珍珠宮

靛青女 發表於 22-8-26 20:37
記得以前外國讀書時有個同學係大馬人,佢每次寄嘢返馬來西亞都準備兩份一式一樣,問佢點解,佢話因為預咗有 ...

係,中國人勤力,所以有錢,交多d 稅,養窮人

子爵府

移居係易,但移民入籍好似有難道,傳聞話劉華老婆係馬人,和劉華結婚,劉華也入吾到籍。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

anpanmenbaby 發表於 22-8-26 20:25
馬來西亞治安好差

X 2

夜晚一個人唔敢出街~

馬來西亞?你確定要去一個治安差的東南亞一個小國?
https://inf.news/zh-hk/world/5c51a1d8bb8c7d7527a09485532a8722.html
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有朋友本來想去馬來西亞
其實第2家園係你都要擺筆錢入當地銀行,只係有居住權並唔會變成居民,最後去1左英國
都一年lu
龍鳳媽

首頁
12345...11

尾頁

跳至