自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Check左 快測第3日都係得1條線,但係我核酸報告係陽性,其實係咪我仲係含菌量好低,所以快測check唔到?

侯爵府

可能日前已無病徵中咗 現已康復
識得有人pcr 陽 即刻買快測 直落測七日 快測未陽過

大宅

TseU 發表於 22-8-29 01:07
Check左 快測第3日都係得1條線,但係我核酸報告係陽性,其實係咪我仲係含菌量好低,所以快測check唔到?
...

好大機會係

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

快測唔準囉。所以幾時都係核酸檢測作定案。

la_source    發表於 22-8-29 12:22

子爵府

...

有好多因素

例如
自己採樣唔得
病毒量低
快測棒牌子敏感度

不過核酸中就係中

伯爵府

回覆樓主:

快測唔準

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

快測係測抗體,核酸係測病毒

即係:如果病毒係賊,個賊入咗屋企,然後報警,咁警察都要時間先可以到屋企捉賊,有時間上嘅差別

加上快測時,攞樣本唔夠或者品質差,都有影響

珍珠宮

好媽媽勳章

...

其實快測除了視乎病毒量,更視乎攞樣本時撩唔撩得中啲分泌物。我女之前中,佢撩鼻結果係-ve,跟住佢再用另一個kit,吐喉嚨分泌去驗,就+ve了。

我初時都唔敢肯定佢係唔係堅中,齊齊在家隔離七天後,帶佢去做PCR,結果confirm 佢係+ve。

大宅

回覆樓主:

快測不嬲信唔過,識人陽幾日,日日快測都測唔到, 所以我每星期會去做一次核酸.

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

有同事屋企人快測中咗,驚要隔離,無報!
而家幾日後,佢有病徵,頭痛、咳,但快測陰性,唔肯去做核酸,佢話自己無事 !

公爵府

快測敏感度低

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

快測敏感度低,核酸檢測有深喉唾液/咽喉和鼻腔合併拭子敏感度高。

【新冠病毒】核酸檢測、快速抗原測試、抗體3種檢測方法原理、效果、準確度有何分別?專家解構5個問題
https://health.mingpao.com/%E6%A0%B8%E9%85%B8%E6%AA%A2%E6%B8%AC-%E5%BF%AB%E9%80%9F%E6%8A%97%E5%8E%9F%E6%B8%AC%E8%A9%A6-%E6%8A%97%E9%AB%943%E7%A8%AE%E6%AA%A2%E6%B8%AC%E6%96%B9%E6%B3%95%E5%8E%9F%E7%90%86-%E6%95%88%E6%9E%9C/
attach0/tmp/phphbJAd7
attach1/tmp/phpTfMReG

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

熊熊老婆 發表於 22-8-29 06:39
而家幾日後,佢有病徵,頭痛、咳,但快測陰性,唔肯去做核酸,佢話自己無 ...

我反而快測中,但做深喉同核酸共4次 都係陰性。

男爵府

PCR 準確過 快測

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

咪就係快測唔準囉,只係如果連快測都陽性就一定係中咁解

公爵府

熊熊老婆 發表於 22-8-29 06:39
而家幾日後,佢有病徵,頭痛、咳,但快測陰性,唔肯去做核酸,佢話自己無 ...

用多3幾款其他牌子快測,再測多幾日

珍珠宮

BK Milk勳章

sukkiu 發表於 22-8-29 07:36
我反而快測中,但做深喉同核酸共4次 都係陰性。

竟然有d咁既事

珍珠宮

BK Milk勳章

polliebb 發表於 22-8-29 08:23
咪就係快測唔準囉,只係如果連快測都陽性就一定係中咁解

咁最後你算唔算中呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

因為快測唔準架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至