自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

屋企貓貓因為 每隔幾日就會嘔胃液, 帶左佢去診所睇, 醫生照過超聲波 驗血都搵唔到原因, 後來開左幾星期抗生素貓貓食 , 但食完情況重差左,繼續有嘔 仲唔食野, 醫生叫轉介去cityu內科專科,
但係google 呢間野評價好似好惡劣, 依家1516 ,
想問大家有冇呢方面經驗 / 有醫奇難雜症嘅醫生推介下阿

la_source    發表於 22-8-31 12:37
MICLOH168    發表於 22-8-31 02:59

侯爵府

PUSH

男爵府

如果食完抗生素之後,會唔會給貓食點supplement,益生菌?給貓貓舒緩一下,可能之前餵食量太多引致嘔吐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

你睇吓呢間,好似都幾專業,不過我就未睇過

https://www.facebook.com/HVOCHK/

珍珠宮

lc2086 發表於 22-8-30 17:04
屋企貓貓因為 每隔幾日就會嘔胃液, 帶左佢去診所睇, 醫生照過超聲波 驗血都搵唔到原因, 後來開左幾星期 ...

會唔會睇貓專科比較好呢?
我以前睇過香港貓醫院的Dr.Maggie和Dr.Alison真係一流,可惜而家冇咗,之後轉左去九龍貓醫院都尚算ok,你可以考慮吓Dr.Jamie
祝福貓貓早日康復

男爵府

可以考慮上海街果間Pet Central, 果間駐診醫生是內科專科,我貓之前都是腸胃大病都是主要這醫救返。而家還在這裡跟進。

子爵府

回覆樓主:

我家白猫由7月頭開始都有嘔吐問題,一直睇vet食藥,一停藥就嘔(止嘔藥),有驗血,指數無問題,已轉id處方糧,8月頭開始加抗生素。
於是8月中轉另一位vet,照了X光和再驗血,無大問題,試多一round兩星期抗生素,和轉水解蛋白糧。前兩日停藥再嘔,終於等到今早覆診,轉藥,加類固醇,繼續食水解蛋白糧,vet傾向先考慮是否食物敏感,需要6-8星期睇反應,期間服藥睇情況調整劑量(有好轉會減劑量),兩星期後再覆診。
樓主,你試吓上網了解一吓猫ibd(慢性腸道炎症),vet提過我家猫猫有機會係ibd。

子爵府

Joyce_Choi 發表於 22-8-30 17:28
可以考慮上海街果間Pet Central, 果間駐診醫生是內科專科,我貓之前都是腸胃大病都是主要這醫救返。而家還 ...

我留毛先,我家猫猫都醫治中,由8磅跌到而家得返7磅,之前嘔得犀利,得6磅幾

珍珠宮

jarjane 發表於 22-8-30 17:22

佢兩位真係高手,可惜冇做,之後我都唔知點算
Dr Jamie睇過幾次又唔係好夾,都係返城大睇,但睇開啲勁人又走哂
咁多年嚟真係Maggie, Alison係最好,仲有以前城大嘅Johnathan Kreissler

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 22-8-30 17:40
我留毛先,我家猫猫都醫治中,由8磅跌到而家得返7磅,之前嘔得犀利,得6磅幾 。
...

真係要即刻睇,我以前啲貓又係一瘦就好大件事, take care

珍珠宮

可以考慮上海街果間Pet Central, 果間駐診醫生是內科專科,我貓之前都是腸胃大病都是主要這醫救返。而家還 ...

請問邊位醫生? 我想搵定,謝謝

子爵府

creambb 發表於 22-8-30 18:05
Dr Jamie睇過幾次又唔係好夾,都係返城大睇,但睇開啲勁人又 ...

Dr Maggie & Alison 而家去咗邊?

子爵府

creambb 發表於 22-8-30 18:06
真係要即刻睇,我以前啲貓又係一瘦就好大件事, take care

我真係好膽心,真係每日睇住牠嘔吐情況來決定我心情
還好,牠仍然精神,一直食藥,無晒活力無咁活潑囉,無同另外一隻猫哥玩打交和猫衝啦,但仍然和猫哥出雙入對,孖公仔。
猫哥又成日想撩佢玩,迫不得已我有時會隔離佢哋,俾細佬猫休息,但佢哋兩個都會喵喵喊叫要見對方。

子爵府

creambb 發表於 22-8-30 18:05
Dr Jamie睇過幾次又唔係好夾,都係返城大睇,但睇開啲勁人又 ...

記得十多年前,貓貓腹膜炎, Dr. Maggie幫貓貓打干擾素,到貓貓真係唔得啦,佢陪住我貓貓走,真係好好。反正Alison同我啲貓唔係好夾~ 於是二貓腎病嘅時候,我轉左去九龍貓醫院睇Dr Jimmy(果時佢好後生)佢好有心機幫我貓貓醫,最後亦都陪我地送走佢。

但係近年,九龍貓醫院好難book,輾轉流浪我去咗楓樹街~ 到今次大貓病啦,楓樹街建議要做手術,外科選擇唔多~ 我哋先去VEC,佢哋都話太大手術,建議我哋去VSH。早幾日貓貓剛剛出咗院喇,希望佢可以好得翻~

*之前有問過城大可唔可以做外科手術,佢哋個外科醫生放假三個月

不過樓主你呢個情況應該係腸胃科或者內科~

子爵府

回覆樓主:

我貓貓去年痾嘔
宜家睇緊旺角pet central dr david
佢係睇內科
雖然係澳洲人但識聽廣東話
易溝通

子爵府

lc2086 發表於 22-8-30 17:04
屋企貓貓因為 每隔幾日就會嘔胃液, 帶左佢去診所睇, 醫生照過超聲波 驗血都搵唔到原因, 後來開左幾星期 ...

最近貓貓去咗VEC睇,如果係一啲小事我覺得Dr Karman,好後生,其實經驗未必好充足,但係非常似十年前嘅九龍貓醫院Doctor Jamie,好有心機。

我隻貓照完CT之後,因為比較罕見嘅case,佢特登幫我哋搵文獻,嗰一份我望住所有字都唔識嘅paper,她好努力咁樣解釋俾我聽。同埋佢亦都好老實話俾我聽個情況,建議我哋要去睇手術科嘅外科專科好貴~~我哋每一次去同Dr Karman傾都超過半個鐘頭,我老公嗰次係一個鐘頭!

所以之後我其他貓如果有嗰啲日常小事(洗牙、尿道炎)我都應該會去搵返Dr Karman。

珍珠宮

金黑街矇 發表於 22-8-30 18:33
記得十多年前,貓貓腹膜炎, Dr. Maggie幫貓貓打干擾素,到貓貓真係唔得啦,佢陪住我貓貓走,真係好好。反 ...

我同你一樣
我都係由香港貓醫院轉咗去九龍貓醫院,現在再轉去楓樹(張海雄醫生)……希望透過大家嘅分享,可以搵翻一個可比美Dr.Maggie嘅醫生

祝福貓貓早日康復身體健康

大宅

jarjane 發表於 22-8-30 17:22

我已經叫左佢地 call 病歷喇 , 但未有消息 唔知排得耐唔耐~

大宅

想問下 果位醫生叫咩名阿? 驚搞錯

珍珠宮

lc2086 發表於 22-8-30 18:56
我已經叫左佢地 call 病歷喇 , 但未有消息 唔知排得耐唔耐~

之前我指定Dr.Jamie要10日以上

首頁
12345...6

尾頁

跳至